Ultimul capitol din căderea AIK Energy: După ce în urmă cu 2 ani ofereau cel mai reduse prețuri la energie, companiile grupului pot rămâne fără licențe de furnizare

Ultimul capitol din căderea AIK Energy: După ce în urmă cu 2 ani ofereau cel mai reduse prețuri la energie, companiile grupului pot rămâne fără licențe de furnizare
scris 8 mar 2023

Grupul AIK Energy, cel mai mare importator de gaze naturale din România în urmă cu 4-5 ani, cu o cotă de peste 50%, și care în 2021 avea cele mai atractive oferte la energie electrică pentru consumatorii casnici, poate rămâne, începând de vineri, fără licențe de furnizare și în domeniul electricității pentru fiecare dintre cele 2 firme prin intermediul cărora acționa prioritar pe piața internă, AIK ENERGY LTD și AIK ENERGY ROMÂNIA SRL (fosta Valahia Gaz SRL).

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În ședința de vineri (care ar fi trebuit să aibă loc miercuri, 8 martie, însă a fost amânată) a Comitetului de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) se va discuta retragerea licențelor de furnizare energie electrică acordate în 2020 societăților AIK ENERGY LTD și AIK ENERGY ROMÂNIA SRL.

Urmărește-ne și pe Google News

AIK Energy Ltd apare ultima dată apare ca furnizor de energie angro în raportul ANRE din iulie 2022, iar AIK Energy România apare ca furnizor pe piața de retail pentru cea din urmă dată în raportul ANRE din mai 2022.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

După căderea de pe piața gazelor, AIK Energy s-a concentrat pe cea de furnizare energie electrică. La începutul anului 2021 avea cea mai atractivă ofertă pentru consumatorii casnici, de 61,03 lei/MWh, sub cea a Hidroelectrica de la acea dată. Până la finalul anului însă, noile oferte făcute la expirarea contractelor semnate inițial erau de 4-5 ori mai ridicate, ceea ce a provocat o migrare a clienților.

DOCUMENT Hidroelectrica vrea să ″întinerească″ cea mai mare hidrocentrală de pe Dunăre CITEȘTE ȘI DOCUMENT Hidroelectrica vrea să ″întinerească″ cea mai mare hidrocentrală de pe Dunăre

La începutul anului 2021, atât Hidroelectrica, cât și Complexul Energetic Oltenia au trimis operatorului pieței de energie electrică, OPCOM, anunțuri de denunțare a mai multor contracte de vânzare a energiei electrică către AIK Energy Ltd, cu livrare în 2022.

Operatorul pieței angro de electricitate, OPCOM, a suspendat în mai multe rânduri, începând cu luna noiembrie 2020, cele 2 companii prin care AIK Energy funcționa în România, majoritatea suspendărilor fiind argumentate prin neplată. Ultima revocare de către OPCOM a fost de pe piața PCCB-NC pe 1 februarie 2023.

OPCOM precizează că “revocarea s-a aplicat în conformitate cu prevederile art. 6.5.8. și ale punctului 1 din Anexa 4 din Procedura privind înregistrarea participanților la piețele centralizate de energie electrică administrate de OPCOM S.A.”

FOTO Guvernul promite sprijin pentru repornirea Azomureș. Gazele s-au ieftinit semnificativ CITEȘTE ȘI FOTO Guvernul promite sprijin pentru repornirea Azomureș. Gazele s-au ieftinit semnificativ

Articolul invocat precizează că dacă „participantul la piață suspendat (…) nu dovedește până la sfârșitul perioadei de suspendare că a înlăturat cauzele care au condus la suspendarea sa, OPCOM S.A. revocă înregistrarea ca Participant la piață a operatorului economic în cauză.

OPCOM transmite acestuia o comunicare în acest sens, cu 5 (cinci) zile lucrătoare în avans față de sfârșitul perioadei de suspendare și momentul intrării în efectivitate a revocării”.

Iar punctul 1 din Anexa 4 se referă la “neefectuarea plății componentei de administrare/ tranzacționare a tarifului reglementat în termenul prevăzut de reglementările în vigoare”.

Potrivit reglementărilor OPCOM, în condițiile în care un Participant la piață se retrage sau este suspendat de la tranzacționare sau înregistrarea sa ca Participant la o piață este revocată de OPCOM S.A., respectivul operator economic nu mai are dreptul să transmită/introducă oferte pe piața respectivă, iar toate ofertele validate ale acestuia, cu tranzacționare în perioada ulterioară datei intrării în vigoare a retragerii, suspendării sau revocării, vor fi anulate.

VIDEO Europarlamentar PNL, șeful Comisiei de Energie: România renegociază data închiderii termocentralelor pe cărbune și va sprijini și demersul similar al Bulgariei CITEȘTE ȘI VIDEO Europarlamentar PNL, șeful Comisiei de Energie: România renegociază data închiderii termocentralelor pe cărbune și va sprijini și demersul similar al Bulgariei

De pe celelalte piețe operate de OPCOM, inclusiv de pe cele spot, cele mai active, cele 2 companii fuseseră revocate în anii trecuți.

AIK Energy a ieșit de pe piața gazelor din luna noiembrie 2020, Transgaz reziliind contractele de echilibrare și de acces la punctele virtuale de tranzacționare (PVT) încheiate cu societățile din cadrul grupului AIK Energy, solicitând, totodată, Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) desemnarea unui furnizor de ultimă instanță (FUI) care să preia toți clienții finali ai companiei, cel mai important importator de gaze din ultimii doi ani, de la adoptarea controversatei OUG 114. Furnizorul desemnat a fost Premier Energy.

Cele două societăți principale prin care compania operează în România, AIK Energy România SRL și AIK Energy Ltd. Londra Sucursala București, ajunseseră în 2019 la venituri cumulate totale de peste 2,6 miliarde lei, care au scăzut în 2020 (anul pandemiei COVID-19) la mai puțin de jumătate, respectiv circa 1,2 miliarde lei, conform datelor raportate de companii Ministerului Finanțelor.

După Schengen, următorul câmp de bătălie Austria-România va fi nuclear CITEȘTE ȘI După Schengen, următorul câmp de bătălie Austria-România va fi nuclear

Pe de altă parte, dacă în 2019 cele două firme au cumulat un profit net de peste 50 milioane lei, în 2020 au înregistrat pierderi însumate care au depășit 190 milioane lei.

În 2021, cifra de afaceri a celor 2 companii a căzut la aproximativ 32 milioane lei, în timp ce pierderile s-au situat la peste 142 milioane lei. Datoriile celor două companii se situau la finalul anului 2021 la aproape jumătate de miliard de lei.

Cum a fost relatat anterior, cele două firme din România menționate sunt deținute de compania britanică AIK Energy International Ltd., care la rândul său este controlată de o alta, tot din UK – AIK Group Ltd. Până de curând, acționarul majoritar al AIK Group Ltd. era Natalia Niță, fostă Rybchenko (46 de ani), cetățean al Federației Ruse, domiciliată în Rostov pe Don, dar cu rezidență în România, în București, și fost manager la Lukoil în perioada 2000-2007. Ea este absolventă a ASE-ului din Capitală, iar în 2003 a obținut și titlul de doctor în economie, cu lucrarea de doctorat "Locul și rolul Rusiei în economia mondială contemporană".

ULTIMA ORĂ Profitul Hidroelectrica a depășit 4 miliarde lei CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Profitul Hidroelectrica a depășit 4 miliarde lei

Din februarie 2022, la Registrul Comercial al Regatului Unit, drept acționar majoritar al AIK Group Ltd. apare Cynergy Holding Ltd., o firmă nou înființată, chiar în luna respectivă și la aceeași adresă poștală cu AIK Group Ltd. Cynergy Holding Ltd. este controlată de John Leslie Cousins, cetățean britanic. Acesta a administrat în trecut mai multe firme, atât din Marea Britanie, cât și din Cipru, potrivit aceleiași surse, nefiind disponibile alte informații despre el.

Administratori ai Cynergy Holding Ltd. sunt Cousins și doi directori români de dezvoltare ai AIK Energy.

Natalia Niță a renunțat și la funcția de administrator al AIK Group Ltd.

viewscnt
Afla mai multe despre
aik energy
opcom
suspendare
revocare
anre
retragere
licenta