Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Finalizarea achiziției este de așteptat să aibă loc până în al treilea trimestru al anului 2023 și va fi supusă anumitor condiții (condiții suspensive) uzuale în astfel de tranzacții, inclusiv, printre altele, aprobarea autorităților competente de concurență.
Contractul de cumpărare include o prevedere pentru o eventuală plată suplimentară (Earn-out), bazată pe un mecanism specific, în cazul în care activitatea de tranzacționare a Enel România dobândește, în următorii 2 ani, o valoare mai mare decât cea care a fost încorporată la prețul de 66,5 euro/client.
Declarație transmisă de către Georgios Stassis, Președinte și CEO PPC: „Această achiziție este complet în concordanță cu ceea ce am prezentat în noiembrie 2021 în contextul planului nostru strategic, care prevedea extinderea noastră internațională în regiunea Europei de Sud-Est. Activitățile Enel în România sunt alegerea ideală atât din punct de vedere geografic, cât și din punct de vedere al afacerilor.
Aceasta este o oportunitate unică de a achiziționa o companie energetică integrată pe verticală cu o evaluare atractivă, punând în mișcare transformarea PPC ca cea mai importantă companie de energie curată din Europa de Sud-Est. Suntem încrezători că această dezvoltare importantă va contribui la dezvoltarea și îmbunătățirea competitivității PPC atât pe plan internațional, cât și pe plan intern, creând în cele din urmă valoare pentru părțile interesate.”
“Prin vânzarea tuturor activităților din România, continuăm planul de vânzare de active prezentat în urmă cu 3 luni în cadrul Planului Strategic 2023-2025 al Enel”, spune și Francesco Starace, CEO și Director General al Grupului Enel.
În total, este estimat ca tranzacția să genereze un efect pozitiv asupra datoriilor nete ale Grupului, ce
urmează să scadă cu aproximativ 1,7 miliarde de euro, din care aproape 0,1 miliarde de euro în 2022 și restul în 2023, pe lângă un efect negativ cumulat asupra profitului net al Grupului de aproximativ 1,4
miliarde de euro în perioada 2022-2023, din care circa 0,6 miliarde de euro din rezervele legate de
diferențele de curs de schimb, care vor fi contabilizate în 2023.
Acțiunile Enel s-au apreciat cu 0,47% miercuri, până la euro 5,32 euro. La acest preț, grupul italian de utilități are o valoare de piață de aproape 54,1 miliarde de euro.
Acțiunile PPC s-au apreciat cu 4,4% pe bursa de la Atena miercuri și au închis la 7,98 euro/unitate, preț care evaluează compania la aproximativ 3,05 miliarde de euro.
CITEȘTE ȘI Tranzacție: Inițiatorul Cogealac, cu afaceri pe 4 continente, cumpără în România o firmă cu contract de racordare a unui parc solar de peste 100 MW. Un mare portar al naționalei de fotbal, implicat în afacereTitlurile companiei au crescut după ce au apărut informații privind iminența semnării acordului cu Enel.
De asemenea, Fitch Ratings a confirmat, miercuri, calificativul pe termen lung al PCC la 'BB-', cu perspectivă stabilă, luând în considerare și achiziția potențială a Enel România.
“Profilul de credit de sine stătător 'b+' al PPC, inclusiv achiziția probabilă a Enel România, reflectă performanța rezilientă a fluxului de numerar în urma estimărilor actualizate ale Fitch pentru perioada 2022-2025. Modelul de afaceri integrat al PPC și producția în creștere din surse regenerabile, susținută în mare parte de contracte de achiziție de energie (PPA), ar trebui să contribuie la reducerea treptată a riscurilor generate de volatilitatea prețurilor de pe piața angro și de intervențiile continue pe piața energiei din Grecia și România”, potrivit unui comunicat al agenției de evaluare financiară.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Investiție gigant în România în panouri solarePPC a încheiat în decembrie un acord de exclusivitate cu compania italiană de utilități în legătură cu potențiala achiziție a tuturor participațiilor deținute de Enel în România. Vânzarea vine în contextul în care Enel se confruntă cu niveluri de îndatorare în creștere și face parte dintr-un efort mai amplu de dezinvestire pentru a vinde active în valoare de până la 21 de miliarde de euro.
CITEȘTE ȘI FOTO Guvernul promite sprijin pentru repornirea Azomureș. Gazele s-au ieftinit semnificativVânzarea activităților din România face parte din strategia Enel de a-și reduce până la finele acestui an datoria netă la 51-52 miliarde de euro, de la un vârf de aproape 70 de miliarde de euro atins la sfârșitul lunii septembrie.
În România, Enel este unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, precum și al producției de energie electrică din surse regenerabile, din anul 2005. Companiile E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale țării (Muntenia Sud - inclusiv București, Banat și Dobrogea) și acoperă o treime din piața locală de distribuție.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
PPC este cel mai mare producător și furnizor de energie electrică din Grecia, cu o capacitate instalată de 10,5 GW și aproximativ 6 milioane de clienți la finele anului trecut. Grupul a obținut venituri de 5,8 miliarde de euro în 2021 și un profit operațional de 872 milioane de euro.
PPC este listată la bursa din Atena, cu o valoare de piață de aproximativ 3 miliarde euro.
În mai anul trecut, după pierderi trimestriale în România de 154 milioane euro, directorul financiar al Enel, Alberto De Paoli, a declarat că regulile de plafonare a prețurilor și cele legate de tarifele de distribuție din România "afectează grav" rezultatele din țară. "Nu are sens să investești într-un mediu excesiv de punitiv”, a spus De Paoli, întrebat dacă reglementările din România ar putea afecta prezența grupului pe piața locală.