Operatorul sistemului de transport de gaze din România, Transgaz, și-a redus profitul net cu 30% în prima jumătate a a acestui an, de la 280 milioane lei în primul semestru al anului trecut la 195,5 milioane lei.
Transgaz și-a redus veniturile din activitatea principală, cea de transport intern, cu 2,5%, de la 631 milioane de lei la 582 milioane lei, în pofida majorării cantității de gaze transportate, de la 71,4 la 73,2 milioane TWh.
În ceea ce privește veniturile din activitatea de transport internațional, deși volumul de gaze transportat pe Isaccea-Negru Vodă s-a redus considerabil, Transgaz a raportat venituri mai mari cu 6,58%, de la 159,9 milioane lei la 170,4 milioane lei.
Veniturile Transgaz din tranzitul gazelor rusești pe teritoriul României pot scădea cu peste două treimi după expirarea actualelor contracte cu gigantul rus de stat Gazprom, iar programul de investiții al companiei este ambițios, însă prezintă totodată risc de execuție, estimează agenția de evaluare financiară Fitch, în primul raport de rating emis pentru operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, controlat de stat prin Ministerul Economiei.
Fără să vrea, Fitch a răspuns în locul Transgaz unor întrebări adresate companiei de Profit.ro, dezvăluind datele la care expiră contractele de tranzit cu Gazprom (2019 în cazul Isaccea-Negru Vodă 2 și 2023 în cazul Isaccea-Negru Vodă 3) și faptul că acestea sunt de tipul "ship or pay". La finalul lunii martie, Profit.ro a adresat mai multe întrebări companiei legate de posibilitatea stopării tranzitului gazului rusesc prin Ucraina, respectiv România. Transgaz a răspuns după două luni, la majoritatea întrebărilor, inclusiv cele legate de tarifele de tranzit și perioada contractuală, cu formula "având în vedere faptul că aceste contracte comerciale sunt confidențiale, clauzele acestora nu pot fi făcute public".
Potrivit Fitch, în pofida reducerii la jumătate față de anul trecut a cantității de gaz care a tranzitat Isaccea-Negru Vodă 2 și 3, Transgaz a taxat Gazprom cu aceeași sumă ca și în 2018. Afirmațiile Fitch sunt susținute și de raportul financiar al Transgaz, unde veniturile din tranzitul internațional sunt puțin mai mari ca cele de anul trecut, ca urmare a evoluției cursului de schimb.