ULTIMA ORĂ Decizie a instanței - RADET intră în faliment

ULTIMA ORĂ Decizie a instanței - RADET intră în faliment
scris 17 apr 2019

Instanța a decis astăzi intrarea în faliment a RADET, decizia fiind însă cu posibilitate de recurs, au declarat pentru Profit.ro surse apropiate discuțiilor.

Spectrul falimentului RADET a fost anunțat anterior de Profit.ro

În același timp, însă, la nivelul Primăriei Capitalei a fost gândită înființarea a două noi societăți ale municipalității, Compania Municipală Termoenergetica București SA și Compania Municipală Energetica Servicii București SA, prin divizarea actualei Companii Municipale Energetica, a cărei hotărâre CGMB de înființare a fost anulată de Curtea de Apel București în noiembrie anul trecut. Prima ar urma să preia serviciul de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice, iar a doua, alte activități ale actualei Energetica, printre care reabilitarea sistemului de termoficare cu fonduri UE disponibile de peste 170 milioane euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Cum se bugetează un startup CITEȘTE ȘI Cum se bugetează un startup
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cel 2 noi companii municipale vor fi înființate "în scopul continuării serviciului de alimentare cu energie termică", dar și "datorită iminenței intrării în procedura falimentului" a RADET, potrivit documentelor Primăriei. Fiind vorba de o hotărâre CGMB care privește patrimoniul municipalității, pentru adoptarea sa a fost nevoie de votul a două treimi dintre consilieri, deci și de acordul unei părți a opoziției din CGMB.

Hotărârea respectivă a fost adoptată de CGMB în februarie, însă de atunci nu a mai fost anunțat nimic cu privire la procesul de înființare a celor 2 noi companii, prin divizarea Companiei Municipale Energetica, a cărei hotărâre CGMB de înființare a fost anulată de Curtea de Apel București în noiembrie anul trecut.

 

ULTIMA ORĂ Decizie a instanței - RADET intră în faliment
ULTIMA ORĂ Decizie a instanței - RADET intră în faliment
VIDEO Galaxy Fold, primul smartphone pliabil Samsung, a fost prezentat oficial. Cât va costa CITEȘTE ȘI VIDEO Galaxy Fold, primul smartphone pliabil Samsung, a fost prezentat oficial. Cât va costa

După cum a relatat Profit.ro, potrivit unui document al administratorului judiciar al RADET, Rominsolv, la începutul anului a avut loc la Guvern o întâlnire între reprezentanții Ministerului Energiei, ai ANAF și ai Primăriei  Municipiului  București, cu medierea  Guvernului. Din minuta întâlnirii "nu reiese în mod neechivoc că părțile exclud varianta falimentului RADET București", se arată în documentul citat.

ELCEN transmitea în februarie că "are disponibilitatea" de a asigura energia termică pentru populație și dacă RADET intră în faliment, cu condiția ca Primăria Capitalei să plătească subvenția de la bugetul local.

"În eventualitatea intrării în procedură de faliment a RADET, ELCEN are disponibilitatea de a asigura energia termică necesară populației în condițiile asigurării plății energiei termice și a subvenției de către PMB. Mai mult decât atât, ELCEN își manifestă deschiderea și disponibilitatea pentru identificarea unor soluții legale care să permită funcționarea optimă a serviciului public de termoficare în municipiul București", se arăta într-un comunicat al ELCEN.

Numărul românilor care merg în croaziere a crescut, prețurile sunt mai mici CITEȘTE ȘI Numărul românilor care merg în croaziere a crescut, prețurile sunt mai mici

După cum relata Profit.ro în noiembrie 2018, Primăria Capitalei nu a găsit până în prezent o soluție legală prin care să își asume responsabilitatea pentru plata datoriilor istorice și curente ale RADET, în sumă totală de peste 1,6 miliarde lei, și nici în privința riscului ca această plată, precum și cea aferentă preluării prin transfer de afacere a activelor și operațiunilor ELCEN de către Compania Municipală Energetica a Primăriei sau de către alte companii ale municipalității, să fie considerate ajutoare de stat ilegale, astfel încât, deocamdată, procesul de fuziune dintre cele două entități responsabile cu încălzirea bucureștenilor în cadrul Companiei Municipale nu poate avansa. Acest lucru blochează, printre altele, modificarea planului de reorganizare a RADET, în scopul coordonării sale cu cel al ELCEN.

În plus, în februarie, Comitetul creditorilor producătorului de energie termică Electrocentrale București (ELCEN), controlat de Ministerul Energiei, principalul furnizor de agent termic al RADET, deținută de Primăria Capitalei, a decis ca administratorul judiciar al companiei, Sierra Quadrant, să solicite oferte de la firme de avocatură în vederea inițierii unei acțiuni în justiție prin care să recupereze sumele de bani datorate de RADET direct de la Primăria Capitalei.

Decizia a constituit încă un semn că neînțelegerile dintre cele două entități responsabile cu buna funcționare a sistemului centralizat de încălzire din București se accentuau, în condițiile în care planul de reorganizare al ELCEN din vara anului trecut stipulează expres că o astfel de soluție este de evitat. Astfel, în documentul citat se afirma că creanța istorică a RADET față de ELCEN, de 3,7 miliarde lei, a fost reevaluată în scădere, la 1,095 miliarde lei, întrucât un eventual demers de atragere în instanță a răspunderii Primăriei Capitalei pentru plata acesteia "ar putea avea o durată estimată de 10-12 ani".

Anterior, ELCEN și Engie, în calitate de creditori ai RADET, ceruseră administratorului judiciar al Regie, Rominsolv, să dea în judecată Primăria Capitalei pentru recuperarea a două datorii ale PMB față de RADET, de 715,3 (înregistrată în contabilitatea RADET) și 258,9 milioane lei (neînregistrată), în total peste 974 milioane lei reprezentând subvenții datorate și neachitate, demers refuzat de Rominsolv.

UE a produs patru milioane de tone de ciocolată, în valoare de 18,3 miliarde de euro CITEȘTE ȘI UE a produs patru milioane de tone de ciocolată, în valoare de 18,3 miliarde de euro

Guvernul vrea să șteargă datoriile bugetare ale producătorilor de energie electrică ce se confruntă cu probleme financiare, precum Complexul Energetic Hunedoara (CEH) sau Electrocentrale București (ELCEN), și a elaborat în acest sens o procedură prin care aceștia vor putea să dea în plată Ministerului Energiei active funcționale de producție în schimbul stingerii creanțelor fiscale pe care ANAF le are asupra lor, scopul fiind menținerea în producție a centralelor respective, vitale pentru siguranța funcționării sistemului energetic național.

Măsura ar urma să se aplice până la 31 decembrie 2021 și ar putea impulsiona și procesul de salvare a sistemului centralizat de încălzire din Capitală, care se bazează pe ideea comasării activelor ELCEN și RADET sub umbrela unei noi companii, deținute de Primăria București, și care este în prezent blocat. ANAF este, de altfel, cel mai mare creditor al ELCEN.

Pe de altă parte, este de așteptat ca toți creditorii privați ai companiilor energetice care ar urma să recurgă la darea în plată a activelor lor funcționale contra stingerii datoriilor bugetare să protesteze față de măsura avută în vedere de Guvern, care le periclitează capacitatea de recuperare a creanțelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
caldura
apa calda
agent termic
falimentul radet
radet faliment
elcen
sistemul centralizat de incalzire
termoenergetica
energetica
gabriela firea
cgmb
pmb