ULTIMA ORĂ Comisia Europeană atenționează România: Plafonarea prețurilor la gaze este contrară cerințelor juridice ale UE

ULTIMA ORĂ Comisia Europeană atenționează România: Plafonarea prețurilor la gaze este contrară cerințelor juridice ale UE
scris 7 mar 2019

Comisia Europeană atenționează România că sistemul prețurilor angro reglementate nou introduse pe piața gazelor este contrar cerințelor juridice ale UE și nu este adecvat pentru atingerea în mod sustenabil a obiectivului de a proteja consumatorii casnici împotriva creșterilor excesive de preț.

Plafonarea a fost decisă în baza OU 114/2018, prin care Guvernul a introdus o serie de măsuri fiscale în energie, sistemul bancar, telecomunicații, intens criticate de mediul de afaceri.

Urmărește-ne și pe Google News

"În urma analizării măsurilor legislative adoptate de România în decembrie 2018, Comisia a constatat că sistemul prețurilor angro reglementate nou introduse pe piața gazelor din România este contrar cerințelor juridice ale UE. De asemenea, Comisia consideră că aceste măsuri nu sunt adecvate pentru atingerea în mod sustenabil a obiectivului de a proteja consumatorii casnici împotriva creșterilor excesive de preț", susține Executivul comunitar, într-o scrisoare de punere în întârziere.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

România riscă astfel să ajungă în fața Curții Europene de Justiție a UE. Scrisoarea de punere în întârziere reprezintă prima atenționare într-o procedură de neîndeplinire a obligațiilor, cunoscută și ca procedură de infringement.

Procedura de infringement constituie un proces care presupune atenționarea unui stat membru UE de către Comisia Europeană pentru încălcarea unei obligații și, ulterior, dacă părțile nu se înțeleg, acționarea statului respectiv în judecată la Curtea Europeană de Justiție, unde țara în cauză este amendată, de obicei, cu o sumă substanțială.

În decembrie anul trecut, Guvernul a aprobat plafonarea până în primăvara anului 2022 a prețului de vânzare al gazelor naturale din producția internă de la producători la furnizori, urmând să se aplice plafoane diferite în funcție de tipul de consumator final al acestor gaze, casnic sau industrial. Astfel, în cazul gazelor destinate populației, plafonul va fi de 68 lei/MWh. Pentru consumatorii industriali, plafonul va fi impus prin revenirea la un mix sau "coș" de gaze, compus din gaze din producția internă și gaze din import, specific perioadei de dinainte de liberalizarea pieței.

În ianuarie, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a transmis din nou că energia electrică și gazele naturale furnizate la prețuri reglementate consumatorilor casnici în calitate de clienți finali nu se vor scumpi până în 2022.

Autoritatea a transmis acest mesaj "având în vedere interesul manifestat în spațiul public cu privire la aplicarea prevederilor OUG 114/2018", care majorează de 20 de ori, de la 0,1% la 2% din cifra de afaceri anuală, valoarea contribuției datorate ANRE de companiile din sectorul energiei electrice și gazelor naturale, plafonează prețul de vânzare de către producători al gazelor naturale la 68 lei/MWh și creează premisele pentru plafonarea prețurilor finale ale energiei electrice destinate populației, prin reintroducerea prețurilor reglementate.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret energie
pret gaze
scumpire energie
scumpire gaze
inghetare pret energie
inghetare pret gaze
anre
clienti casnici
pret reglementat energie
pret reglementat gaze