Transgaz se aliază cu E.ON pentru integrarea hidrogenului în rețelele de gaze din România

Transgaz se aliază cu E.ON pentru integrarea hidrogenului în rețelele de gaze din România
scris 20 apr 2023

Compania de stat Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, a încheiat un memorandum de înțelegere cu subsidiara românească a grupului german E.ON, care deține pe plan local și operatorul de distribuție a gazelor Delgaz Grid, memorandum care prevede, în esență, că Transgaz și E.ON vor colabora pentru a pune la punct integrarea hidrogenului în rețelele de gaze din România.

″Memorandumul prevede colaborarea punctuală pe mai multe coordonate și subliniază interesul companiilor pentru dezvoltarea de noi direcții de cooperare prin identificarea și implicarea în proiecte de interes comun, în scopul dezvoltării și transformării infrastructurii de transport și de distribuție a gazelor naturale pentru a deservi pe termen lung consumatorii cu energie fără emisii poluante″, au transmis Transgaz și E.ON România.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Antibiotice Iași a semnat cu BEI un acord de consultanță privind dezvoltarea strategică a platformei industriale CITEȘTE ȘI FOTO Antibiotice Iași a semnat cu BEI un acord de consultanță privind dezvoltarea strategică a platformei industriale

Potrivit sursei citate, definirea unui plan de acțiune comun în vederea consolidării și extinderii infrastructurii de gaze naturale în acord cu decizia strategică de a considera gazele naturale drept combustibil de tranziție și accelerarea cercetării rolului pe care infrastructura națională de gaze naturale îl deține în acomodarea gazelor verzi și în special a hidrogenului, prin schimb de informații de interes, sunt două dintre obiectivele vizate prin documentul semnat de cele două companii.

Alte direcții sunt elaborarea de propuneri comune către ANRE pentru emiterea de reglementări tehnice specifice în domeniul hidrogenului și a amestecurilor de gaze combustibile și stabilirea criteriilor pentru dezvoltarea infrastructurii dedicate hidrogenului pe teritoriul României, în scopul definirii viitoarelor coridoare de transport și distribuție.

România - în topul țărilor UE cu cele mai importante creșteri ale lucrărilor de construcții CITEȘTE ȘI România - în topul țărilor UE cu cele mai importante creșteri ale lucrărilor de construcții

ANRE a elaborat și publicat recent un proiect de Cod al hidrogenului.

Delgaz Grid, parte a grupului german E.ON, a anunțat recent că o echipă de specialiști ai companiei, aflată la un program de instruire în Germania, a testat cu succes funcționarea unui arzător de sobă de teracotă românească cu un amestec de gaz și hidrogen.

VIDEO România rămâne singura poartă de import al produselor din Ucraina. Posibilă oprire până pe 5 iunie CITEȘTE ȘI VIDEO România rămâne singura poartă de import al produselor din Ucraina. Posibilă oprire până pe 5 iunie

Distribuitorul a anunțat în noiembrie anul trecut că demarează un proiect pilot de testare a compatibilității și funcționării instalațiilor de utilizare și a componentelor sistemului de distribuție cu un amestec de gaze naturale și hidrogen.

Guvernul s-a angajat față de autoritățile europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), să construiască și să pună în funcțiune până la jumătatea anului 2026, în regiunea Olteniei, o rețea de distribuție a gazelor naturale de 1.870 kilometri, care să permită transportul hidrogenului verde.

Ryanair pregătește deja reluarea curselor spre Ucraina: Vom fi cea mai mare companie aeriană a Ucrainei! CITEȘTE ȘI Ryanair pregătește deja reluarea curselor spre Ucraina: Vom fi cea mai mare companie aeriană a Ucrainei!

Un alt obiectiv asumat este darea în funcțiune, până în T4 2025, a unei capacități de electrolizoare de cel puțin 100 MW, cu un volum generat preconizat de cel puțin 10.000 de tone de hidrogen din surse regenerabile.

În PNRR scrie că, în ceea ce privește adaptarea aparatelor/echipamentelor utilizatorilor finali la rețeaua de distribuție de gaz în amestec cu hidrogenul verde (minimum 20% în 2026 și 100% hidrogen regenerabil și/sau alte gaze regenerabile în 2030), Strategia Națională a Hidrogenului va reprezenta o bază pentru stabilirea modalității de adaptare a prevederilor legislației naționale, astfel încât, până în anul 2026, legislația relevantă pentru utilizatorii finali în ceea ce privește utilizarea aparatelor/echipamentelor hydrogen ready să fie în vigoare.

VIDEO Controversatul Robert Kennedy Jr., nepotul președintelui american „JFK”, și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din SUA CITEȘTE ȘI VIDEO Controversatul Robert Kennedy Jr., nepotul președintelui american „JFK”, și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din SUA

Mai mult, până la începutul anului 2026, se va avea în vedere dezvoltarea unor scheme de finanțare de către Administrația Fondului pentru Mediu, în vederea stimulării achiziției de centrale/cazane/boilere, aparate de încălzit, aragazuri etc pentru utilizatorii finali din regiunile în care sunt implementate astfel de rețele de gaz hydrogen ready.

"Modificările aduse cadrului legislativ și de reglementare, pe baza Strategiei Naționale a Hidrogenului și a Planului de acțiune relevant, vor elimina orice obstacole legislative și administrative din calea dezvoltării tehnologiei hidrogenului ecologic/verde și vor pune în aplicare măsurile necesare pentru dezvoltarea întregului lanț valoric al hidrogenului verde (producția, stocarea, transportul și utilizarea hidrogenului regenerabil), inclusiv instalarea obligatorie a noilor aparate și echipamente pregătite pentru hidrogen de către utilizatorii finali până în 2026 (a se vedea Reforma 4 din componenta Energie). De asemenea, în componenta “Fondul pentru Valul Renovării” din PNRR se menționează că se va avea în vedere posibilitatea înlocuirii cazanelor din centrale termice proprii ale clădirilor cu boilere de gaz mixat cu hidrogen, care să fie compatibile pentru toate reabilitările potențiale care vor avea loc în regiunea SV Oltenia unde se finanțează prin PNRR (componenta Energie) această nouă rețea de distribuție (hydrogen ready), numai în situația în care această opțiune va fi fezabilă din punct de vedere tehnic și economic (din fonduri existente la nivelul autorităților locale), după intrarea în funcție a rețelei și racordarea consumatorilor. Prin urmare, sursele de finanțare pentru achiziția de aparate/echipamente hydrogen ready vor fi reprezentate de fondurile Administrației Fondului pentru Mediu și de fondurile de la nivelul autorităților publice locale", se afirmă în PNRR.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidrogen rețele gaze
producție hidrogen
transport distribuție hidrogen
hidrogen pnrr
transgaz e.on hidrogen