Ucraina a semnat un acord cu compania americană de energie nucleară Westinghouse pentru aprovizionarea cu combustibil a tuturor centralelor sale atomice, în efortul de a pune capăt dependenței țării de livrările din Rusia, a anunțat vineri compania nucleară de stat a Ucrainei, transmite Reuters.
Acordul crește, de asemenea, numărul de noi unități nucleare pe care Westinghouse le va construi în Ucraina la nouă față de cinci cât era prevăzut anterior, iar compania va înființa un centru de inginerie în țară, informează News.ro.
Ucraina are patru centrale nucleare în funcțiune, dintre care cea mai mare, la Zaporojie, a căzut sub controlul Rusiei la câteva zile după ce a început invazia rusă, în februarie, dar este încă operată de tehnicieni ucraineni.
Pe baza acordurilor anterioare, acordul cu Westinghouse stipulează că aceasta va furniza combustibil pentru toate centralele atomice ale Ucrainei.
Energia nucleară acoperă aproximativ jumătate din toate nevoile de electricitate ucrainene, iar ministrul Energiei a spus că în viitor Ucraina ar putea fi și un furnizor de energie electrică pentru Europa de Vest.
”Vom moderniza flota noastră de unități nucleare, care vor produce energie curată, sigură și de încredere, fără nicio influență rusă”, a declarat ministrul Energiei, Herman Halușcenko, potrivit unui comunicat al companiei de stat de energie atomică Energoatom.
Energoatom a negat joi o informație conform căreia ar putea închide uzina Zaporijia, dacă Kievul pierde controlul operațiunilor de acolo.
Ucraina și-a exprimat în mod repetat îngrijorările privind siguranța centralei, de când a început invazia Rusiei pe 24 februarie. Vineri, a avertizat că rămâne fără piese de schimb.