Producătorul de ulei vegetal și biodiesel Expur Slobozia, parte a concernului industrial francez Groupe Avril și care are în portofoliu și brandul "Untdelemn de la Bunica", a anunțat un proiect de construire a unei centrale de producție de energie electrică și termică care va folosi drept combustibil cojile de semințe de floarea soarelui.
Ce se va întâmpla pe piața de energie din România, investițiile pregătite și ultimele date legate de liberalizarea pieței de electricitate vor fi anunțate la Videoconferința Profit Energy.forum, care va fi organizată cu sprijinul Electrica Furnizare, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Biriș Goran, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) și Hidroelectrica, urmând să fie transmisă în direct și de PROFIT NEWS TV
Detalii pot fi văzute AICI
În acest scop, Expur a semnat un contract cu compania Berkes Uruguay, care are la activ mai multe proiecte de acest tip implementate în Franța, Ungaria și Turcia.
"Suntem extrem de bucuroși să anunțăm semnarea unui contract între Expur și Berkes Uruguay (furnizor mondial de soluții inovatoare) pentru implementarea cogenerării prin ardere de coji de floarea soarelui cu un cazan HP (34Mt/h) și o turbină germană (4,6 MW) la Slobozia în România. Acest proiect ne va permite să producem până la 100% energie verde, contribuind la reducerea amprentei de CO2 a fabricii Expur, prin utilizarea cojilor de semințe floarea soarelui. Expur va deveni pionier în România al acestei tehnologii inovatoare pe bază de biomasă", a transmis compania.
Cea mai recentă realizare similară a Berkes, companie de inginerie fondată în Uruguay în 1939, este unitatea de producție de abur industrial pe bază de coji de semințe de floarea soarelui de la fabrica de etanol Hungrana din Ungaria, data în folosință în 2018.
Unitatea de producție de abur industrial realizată de Berkes în Ungaria. Sursă foto: Berkes
În Franța, Berkes a conceput și construit trei centrale pe coji de semințe de floarea soarelui.
Expur Slobozia a terminat anul 2020 cu o cifră de afaceri de peste 1,1 miliarde lei și un profit net de 16,3 milioane lei.