Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a solicitat procurorului general, Gabriela Scutea, să investigheze ”orice tip de activitate infracțională ce ar putea fi desfășurată în contextul crizei energiei și a fenomenului asociat de majorare a facturilor la energie”.
VEZI AICI - VIDEO Scandalul facturilor la energie și gaze: Milioane de facturi emise eronate către clienți. Noi sancțiuni pregătite
”Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a transmis procurorului general Gabriela Scutea, astăzi, 13 ianuarie 2022, o adresă prin care, în temeiul art.132 alin.(1) din Constituție și art.69 alin.(3) teza II din Legea nr.304/2004, a îndrumat Ministerul Public să ia măsurile necesare potrivit competenței legale pentru a descoperi, preveni și combate eficient orice tip de activitate infracțională ce ar putea fi desfășurată în contextul crizei energiei și a fenomenului asociat de majorare a facturilor la energie, cum ar fi înșelăciunea, abuzul în serviciu, concurența neloială, grup infracțional organizat, care pot afecta drepturile cetățenilor a căror apărare reprezintă o datorie constituțională a Ministerului Public”, a transmis Ministerul Justiției.
Sursa citată a precizat că acest demers se adaugă îndrumărilor nr. 99940/28.11.2019 și nr. 45318/10.06.2020 către Ministerul Public, prin care Ministrul Justiției a cerut combaterea eficientă a fenomenelor de crimă organizată, traficul de persoane, de droguri, infracțiunile cu violență, infracțiunile la regimul silvic.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că există numeroși furnizori de energie care au emis facturi către clienți ignorând legea care stabilește plafonarea de preț și compensări pentru facturi, el susținând că s-a aflat personal în situația de a primi o factură cu tarif necompensat și neplafonat.
Ministrul le-a recomandat celor care constată că au astfel de facturi să nu le plătească și să ceară furnizorului recalcularea, iar în caz contrar să se adreseze Autorității pentru Protecția Consumatorilor.