Compania de petrol și gaze Serinus Energy, operatorul perimetrului de hidrocarburi Satu Mare, și-a majorat puternic veniturile în România anul trecut, în pofida scăderii producției, și a trecut pe profit, în condițiile în care a beneficiat de creșterea prețurilor gazelor naturale.
Serinus a obținut venituri de 27 milioane de dolari în România anul trecut, cu aproape 60% mai mari comparativ cu anul anterior. Compania a raportat un preț mediu realizat de 68,61 dolari/bep (baril echivalent petrol) pentru gazele și condensatul extrase în România, în urcare cu peste 165%, de la 25,84 dolari/bep în 2020.
Creșterea a amortizat pe deplin impactul scăderii producției, care s-a redus cu 40%, de la 1.788 bep/zi la 1.078 bep/zi, pe fondul declinului natural și al întârzierilor cauzate de măsurile impuse de autorități pentru combaterea pandemiei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Introducerea unui prim compresor la Moftinu, în ultimul trimestru din 2021, este așteptată să stabilizeze producția și să contribuie la prelungirea duratei de viață a câmpului gazifer, împreună cu alte compresoare ce urmează să fie instalate, potrivit companiei.
Serinus exploatează, prin intermediul subsidiarei Serinus Energy România (fosta Winstar Satu Mare), perimetrul de hidrocarburi Satu Mare, unde a identificat rezerve recuperabile de aproximativ 510 milioane metri cubi de gaze naturale, echivalentul a circa 4% din consumul anual al României.
Compania operează în prezent patru sonde comerciale: Moftinu-1003, Moftinu-1007, Moftinu-1004 și Moftinu-8, ultima pusă în funcțiune la începutul anului trecut.
Tot anul trecut, Serinus a forat o nouă sondă în perimetrul Satu Mare, Sâncrai-1, compania anunțând atunci că a descoperit un câmp de gaz similar celui de la Moftinu.
Sonda urma să fie pregătită pentru lansarea operațiunilor comerciale, însă lucrările au fost suspendate după ce compania nu a reușit să înregistreze flux de gaze în zonele selectate.
Recent, Serinus a lansat procedurile pentru obținerea permiselor privind un nou program de achiziție seismică 2D în Satu Mare, în vederea forării a până la trei noi sonde adiacente câmpului de la Moftinu.
Programul de foraj este estimat să înceapă în ultima parte a anului.
Cu sediul în Jersey, Serinus Energy are operațiuni în România și Tunisia. Compania, listată pe bursele AIM (Londra) și WSE (Varșovia), a fost controlată până anul trecut de Kulczyk Investments, fond de investiții înființat de fostul miliardar polonez Jan Kulczyk, decedat în 2015.
În prezent, principalii acționari ai companiei sunt investitorul britanic Richard Sneller, fost manager de fonduri la Baillie Gifford, cu o participație de 11,42%, Crux Asset Management (8,30%) și compania poloneză de investiții Quercus (7,16%).
Serinus a raportat venituri consolidate de aproximativ 40 milioane de dolari anul trecut, în urcare cu 66,4% de la 24 milioane de dolari în 2020, în contextul creșterii prețului mediu realizat cu 138%, de la 28,06 dolari/bep la 66,82 dolari/bep.
Compania a obținut un câștig net de 8,42 milioane de dolari, primul său profit anual de la înființare, în urmă cu 35 de ani, în pofida scăderii producției cu aproape o treime, de la 2.430 bep/zi la 1.649 bep/zi.
În 2020, Serinus a raportat o pierdere de 9,3 milioane de dolari.
Acțiunile Serinus s-au apreciat cu 4% la Londra în urma publicării rezultatelor.