ULTIMA ORĂ Criza gazelor. O nouă companie renunță la licență

ULTIMA ORĂ Criza gazelor. O nouă companie renunță la licență
scris 18 nov 2021

Costurile ridicate de achiziție a gazelor, mult peste prețul facturat clienților și peste plafonul impus de Parlament, continuă să facă victime. După Tulcea Gaz, o nouă companie, Gecabuild, a rămas fără licență de furnizare, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), retrângându-i-o la cerere.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Clienții companiei au fost preluați în regim de ultimă instanță de Engie.

Urmărește-ne și pe Google News

Compania, cu sediul în Brăila, este controlată și administrată de Gheorghe Pușcașu, care deține 95% din capitalul acesteia, conform termene.ro. Gecabuild, înființată în 2012, a terminat anul trecut cu profit net de 729.000 lei, venituri de 2,54 milioane lei și un număr mediu de 21 de angajați, relevă date analizate de Profit.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cum să-ți optimizezi site-ul web CITEȘTE ȘI Cum să-ți optimizezi site-ul web

Cei 1.500 de clienți Gecabuild se alătură cliențiilor Tulcea Gaz (15.630) și cei Progaz P&D SRL (4.500), care au fost preluați de Engie, desemnat FUI de ANRE pentru această lună în urma prețului cel mai mic licitat dintre cele prezentate de cei 6 FUI desemnați de ANRE, 612,69 lei/MWh. Aceștia vor achita însă prețul plafonat de Parlament, de 370 lei/MWh, diferența urmând a fi achitată Engie de către Guvern.

Clienții altor doi furnizori rămași fără licență, Hargaz Harghita Gaz SRL (9.531 consumatori), și Măcin Gaz SRL (73 consumatori), au fost preluați în regim de Furnizor de Ultimă Instanță (FUI) de Electrica Furnizare S.A., care câștigase licitația pentru luna precedentă, cu un preț de 341,72 lei/Wh.

Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile CITEȘTE ȘI Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile

În prezent, ANRE stabilește lunar un singur FUI care preia clienții finali în cazul apariției unei situații în care aceștia nu mai au asigurată furnizarea gazelor naturale, pe baza criteriului „costul cel mai mic“, prin compararea valorilor cumulate a mai multor componente, de achiziție, furnizare și transport, publicate pe paginile proprii de internet de către FUI desemnați.

La această dată, ANRE are desemnați 6 FUI: Engie România S.A., CEZ Vânzare S.A., Cis Gaz S.A., Electrica Furnizare S.A., Premier Energy S.R.L. și Tinmar Energy S.A..

Cum să-ți optimizezi site-ul web CITEȘTE ȘI Cum să-ți optimizezi site-ul web

În baza unui regulament care a intrat în vigoare la 1 noiembrie, ANRE nu mai acceptă solicitarea de retragere a licenței unor furnizori, atât timp cât aceștia încă au clienți, astfel încât să plaseze proprii clienți altor furnizori.

În plus, Engie România, alături de alți FUI, a notificat ANRE la sfârșitul lunii octombrie cu privire la renunțarea la statutul de furnizor de ultimă instanță, începând cu 15 decembrie 2021. Potrivit companiei, decizia de renunțare a fost luată având în vedere evoluția fără precedent a prețurilor la gazele naturale și contextul de incertitudine generată de imposibilitatea de a previziona din timp preluarea clienților acestor furnizori și de a asigura pentru aceștia cantitățile necesare de gaze.

Drept răspuns, ANRE a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care va desemna cel puțin 5 FUI a căror cotă de piață cumulată, din punctul de vedere al numărului de clienți finali, să fie de minimum 70%. În plus, un furnizor poate renunța la statutul de FUI doar în situația în care lista FUI desemnați conține cel puțin 5 furnizori a căror a căror cotă de piață cumulată, din punctul de vedere al numărului de clienți finali este de minimum 70%.

viewscnt
Afla mai multe despre
criza
gaze
licenta
gecabuild
engie
tulcea gaz