UE aprobă modificarea schemei de ajutor din România pentru sprijinirea cogenerării de înaltă eficiență

UE aprobă modificarea schemei de ajutor din România pentru sprijinirea cogenerării de înaltă eficiență
scris 20 dec 2021

Comisia Europeană a aprobat, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, modificarea unei scheme românești de sprijinire a cogenerării de înaltă eficiență, ce prevede extinderea perioadei de sprijin pentru noi centrale de cogenerare și dublarea bugetului la peste 4 miliarde de euro.

Schema inițială a fost aprobată de Comisie în 2009 și modificată ulterior în 2016.

Urmărește-ne și pe Google News

În cadrul schemei existente, noile centrale de cogenerare de înaltă eficiență puteau primi ajutor pentru o perioadă de până la 11 ani, sub forma unui bonus care se adăuga la prețul de pe piața energiei electrice.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Compania Națională a Uraniului a intrat în insolvență CITEȘTE ȘI Compania Națională a Uraniului a intrat în insolvență

“Autoritățile române au furnizat dovezi că durata sprijinului era insuficientă pentru a asigura viabilitatea pe termen lung a acestor centrale”, arată Comisia într-un comunicat.

Pentru a permite continuarea producției de cogenerare, a încălzirii urbane și a furnizării de apă caldă cetățenilor, România a notificat Comisiei următoarele modificări ale schemei existente: creșterea perioadei de sprijin de la până la 11 ani la până la 21 de ani (până cel târziu în 2033) și majorarea bugetului schemei, de la aproximativ 2,2 miliarde euro (aproximativ (10,735 miliarde lei) la aproximativ 4,4 miliarde euro (21,883 miliarde lei), pentru a acoperi perioada suplimentară în care o centrală poate primi sprijin.

“Comisia a constatat că modificarea schemei este necesară și adecvată pentru stimularea producției de cogenerare de înaltă eficiență, reducerea emisiilor și realizarea de economii de energie. În plus, Comisia a constatat că ajutorul este proporțional, deoarece schema include garanții adecvate pentru a evita supracompensarea și un mecanism de ajustare a prețurilor care va fi aplicat în conformitate cu metodologia stabilită de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei din România, ANRE”, arată Executivul UE.

Comisia a concluzionat că măsura este în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, “deoarece va sprijini producția de energie electrică din cogenerare de înaltă eficiență și va reduce emisiile de gaze cu efect de seră, în conformitate cu "Green Deal" european, fără a denatura în mod nejustificat concurența pe piața unică”.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
cogenerare de inalta eficienta
schema sprijin
ajutor de stat
centrale cogenerare energie