Noua centrală pe gaze de 430 MW de la Iernut a Romgaz ar putea fi gata abia la finalul anului viitor. Deadline-ul finanțării din certificate CO2 gratuite a fost prelungit din nou

Noua centrală pe gaze de 430 MW de la Iernut a Romgaz ar putea fi gata abia la finalul anului viitor. Deadline-ul finanțării din certificate CO2 gratuite a fost prelungit din nou
scris 29 iun 2022

Noua centrală pe gaze de 430 MW de la Iernut a companiei de stat Romgaz, pentru care contractul de execuție la cheie încheiat în 2016 cu consorțiul Duro Felguera-Romelectro a fost reziliat vara trecută, ar putea fi terminată și pusă în funcțiune abia la finalul anului viitor, Guvernul modificând din nou legislația în vigoare pentru a prelungi până pe 31 decembrie 2023 deadline-ul de finalizare a proiectelor energetice ce beneficiază de finanțări nerambursabile din încasări provenite din vânzări de certificate CO2 alocate gratuit României de către UE, prin așa-numitul Plan Național de Investiții (PNI).

De asemenea, termenul de eligibilitate pentru finanțare nerambursabilă al cheltuielilor Romgaz cu construirea centralei de la Iernut a fost prelungit până pe 31 ianuarie 2024, iar cel de valabilitate al contractului de finanțare nerambursabilă – până pe 30 iunie 2024.

Urmărește-ne și pe Google News
Nissan suspendă șase luni producția în Rusia CITEȘTE ȘI Nissan suspendă șase luni producția în Rusia
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Finanțarea nerambursabilă totală pentru Iernut din PNI se ridică la aproape 321 milioane lei. Contractul pentru construirea noii centrale a fost încheiat în 2016, la valoarea de 268 milioane euro plus TVA.

Executivul a justificat prelungirea prin "blocajul apărut în contractul de realizare a centralei de la Iernut generat, între altele, de discuțiile asupra ajustării prețului contractului și de dificultățile financiare ale celor doi asociați, Duro Felguera SA și Romelectro SA, implicați în realizarea investiției de la Iernut, blocaj ce nu a putut fi soluționat cu toate eforturile susținute ale părților", prin "faptul că forța de muncă din șantier s-a demobilizat continuu pe tot parcursul anilor 2020-2021, corelat cu faptul că contractul este în prezent reziliat", iar "la acest moment se înregistrează o încetare aproape totală a activității pe șantier", precum și prin "dificultățile înregistrate în relația contractuală referitoare la inventarierea și predarea lucrărilor executate, inclusiv dreptul de proprietate intelectuală asupra tuturor documentelor aferente executării investiției".

Bulgaria expulzează 70 de diplomați ruși CITEȘTE ȘI Bulgaria expulzează 70 de diplomați ruși

Cabinetul și-a luat măsuri de precauție, pentru a nu risca să încalce legislația europeană.

"Pentru siguranță juridică, Ministerului Energiei, prin adresa nr. 13118/VDP/19.04.2022 a informat Direcția Generală Clima din cadrul Comisiei Europene referitor la posibilitatea prelungirii până la 30.06.2024 a termenului pentru implementarea Planului național de investiții. Prin mesajul internet nr. 4383/31.05.2022, reprezentanța României la Bruxelles a comunicat pozitia favorabilă a Direcția Generală Clima, prin care se precizează că implementarea regulilor de rambursare a costurilor pentru investițiile din Planul Național de investiții ar trebui să respecte legislatia națională", se arată în nota de fundamentare a HG-ului adoptat miercuri.

VIDEO Podul suspendat de la Brăila: a fost montat ultimul tablier. Cum arată acum „Golden Gate-ul” de peste Dunăre CITEȘTE ȘI VIDEO Podul suspendat de la Brăila: a fost montat ultimul tablier. Cum arată acum „Golden Gate-ul” de peste Dunăre

Guvernul a adoptat în primăvară o ordonanță de urgență de modificare a legislației achizițiilor publice sectoriale, pentru a permite finalizarea cu aceiași contractori a proiectului noii centrale pe gaze de 430 MW a Romgaz de la Iernut, blocat după rezilierea de către Romgaz a contractului cu consorțiul de executanți Duro Felguera-Romelectro, precum și majorarea sumei plătite contractorilor față de valoarea rezultată din licitația câștigată de consorțiu în 2016.

"În cazul în care un contract de achiziție sectorială încheiat pentru realizarea și dezvoltarea de capacități de producere energie electrică a încetat prin reziliere din orice cauze, care fac imposibilă finalizarea obiectivului de investiții în cadrul perioadei contractuale, iar restul investiției rămas de executat reprezintă mai puțin de 40% din stadiul fizic aferent finalizării obiectivului de investiții, entitatea contractantă are dreptul fie de a finaliza obiectivul de investiții cu contractantul inițial, prin aplicarea procedurii de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractului/contractelor sectoriale, dacă acesta demonstrează capacitatea de finalizare a proiectului în termen util, prin încheierea unui nou contract de achiziției sectorială, fie de a aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractului/contractelor sectoriale necesare finalizării obiectivului de investiții unui operator economic interesat și care demonstrează capacitatea de finalizare a proiectului în termen util. Entitatea contractantă nu este ținută de valoarea restului rămas de executat calculată prin raportare la contractul de achiziție sectorială reziliat", prevede OUG menționată.

Fitch retrogradează ratingul Euroins România la “slab”, citând “scăderea semnificativă” a poziției de capital CITEȘTE ȘI Fitch retrogradează ratingul Euroins România la “slab”, citând “scăderea semnificativă” a poziției de capital

Romgaz anunța în octombrie anul trecut că lucrările de construcție la noua centrală de la Iernut, pentru care contractul cu executanții fusese reziliat în vară din cauza întârzierilor, sunt finalizate în proporție de cel mult 70%.

Potrivit informațiilor Profit.ro, în prezent, Romgaz se află în discuții cu Duro Felguera și Romelectro încercând să încheie un nou contract de execuție pentru restul lucrărilor de la Iernut, dar nu exclude nici varianta de a nu reuși să se înțeleagă cu firmele și de a fi nevoită să găsească noi executanți. În orice caz, compania de stat românească speră să încheie un contract nou pentru finalizarea Iernut până la sfârșitul acestui an.

Banca Centrală a Ungariei șochează piețele, după deprecierea forintului CITEȘTE ȘI Banca Centrală a Ungariei șochează piețele, după deprecierea forintului

Romgaz are mai multe procese pe rol cu consorțiul. Duro Felguera și Romelectro au cerut în instanță companiei de stat românești anularea notificării inițiale de reziliere (din aprilie anul trecut) și a unor penalități de întârziere de 12 milioane lei, extinderea duratei de execuție a contractului și plata de costuri totale suplimentare de 37 milioane euro fără TVA (44 milioane euro în total), plus dobânzi. În plus, ca urmare a rezilierii contractului, Romgaz a executat garanțiile de bună execuție depuse de cele două companii contractoare la Trezorerie, în cuantum total de circa 115 milioane lei (aproape 80 milioane lei de la Duro Felguera și 34,7 milioane lei de la Romelectro), iar cele două firme au dat în judecată Romgaz și în această speță.

Duro Felguera și Romelectro, aflată în insolvență, sunt la rândul lor în litigiu una cealaltă, după cum a relatat Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
noua centrala iernut romgaz
duro felguera romelectro romgaz iernut
intarziere finalizare centrala gaze iernut