ULTIMA ORĂ Centrala termoelectrică Mintia - cumpărată de grupul Mass Holding. Investiții promise de peste 1 miliard de euro. Una dintre cele mai importante tranzacții pentru sectorul energetic românesc. Istoria Centralei

ULTIMA ORĂ Centrala termoelectrică Mintia - cumpărată de grupul Mass Holding. Investiții promise de peste 1 miliard de euro. Una dintre cele mai importante tranzacții pentru sectorul energetic românesc. Istoria Centralei
scris 26 aug 2022

Centrala termoelectrică Mintia, deținută de Complexul Energetic Hunedoara, a fost cumpărată, cu 91 milioane euro, de Mass Global Energy Rom, parte a grupului Mass Group Holding, în cadrul unei licitații publice.

Principalii creditori ai producătorului de energie pe bază de cărbune controlat de stat Complexul Energetic Hunedoara (CEH), aflat în insolvență, au aprobat în primăvară vânzarea termocentralei Mintia din cadrul sucursalei Electrocentrale Deva a Complexului, retrasă din exploatare și închisă definitiv la începutul anului.

Urmărește-ne și pe Google News

Valoarea de piață a fost indicată ca depășind 100 milioane de euro, dar exista și o valoare, de lichidare, de doar 60 milioane de euro.

Termocentrala Mintia a intrat în procedură de insolvență la 14 noiembrie 2019 și este în conservare din vara anului 2021, în lipsa investițiilor necesare pentru a putea respecta prevederile Uniunii Europene de mediu.

Mass Group Holding Ltd. (MGH) este o companie irakiană înregistrată în Insula Cayman/Marea Britanie, cu sediul central în Amman, Iordania, înființată în 1994, dar activitățile sale sunt în principal în Irak, relevă date analizate de Profit.ro.

EXCLUSIV Cum vede Guvernul criza din energie: Problema nu e la producători, ci la traderi! Prețurile au crescut ″mult prea accelerat″ și ″fără justificare″. Decizii: Actualele prețuri finale plafonate - păstrate, traderii - supraimpozitați CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cum vede Guvernul criza din energie: Problema nu e la producători, ci la traderi! Prețurile au crescut ″mult prea accelerat″ și ″fără justificare″. Decizii: Actualele prețuri finale plafonate - păstrate, traderii - supraimpozitați

MGH are un număr total de angajați de 2.500 de angajați și deține capacități energetice de peste 8.500 MW. Grupul își concentrează activitățile în generarea de energie electrică, producția de ciment și producția de fier și oțel.

În generarea de energie electrică are centrale care generează 7.100 MW în modul BOO (Build, Operate & Own), din care 3.000 MW în Bagdad, 4.000 MW în nordul Irakului și 100 MW în Iordania.

În ciment produce 8 milioane de tone anual, iar la fier și oțel are o capacitate de producție de 1,25 milioane de tone anual.

EXCLUSIV PROFIT NEWS TV Listarea Hidroelectrica la bursă, cel mai probabil amânată până în februarie 2023: Fondul Proprietatea a chemat cele mai mari bănci din lume. Dacă va fi o listare doar la BVB, pachetul de acțiuni ofertat va fi redimensionat CITEȘTE ȘI EXCLUSIV PROFIT NEWS TV Listarea Hidroelectrica la bursă, cel mai probabil amânată până în februarie 2023: Fondul Proprietatea a chemat cele mai mari bănci din lume. Dacă va fi o listare doar la BVB, pachetul de acțiuni ofertat va fi redimensionat

Tranzacția, în valoare de 91.236.832 euro exclusiv TVA, este una dintre cele mai importante pentru sectorul energetic românesc și totodată una dintre cele mai mari tranzacții din insolvență din ultimii ani din România.

Pentru următorii ani sunt promise investiții de peste 1 miliard de euro.

Având în vedere specificul activului, Ministerul Energiei, în calitate de acționar, a impus anumite condiții investitorului cu scopul de a relansa producția de energie în Mintia. Astfel, cumpărătorul, filiala Mass Global Energy Rom, are obligația ca până la 31 decembrie 2026 să finalizeze investiția de realizare a unei capacități energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MWH, din care minimum 800 MWH în bandă pe gaz și energie regenerabilă. Demararea investițiilor va fi posibilă după acordarea de către autorități a avizelor și autorizațiilor necesare.

„Este prima investiție a grupului Mass în România și cu siguranță una dintre cele mai importante pentru dezvoltarea grupului nostru, care are misiunea de a deveni un exemplu la nivel global de generare de energie pentru oameni.

Investițiile în modernizarea și dezvoltarea centralei Mintia în următorii ani se vor ridica la peste 1 miliard de euro și vor include dezvoltarea capacității de producție și în același timp adaptarea la noile standarde europene pentru trecerea de la producția de energie electrică din surse regenerabile și care să conducă la neutralitate climatică până în anul 2050”, spune Ahmad Ismail Saleh, Chairman al grupului Mass Group Holding.

Termocentrala Mintia este compusă din terenuri (3.297.807 mp) și construcții, precum și bunurile mobile și echipamentele aferente.

VIDEO PROFIT LIVE George Haber, antreprenor și investitor: Războiul din Ucraina nu este singurul conflict din lume. Totul se rearanjează CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE George Haber, antreprenor și investitor: Războiul din Ucraina nu este singurul conflict din lume. Totul se rearanjează

Grupurile energetice de la Mintia, care însumau o putere instalată de peste 1.000 MW, oprite din funcționare în februarie anul trecut și intrate în conservare din primăvara anului 2021, au fost retrase din exploatare și închise definitiv la începutul lui 2022, după cum a relatat Profit.ro.

Inițial, printre cei interesați să le le preia se aflau GSP Power al lui Gabriel Comănescu și Turboenergy Power din Chișinău, dar și companii din Coreea de Sud și Israel. Și producătorul de gaze controlat de stat Romgaz avea planuri cu un teren de la Mintia, aflat în proprietatea CEH, vrând să construiască acolo o nouă centrală de producție de energie pe gaze în ciclu combinat, cu putere instalată de peste 400 MW, investiție estimate la circa 300 milioane euro.

Istoria Centralei Termoelectrice Mintia

Centrala termoelectrică Mintia, este situată în sud-vestul Transilvaniei, pe malul râului Mureș, la 9 km distanță de orașul Deva. Centrala dispune în prezent de 5 grupuri energetice destinate producției de energie electrică și termică, alimentate cu cazane de abur de 660 t/h, 13,72 MPa, 550 °C.

Fiecare bloc constituie o unitate independentă și are capacitatea de 1.075 MW (4*210 MW+1*235 MW). Energia electrică produsă, a fost livrată în sistemul național prin intermediul unei stații de interconexiune - Mintia de 110kV220 kV și 400 kV.

Centrala a fost pusă în funcțiune în 3 etape: 1969 - 1971 (etapa 4x210 MW), 1977 - grupul 5 și 1980 - grupul 6 de câte 210 MW fiecare. Grupul 3 a fost retehnologizat în anul 2009 la 235 MW. De la punerea în funcțiune și până la finele anului 2011, termocentrala Mintia a livrat 204 TWh din energia electrică necesară României și a consumat 117 milioane tone de cărbune.

Cu o istorie de peste 50 de ani, Termocentrala Mintia a fost oprită anul trecut, în luna martie.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, declara în februarie că termocentrala de la Mintia nu se va vinde la fier vechi și că a cerut administratorului judiciar al CEH ca, în procedura de vânzare și selecție a unui investitor, să solicite ca acesta să ofere garanții ferme că pe amplasamentul de la Mintia se va construi o nouă capacitate de producere a energiei electrice, pe gaze naturale, de minim 800 MW.

viewscnt
Afla mai multe despre
termocentrala mintia
complexul energetic hunedoara