UE lansează o alianță industrială pentru mini-reactoare nucleare

UE lansează o alianță industrială pentru mini-reactoare nucleare
scris 10 feb 2024

Comisia Europeană a anunțat vineri lansarea unei alianțe industriale europene în domeniul energiei nucleare pentru a accelera implementarea viitoarelor reactoare modulare mici (SMR), o tehnologie promițătoare pentru decarbonizarea industriei în următorii zece ani, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Acest anunț face parte dintr-o revenire recentă în discuții a energiei nucleare în cadrul instituțiilor europene sub influența a 12 țări membre, printre care Franța, Suedia și Polonia, care se bazează pe această energie cu emisii scăzute de carbon pentru a-și atinge obiectivele climatice.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Agricultorii italieni protestează defilând cu tractoare de-a lungul Colosseumului CITEȘTE ȘI VIDEO Agricultorii italieni protestează defilând cu tractoare de-a lungul Colosseumului
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

SMR sunt reactoare nucleare mult mai mici decât centralele electrice convenționale. Ele pot fi fabricate în uzine înainte de a fi transportate la locul de instalare. Tehnologia este încă în curs de dezvoltare și face obiectul competiției internaționale.

Mai flexibile și mai puțin costisitoare decât reactoarele mari, SMR-urile vor putea înlocui centralele pe gaz, petrol sau cărbune. Ei vor putea furniza energie electrică și căldură pentru industrie și termoficare sau pentru a produce hidrogen cu emisii scăzute de carbon.

FOTO OFICIAL Banca Transilvania cumpără OTP CITEȘTE ȘI FOTO OFICIAL Banca Transilvania cumpără OTP

"Prin consolidarea cooperării la nivelul UE, Alianța va accelera desfășurarea primelor SMR în UE până la începutul anilor 2030", a spus Comisia Europeană într-un comunicat.

România are în vedere construirea, montarea și punerea în funcțiune, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, Dâmbovița, a unei centrale nucleare de 462 MW cu reactoare de tip SMR, concepute și dezvoltate de compania americană NuScale. Proiectul echivalent din Statele Unite al celor de la NuScale, tot de 462 MW, a eșuat nu demult din cauza creșterii masive, cu peste 75%, a costurilor estimate, de la 5,3 la 9,3 miliarde dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
smr-uri
reactoare modulare mici
nuscale doicești