Tranzacție: Canadienii de la Claren Energy au vândut, din nou, drepturile de exploatare pentru perimetrul de gaze de la Bobocu

Tranzacție: Canadienii de la Claren Energy au vândut, din nou, drepturile de exploatare pentru perimetrul de gaze de la Bobocu
scris 5 dec 2022

Licența de exploatare a perimetrului de gaze de la Bobocu, județul Buzău, cumpărată în 2020 de compania Lalea Energy din Olanda, cu promisiunea de a extrage primele gaze în acest an, și reintrată în portofoliul canadienilor de la Claren Energy, a fost vândută către Blueray Energies România, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Firma cumpărătoare a fost înființată în vara acestui an și este deținută integral de antreprenorul Istvan Gyorfi, care a mai controlat anterior și firmele Upstreamers Energy și Excess Gas din Sfântul Gheorghe, la acest moment radiate, conform termene.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Zăcămintele de hidrocarburi de la Bobocu au fost exploatate de Romgaz în perioada 1977-1995, după care perimetrul a fost abandonat prematur, din cauza viiturilor și a apariției nisipului în sonde. Conform estimărilor, perimetrul ar putea conține resurse neexploatate de circa 765 milioane de metri cubi de gaze.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Între timp, licența de exploatare a schimbat trei proprietari, pentru ca acum să fie preluată de Blueray Energies România SRL, companie înregistrată la Ministerul Finanțelor în iunie 2022.

DECIZIE Toți consumatorii de energie electrică vor fi obligați să suporte cel puțin o parte din costurile instalării de contoare inteligente CITEȘTE ȘI DECIZIE Toți consumatorii de energie electrică vor fi obligați să suporte cel puțin o parte din costurile instalării de contoare inteligente

Licența de exploatare a fost preluată inițial de la Romgaz de compania britanică Zeta Petroleum, care a mai deținut în România participații la alte două perimetre de gaze, în Suceava și Jimbolia.

În 2016, Zeta Petroleum și-a informat acționarii că a decis să renunțe la operațiunile românești, întrucât nu mai avea bani pentru a-și îndeplini programele obligatorii de lucrări prevăzute de acordurile de concesiune semnate cu statul român.

În același an, Claren Energy Corp., companie listată la bursa din Toronto, a semnat un acord pentru preluarea a până la 80% din drepturile de exploatare pentru perimetrul Bobocu, în schimbul a 2,08 milioane de dolari și al executării unui program de forare.

Claren Energy a devenit unic proprietar al licenței în 2019, prin intermediul subsidiarei Claren Operations Ltd., însă un an mai târziu a anunțat vânzarea acesteia către compania Lalea Energy B.V., înregistrată în Olanda.

Lalea Energy s-a angajat atunci să suporte cheltuieli de 1,755 milioane de euro pentru un program de lucrări în perimetru și să extragă primul metru cub de gaz de la Bobocu în termen de doi ani de la semnarea acordului.

TABEL Noi ieftiniri: Carburanții au ajuns la nivelul din urmă cu o lună și jumătate CITEȘTE ȘI TABEL Noi ieftiniri: Carburanții au ajuns la nivelul din urmă cu o lună și jumătate

Claren avea opțiunea să răscumpere acțiunile fostei subsidiare Claren Operations în schimbul sumei de 1 dolar canadian în cazul nerespectării angajamentelor.

Până la data de 31 iulie 2022, Lalea Energy nu a reușit să livreze gaze, susține Claren Energy într-un raport.

Compania canadiană a redevenit proprietarul Claren Operations și, implicit, al licenței de exploatare de la Bobocu, în această lună.

“Lalea a ales să renunțe la participația sa în Claren Operations ca urmare a unei reevaluări a investițiilor sale în hidrocarburi și se orientează în schimb către proiecte geotermale”, potrivit Claren Energy.

Potrivit acordului semnat acum cu Blueray Energies, Claren va primi o redevență brută nespecificată din valoarea gazului produs la Bobocu în schimbul acțiunilor deținute la Claren Operations.

Zăcământul de gaze de la Bobocu a fost descoperit în 1996 de Romgaz. Exploatarea sa a început în 1997, perimetrul fiind abandonat de companie în 2005. Conform estimărilor Zeta Petroleum, perimetrul ar putea conține resurse neexploatate de aproximativ 765 milioane de metri cubi de gaze.

viewscnt
Afla mai multe despre
claren energy
perimetrul gaze bobocu
hidrocarburi bobocu buzau
blueray energy romania
tranzactie
licenta exploatare bobocu
zeta petroleum
lalea energy