Acționarii companiei de stat Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, au fost convocați de conducerea societății într-o AGA extraordinară, pentru a aproba majorarea capitalului companiei prin aport în natură, cu valoarea terenurilor din patrimoniu aflate în proprietatea statului.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Compania este controlată de Ministerul Energiei, cu 77,15% din capital. Celălalt acționar semnificativ este Fondul Proprietatea (21,56%).
CITEȘTE ȘI Germania a ieșit, la limită, din recesiune. Cea mai mare economie europeană rămâne însă sub presiune
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Terenurile cu a căror valoare se intenționează majorarea în natură a capitalului social au fost evaluate la circa 203,46 milioane lei, astfel că majorarea ar urma să fie de la 246,48 milioane lei la aproape 450 milioane lei.
În aceeași AGA se va supune la vot ridicarea dreptului de preferință al Fondului Proprietatea (FP), precum și al celorlalți doi acționari minoritari, societățile de stat Electrocentrale Grup (0,84%) și Societatea de Închidere și Conservare Mine (0,44%), de a subscrie acțiuni noi în cadrul majorării de capital și de a le plăti în numerar, pentru a-și conserva cotele de deținere.
CITEȘTE ȘI România va avea al doilea cel mai mare sistem de garanție-returnare din Europa
Legea societăților comerciale stipulează că AGA poate ridica acest drept de preferință cu majoritate de voturi, dacă la adunare sunt prezenți acționari ce dețin cel puțin 75% din capitalul social, astfel că Ministerul Energiei poate lua de unul singur această decizie.
În consecință, după majorarea de capital, deținerea Ministerului Energiei ar urma să urce la 87,48% din acțiuni, iar cea a FP – să coboare la 11,81%.
CITEȘTE ȘI Ministerul britanic al Apărării a trimis din greșeală email-uri destinate SUA către Mali, un aliat al Rusiei
De altfel, Fondul Proprietatea a transmis încă din urmă cu peste 2 ani că nu dorește să facă investiții suplimentare la CE Oltenia, participația sa la companie fiind înscrisă de mulți ani la valoare zero în bilanțul activului net.
Intenția de majorare a capitalului social al CE Oltenia cu valoarea terenurilor statului datează din 2015, când acestea erau evaluate la peste 277 milioane lei. Operațiunea a tot fost amânată, din cauza problemelor și neclarităților legislative în materie.
CITEȘTE ȘI ANAF - Prejudiciu de 51,4 milioane lei cu țigări produse ilegal în Suceava din tutun importat fără autorizație din Federația Rusă
Cea mai recentă operațiune majoră reușită de majorare de capital cu terenuri ale statului a fost cea de la OMV Petrom din toamna trecută, când Ministerul Energiei a venit cu aport în natură de 120,66 milioane lei, iar ceilalți acționari au contribuit cu cash în sumă totală de 446 milioane lei, din care aproape 300 milioane lei au provenit de la acționarul majoritar OMV AG.
În schimb, la compania Aeroporturi București, majorarea de capital cu terenuri ale statului a fost suspendată în justiție, la solicitatea aceluiași acționar minoritar FP, care a contestat cifra de 3,8 miliarde lei la care au fost evaluate respectivele terenuri și care ar fi obligat Fondul să vină cu numerar de peste 950 milioane lei pentru a nu-i fi diluată participația de 20%. Procesul pe fond privind anularea hotărârii AGA de majorare a capitalului este în continuare pe rol.