Ucraina vrea redirecționarea prin conductele sale a livrărilor de gaze rusești în UE efectuate acum prin Nord Stream 1, dar și eliminarea restricțiilor de export pe relația cu România

Ucraina vrea redirecționarea prin conductele sale a livrărilor de gaze rusești în UE efectuate acum prin Nord Stream 1, dar și eliminarea restricțiilor de export pe relația cu România
scris 25 mar 2022

Operatorul național de transport al gazelor naturale din Ucraina, LLC Gas TSO, a solicitat Uniunii Europene redirecționarea prin conductele sale a importurilor de gaze rusești care sunt efectuate în prezent prin intermediul Nord Stream 1, gazoductul ce leagă Rusia de Germania traversând Marea Baltică, dar și eliminarea restricțiilor de export din România.

"Operatorul de transport și sistem al Ucrainei susține creșterea securității energetice a Ucrainei și a regiunii prin reducerea livrărilor de gaze către Europa prin conducta Nord Stream 1 și redistribuirea corespunzătoare a rutelor de aprovizionare pentru maximizarea încărcării sistemul ucrainean de transport", conform companiei.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Piețele au reziliență. Companiile continuă să arate rezultate financiare bune CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Piețele au reziliență. Companiile continuă să arate rezultate financiare bune
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Propunerea a fost făcută la o ședință a Secretariatului Comunității Energetice Europene, structura asociativă dintre statele UE și cele din Europa de Sud-Est creată în 2005 pentru coordonarea piețelor energetice din aceste țări și din care fac parte și Ucraina și Republica Moldova.

"Sistemul ucrainean de transport este gândit în așa fel încât nu avem conducte separate pentru tranzit (de gaze rusești către Europa – n.r.) și pentru transport intern de gaze. În primul rând, propunerea vizează întărirea protecției sociale a ucrainenilor. În prezent, tranzitul este un factor adițional de securitate pentru infrastructura de transport de gaze a Ucrainei. În mod proporțional, vom slăbi poziția Rusiei pe piața europeană a energiei", a declarat directorul pentru cooperare internațională al LLC Gas TSO, Olga Belkova.

Soluțiile GRENKE vă oferă libertatea de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta și implementa ideile creative. Interviu cu Liviu Bănulescu, Managing Director GRENKE România CITEȘTE ȘI Soluțiile GRENKE vă oferă libertatea de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta și implementa ideile creative. Interviu cu Liviu Bănulescu, Managing Director GRENKE România

Ea a subliniat, totodată, importanța sporirii securității energetice a Ucrainei prin majorarea rezervărilor de capacități ferme de transport pe termen lung prin punctele de interconectare cu sistemele vecine din Slovacia, Ungaria, România și Polonia și a adăugat că și deschiderea coridorului trans-balcanic va contribui la securitatea regională.

"LLC Gas TSO a subliniat importanța deschiderii coridorului trans-balcanic, prin îmbunătățirea capacităților dintre Turcia și Bulgaria și prin eliminarea barierelor de reglementare privind exportul de gaze în România, precum și privind curgerea inversă virtuală în Republica Moldova", a transmis și Comunitatea Energetică Europeană.

Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani CITEȘTE ȘI Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani

Potrivit sursei citate, este posibil ca, în actualele condiții, să fie nevoie de o majorare a capacității de transport de gaze din Bulgaria în România, iar operatorul bulgar de transport, Bulgartransgaz, a confirmat că are în vedere demararea unei proceduri de estimare a cererii. Totodată, bulgarii au precizat că, în absența cererii de piață, orice lucrări de dezvoltare a interconectării cu România vor trebui să fie finanțate din fonduri UE nerambursabile.

LLC Gas TSO a mai cerut și aplicarea normelor comune europene din Al Treilea Pachet Energetic al UE pe toate granițele Uniunii cu Ucraina.

Ucraina ar putea exporta doar 200.000 de tone de grâu în perioada martie-iunie CITEȘTE ȘI Ucraina ar putea exporta doar 200.000 de tone de grâu în perioada martie-iunie

"Operatorii europeni de transport și sistem au sprijinit poziția Ucrainei și au convenit să ajute la întărirea securității energetice regionale", se mai afirmă în comunicatul operatorul ucrainean.

În prima parte a lunii, Ministerul Energiei de la Kiev a decis interzicerea exporturilor de gaze naturale din Ucraina, precizând că decizia nu afectează tranzitul de gaze rusești care trec prin conductele ucrainene și sunt livrate către consumatorii din alte țări, în principal din Uniunea Europeană și inclusiv din România.

Datele de logare pe Facebook a peste 100.000 de utilizatori au fost furate de o aplicație din Play Store CITEȘTE ȘI Datele de logare pe Facebook a peste 100.000 de utilizatori au fost furate de o aplicație din Play Store

Pe 27 februarie, la 3 zile după invazia Rusiei în Ucraina, directorul general al principalei companii energetice din țară, grupul DTEK controlat de miliardarul Rinat Ahmetov, Maxim Timcenko, a declarat presei occidentale că Ucraina poate folosi gazul rusesc aflat în tranzit către restul Europei pentru a-și alimenta centralele de producție de energie pe gaze. "Atâta vreme cât avem tranzit de gaze rusești prin sistemul național ucrainean de transport, cred că vom avea suficiente gaze pentru generarea de electricitate", a spus atunci Timcenko.

Legea românască a energiei a fost modificată încă din 2020 pentru a se reglementa intrarea sub "tutela" Comisiei Europene și a legislației comunitare a tuturor acordurilor de interconectare a sistemului național de transport al gazelor naturale cu cele din state vecine nemembre ale Uniunii Europene, dar și pentru a se acorda posibilitatea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să coopereze și să se consulte cu instituțiile omoloage din aceste state pentru aplicarea normelor UE privind piața internă a gazelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina tranzit gaze rusesti
ue importuri gaze rusesti
romania ucraina interconectare gaze
romania bulgaria interconectare gaze
ucraina nord stream