România are înmagazinate astăzi peste 2,5 miliarde metri cubi de gaze, reprezentând un procent de 80,17 % din capacitatea totală a țării, de 3,170 miliarde mc, cu mai mult cu 603 milioane metri cubi față de aceeași dată a anului trecut. România a atins acest procent, în 2022, de-abia pe 22 septembrie, relevă datele analizate de Profit.ro.
Capavitatea totală de depozitare este cu 100 mil metri cubi mai mult față de anul trecut ca urmare a investițiilor efectuate de Depogaz.
La nivelul UE, media gradului de umplere a depozitelor este de 88,28%, însă, spre deosebire de majoritatea statelor europene, România este și producător de gaze, ceea ce îi diminuează dependența de faciitățile de înmagazinare pe timpul iernii.
Astăzi, România are o producție internă de 24 milioane mc și importă, via Bulgaria, 10,5 milioane mc. 12,5 milioane mc erau exportate (6,5 milioane în Ungaria, 5,3 milioane în Ucraina și 0,7 milioane în Republica Moldova), iar 10,4 milioane mc erau înmagazinate.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Facturile de curent ale românilor, încărcate cu o nouă subvenție pentru regenerabileCele 2 milioane mc exportate net de România reprezintă aproximativ 8,3% din producția internă curentă.
Compania care exportă gaze este, foarte probabil, OMV Petrom.
OMV Petrom, cea mai importantă companie de petrol și gaze din România, este una dintre cele 7 companii europene și singura din România cu care Energocom, compania de stat însărcinată de Guvernul de la Chișinău să achiziționeze gaze de pe piața liberă, a semnat contracte de import gaze. Anunțul a fost făcut de compania din Republica Moldova și confirmă informațiile publicate de Profit.ro.
De la 1 august, volumul de gaz exportat din România în Republica Moldova a coborât de la o medie de 17 GWh/zi la 9,5 GWh/zi. Pe 29 iulie, nivelul exporturilor către Moldova au atins chiar un maxim de 19,3 GWh.