ELCEN: Bucureștenii vor avea căldură și în situația falimentului RADET, dacă Primăria va plăti subvenția

ELCEN: Bucureștenii vor avea căldură și în situația falimentului RADET, dacă Primăria va plăti subvenția
scris 19 feb 2019

Electrocentrale București (ELCEN), producătorul de energie controlat de ministerul de resort care furnizează agent termic către RADET, gestionarul sistemului centralizat de încălzire din Capitală aflat în subordinea municipalității bucureștene, transmite că "are disponibilitatea" de a asigura energia termică pentru populație și dacă RADET intră în faliment, cu condiția ca Primăria Capitalei să plătească subvenția de la bugetul local.

"În eventualitatea intrării în procedură de faliment a RADET, ELCEN are disponibilitatea de a asigura energia termică necesară populației în condițiile asigurării plății energiei termice și a subvenției de către PMB. Mai mult decât atât, ELCEN își manifestă deschiderea și disponibilitatea pentru identificarea unor soluții legale care să permită funcționarea optimă a serviciului public de termoficare în municipiul București", se arată într-un comunicat al ELCEN.

Urmărește-ne și pe Google News

După cum Profit.ro a relatat în exclusivitate, structurile implicate în procedurile de insolvență ale RADET și ELCEN, companiile care asigură funcționarea sistemului centralizat de încălzire din București, nu exclud varianta intrării în faliment a Regiei de termoficare din Capitală. Pentru a se evita acest lucru, este luat în calcul transferul forțat al activelor, operațiunilor și salariaților RADET pe o altă entitate, pentru ca serviciul public de alimentare cu energie termică să-și continue activitatea, însă nu se știe deocamdată care va fi această entitate, după ce hotărârea de înființare a Companiei Municipale Energetica a Primăriei București, care trebuia să preia și ELCEN, și RADET, a fost anulată de instanța de judecată.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Creatorul de modă Karl Lagerfeld a murit CITEȘTE ȘI Creatorul de modă Karl Lagerfeld a murit

RADET a convocat în 22 februarie o nouă ședință a creditorilor Regiei, pentru aprobarea planului de reorganizare și a actualizării acestuia, însă votul pozitiv decisiv, cel al ELCEN, stă sub semnul întrebării. Precedenta adunare, din 14 decembrie 2018, convocată în același scop,  a fost amânată după ce Ministerul Energiei și Romgaz, acționarii ELCEN, principalul creditor al RADET, au decis în AGA companiei să solicite expres această amânare, deoarece vor ca, mai întâi, modificarea planului să fie aprobată de Consiliul General al Municipiului București (CGMB), lucru care nu s-a întâmplat. Aceeași sursă arată că Rominsolv a decis să ia măsura de a pregăti procedurile de transfer forțat a activităților derulate de RADET București, cu scopul de a facilita continuitatea serviciului public de termoficare în cazul respingerii de către creditori a planului de reorganizare a RADET. Asta pentru că, dacă planul de reorganizare nu va fi aprobat, la următorul termen de judecată, din 27 februarie, există riscul pronunțării falimentului RADET.

Acum, reprezentanții ELCEN dau asigurări că nu va fi periclitată niciun moment furnizarea agentului termic și recomandă populației să abordeze această situație cu calm întrucât se depun toate eforturile pentru preîntâmpinarea oricăror situații de blocaj cu repercusiuni majore.

"ELCEN dezminte afirmațiile făcute în spațiul public potrivit cărora eventuala intrare în faliment a RADET ar atrage imediat falimentul ELCEN. În acest sens, se evidențiază necesitatea ca Primăria Municipiului București să își îndeplinească în continuare responsabilitatea de achitare a subvenției conform obligațiilor asumate", precizează producătorul de energie termică controlat de Ministerul Energiei.

VIDEO Profit.ro - Incendiu puternic la un centru de colectare-reciclare autoturisme din Voluntari. Alertă trimisă de autorități: Închideți geamurile! CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro - Incendiu puternic la un centru de colectare-reciclare autoturisme din Voluntari. Alertă trimisă de autorități: Închideți geamurile!

În ceea ce privește planul de reorganizare a RADET supus votului Adunării Creditorilor, ELCEN precizează că, încă de la depunerea acestuia, respectiv din februarie 2018, a atras atenția, în acord cu poziția creditorilor ELCEN, asupra faptului că varianta de plan propusă nu întrunește condițiile de legalitate și viabilitate pentru a putea fi votat de către creditori și a solicitat modificarea acestuia, precum și aprobarea de către CGMB. Punctul de vedere al ELCEN a fost însușit și de ceilalți creditori ai RADET, conform deciziilor luate în Comitetul Creditorilor RADET.

"ELCEN își va menține poziția exprimată în mod constant pe parcursul procedurii de insolvență a RADET de a susține reorganizarea acestei societăți, însă doar cu recuperarea creanțelor creditorilor RADET la un nivel satisfăcător, astfel cum este prevăzut și în Planul de reorganizare al ELCEN. Întreaga responsabilitate pentru potențiala deschidere a procedurii de faliment este a administratorilor RADET care au refuzat în mod constant să dea curs solicitărilor creditorilor RADET de modificare a Planului de reorganizare în oglindă cu Planul de reorganizare al ELCEN", se mai afirmă în comunicat.

Sursa citată mai precizează că ELCEN se află în procedură de reorganizare judiciară, judecătorul-sindic confirmând, la data de 22.10.2018, planul său de reorganizare, iar administratorii săi depun eforturi pentru reorganizarea activității societății conform planului de reorganizare confirmat.

"ELCEN urmărește asigurarea unei stabilități la nivelul sistemului luând toate măsurile necesare pentru evitarea oricăror riscuri ce ar putea afecta condițiile decente de trai ale locuitorilor racordați la sistemul centralizat de termoficare", se conchide în comunicat.

Bitdefender și Poliția Română anunță că au dezvoltat un nou soft gratuit pentru a contracara cel mai răspândit virus informatic din lume, GandCrab CITEȘTE ȘI Bitdefender și Poliția Română anunță că au dezvoltat un nou soft gratuit pentru a contracara cel mai răspândit virus informatic din lume, GandCrab

Recent, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat într-un comunicat că a aflat de la reprezentanți ai Ministerului Energiei că ELCEN, pe baza unui mandat validat de ANAF, principalul creditor al ELCEN, va solicita din nou, pe data de 22 februarie, prorogarea votului pe planul de reorganizare a RADET.

La ultima ședință, judecătorul sindic a respins cu fermitate prorogarea cerută de ELCEN și a dat și o amendă drastică, solicitând imperativ votul pe plan, în caz contrar urmând să declanșeze falimentul. Aceste aspecte sunt cunoscute atât de către reprezentanții Ministerului Energiei, cât și de cei ai ELCEN și ANAF. Mai clar, mandatul primit de la Ministerul Energiei și validat de ANAF va duce direct RADET-ul în faliment, și, pe cale de consecință, ELCEN-ul. În primul rând, îi asigur pe bucureșteni ca furnizarea agentului termic nu este în pericol! Vom lua toate măsurile legale pentru continuitate, așa cum prevede legea, fiind infrastructură critică. Am făcut tot ceea ce este profesional și omenește posibil atât pentru salvarea RADET– instituție a Municipiului București, cât și a ELCEN, companie aflată în subordinea Guvernului României. Am acceptat inclusiv sa plătim o suma imensă, 230 milioane de euro, creanța ANAF asupra ELCEN, tocmai pentru a unifica cele două sisteme, cel de producție al energiei termice, gestionat de ELCEN, cu cel de transport și distribuție, gestionat de RADET, în interesul cetățenilor. În toată țara, CET-urile au fost transferate gratuit către primării. În București, nu se poate realiza acest transfer nici cu bani mulți! Iată ce înseamnă răzbunarea politică la un alt nivel. Săptămâna trecută, Dl. Dragnea - cel care conduce de facto Guvernul și țara -, a impus Ministerului de Finanțe să ne taie bugetul cu un sfert, față de anul trecut. Săptămâna aceasta, același Dl. Dragnea, prin reprezentanți guvernamentali, duce în faliment RADET și ELCEN, prin faptul că ELCEN și ANAF – cu o proaspătă conducere -, refuză aprobarea Planului de reorganizare", a declarat Firea.

Potrivit sursei citate, Primăria Capitalei a inițiat o amplă dezbatere cu toate grupurile politice din Consiliul General pe tema actualei situații a sistemului de termoficare din București. Prima întâlnire a avut deja loc, la ședință au participat reprezentanții RADET și ai ELCEN, administratorii speciali și judiciari ai celor două organizații, reprezentanți ai sindicatelor RADET și ELCEN, consilieri generali - lideri de grup sau membri ai Comisiei pentru Utilități Publice a CGMB.

Euro a crescut spre 4,75 lei. Aurul, la cea mai ridicată valoare din iulie 2016 CITEȘTE ȘI Euro a crescut spre 4,75 lei. Aurul, la cea mai ridicată valoare din iulie 2016

"Am avut o primă discuție, dar vom mai avea și altele în perioada următoare, până ajungem la un consens în ceea ce privește modul de rezolvare a situației sistemului de termoficare din București. Este imperios să avem o Strategie sustenabilă și pe termen lung care să ne permită să investim în termoficare, pentru a nu mai avea în București situații în care, în fiecare iarnă, discutăm despre avarii, despre țevi vechi de 50 de ani, deși aveau durata normată de viață 25 de ani! Ne trebuie un plan agreat de întregul Consiliu General, la nivel politic, cu soluții venite de la toate grupurile politice, de la experți, de la toți cei care sunt interesați de binele sistemului. Nu vrem sa impunem nicio decizie, eu și colegii mei suntem deschiși oricăror idei și soluții", a mai spus Firea.

În comunicat se mai spune că, în cadrul ședinței Comisiei de Utilități Publice a Consiliului General al Municipiului București, s-a subliniat că fără delegarea serviciului de termoficare către Compania Municipală Energetica, singura entitate care deține expertiza și licențele necesare și obligatorii prestării serviciului public, se pierd fonduri europene în valoare de 176 milioane euro, pentru modernizarea sistemului de termoficare.

În prezent, PMB este pregătită să depună cererea de finanțare, fiind finalizate, transmise și aprobate de JASPERS studiul de fezabilitate, analiza cost-beneficiu și analiza instituțională, toate aceste documente făcând referire la delegarea serviciului către Compania Municipală Energetica București. În acest sens, unica soluție este delegarea gestiunii serviciului public de producere, transport și distribuție al energiei termice către Compania Energetica București. Această delegare era obligatorie încă din anul 2007, ca urmare a intrării în vigoare a Legii 51/2006 a serviciilor publice și a Legii speciale nr. 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termică.

Darius Vâlcov despre evoluția indicelui ROBOR în ianuarie: Cotațiile au fost folosite doar pentru umflarea ratelor CITEȘTE ȘI Darius Vâlcov despre evoluția indicelui ROBOR în ianuarie: Cotațiile au fost folosite doar pentru umflarea ratelor

"Primarul General a anunțat că va iniția un proiect de Hotărâre privind confirmarea înființării și delegarea serviciului public de termoficare către Compania Municipală Energetica", relevă sursa citată. Problema este că hotărârea CGMB de înființare a companiei a fost anulată de către instanța de judecată. După cum a arătat Profit.ro, pentru a "para" efectele deciziei instanței, municipalitatea bucureșteană a decis într-o AGA de la Energetica din ultima parte a lunii decembrie 2018 să aprobe de principiu divizarea parțială a societății.

Reprezentanții Companiei Municipale Energetica au arătat că în prezent societatea derulează deja contracte de reabilitare a 63 de km de rețea primară. Alte proiecte vizează realizarea studii de fezabilitate privind rețeaua de termoficare, studiul de soluție in vederea dezvoltării unei noi unități de producere a energiei termice in cogenerare, de înaltă eficienta (CET) - studiu realizat cu finanțare de la Guvernul Japoniei in baza Memorandumului încheiat între PMB, Ministerul Energiei si Compania Japoneza ITOCHU, studiul realizat anul trecut pentru modernizarea CET Piața Presei etc.

"In cadrul ședinței, reprezentanții RADET au subliniat că pe parcursul anului trecut au fost realizate, pentru prima dată în ultimii 7 ani, investiții în sistemul de termoficare atât în ceea ce privește întreținerea rețelei de distribuție, cât și în ceea ce privește achiziția de echipamente.Următoarea întâlnire pe această temă va avea loc în cel mai scurt timp", se mai spune în comunicatul Primăriei Capitalei.

viewscnt
Afla mai multe despre
faliment radet
radet da faliment
ce se intampla daca radet da faliment
elcen
pmb
primaria capitalei
subventii caldura
pret caldura
gabriela firea