Tranzacție în pregătire: E.ON continuă vânzările de active din România

Tranzacție în pregătire: E.ON continuă vânzările de active din România
scris 3 mai 2022

Operatorul român de distribuție a gazelor naturale și energiei electrice Delgaz Grid, parte a grupului german de utilități E.ON, a decis începerea procedurilor în vederea vânzării pachetului majoritar de acțiuni deținut la distribuitorul de gaze Salgaz din municipiul bihorean Salonta, potrivit unui document oficial analizat de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Aceasta la câteva luni după ce s-a luat o decizie similară în privința deținerilor minoritare ale Delgaz Grid la Distrigaz Vest și Patria Bank.

Urmărește-ne și pe Google News
Hackerii ruși Killnet au atacat site-urile celor mai mari aeroporturi din România CITEȘTE ȘI Hackerii ruși Killnet au atacat site-urile celor mai mari aeroporturi din România

Delgaz Grid controlează Salgaz cu 53,83% din capital, restul acțiunilor fiind în posesia Consiliului Local Salonta (27,22%) și a distribuitorului de țevi Comtech Co SRL din Slatina (18,95%), deținut de antreprenorul Constantin Goanță Bărbulescu, declarat în urmă cu 2 ani cel mai bogat om de afaceri din Oltenia.

Salgaz, care distribuie gaze unui număr de circa 4.000 de clienți din Salonta, printr-o rețea de distribuție de peste 51 de kilometri, a terminat anul 2020 cu profit net de circa 806.000 lei, la venituri totale de peste 8,4 milioane lei.

LEGE Iohannis a semnat: Poliția va putea reține la secție cetățenii, pentru verificări, și 12 ore. Până acum verificările trebuiau realizate ”de îndată” CITEȘTE ȘI LEGE Iohannis a semnat: Poliția va putea reține la secție cetățenii, pentru verificări, și 12 ore. Până acum verificările trebuiau realizate ”de îndată”

Atunci, însă, compania opera și pe piața de furnizare de gaze naturale. Din noiembrie 2021, însă, Salgaz a renunțat la această activitate, din cauza scumpirii galopante a gazelor pe piețele angro, clienții săi fiind preluați de către Engie în regim de furnizare de ultimă instanță (FUI).

Potrivit estimărilor companiei-mamă E.ON România pentru Agerpres, activitatea locală de distribuție a grupului, derulată prin Delgaz Grid, a suferit pierderi de 70 milioane euro anul trecut, după cele de 40 milioane euro din 2020, deoarece ANRE nu recunoaște în tarifele finale de distribuție toate costurile care ar trebui recunoscute conform metodologiei prevăzute de legislația în vigoare.

Poșta Română reintră în procedura de reorganizare. Taie din aparatul administrativ și promite creșteri salariale pentru majoritatea angajaților, în 3 etape și cu bonus de performanță CITEȘTE ȘI Poșta Română reintră în procedura de reorganizare. Taie din aparatul administrativ și promite creșteri salariale pentru majoritatea angajaților, în 3 etape și cu bonus de performanță

După cum a relatat Profit.ro, operatorii rețelelor de distribuție de energie electrică și gaze naturale, alături de operatorii de transport și sistem Transelectrica și Transgaz, au solicitat autorităților să le ofere garanții de stat că își vor recupera pierderile de anul acesta provocate de diferența dintre prețurile reale la care cumpără angro din piață energie și gaze pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT) și prețurile care le sunt recunoscute de către ANRE în tarifele reglementate practicate, pentru a putea împrumuta de la bănci, de pe piețele financiare sau de la acționari banii necesari continuării achizițiilor pentru acoperirea CPT, însă cel puțin deocamdată au fost refuzați.

Delgaz Grid este controlată de gigantul german E.ON, prin firma locală E.ON România SRL, cu 56,48% din capital. Ceilalți acționari sunt vehiculul investițional Allianz Infrastructure Luxembourg I al holdingului financiar omonim (cu 28,77% din acțiuni), statul român prin Ministerul Energiei (13,51%) și asigurătorul Allianz Țiriac (1,23%).

Comisia Europeană acuză Apple că a abuzat de poziția sa dominantă pe piață CITEȘTE ȘI Comisia Europeană acuză Apple că a abuzat de poziția sa dominantă pe piață

Delgaz Grid operează rețele de distribuție de gaze de circa 22.650 km în 20 de județe din partea de nord și de vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț și Bacău), precum și o rețea de distribuție de electricitate de peste 81.500 km în șase județe din Moldova, respectiv Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui.

Compania a terminat anul 2020 cu pierderi ce au depășit 55 milioane lei, la o o cifră de afaceri de aproape 1,5 miliarde lei, și cu un număr mediu de peste 5.000 de angajați.

viewscnt
Afla mai multe despre
e.on romania
delgaz grid
salgaz distributie gaze salonta
scumpire energie
scumpire gaz
pierderi distribuitori energie gaz