Gabriel Andronache, președintele directoratului companiei de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, a fost numit de plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului în funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), fiind sprijinit de PSD la negocierile din coaliția de guvernare.
Până acum, social-democrații aveau 4 membri agreați în Comitetul de Reglementare al ANRE, iar PNL – unul singur, precum UDMR și ALDE, partid care n-a mai prins Parlamentul la ultimele alegeri.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Componența actuală a Comitetului de Reglementare al Autorității este: George Niculescu (președinte, sprijinit de PNL), Mircea Man (vicepreședinte, PNL), Gabriel Andronache (vicepreședinte, PSD), Sorin Bumb (membru, PNL), Cornelia Sulger (membru, PSD), Iulian Iancu (membru, PSD) și Valeriu Steriu (membru, PSD).
Din fosta garnitură au fost înlocuiți Dumitru Chiriță (președinte, PSD), Zoltan Nagy-Bege (membru, UDMR) și Gheorghe-Gabriel Gheorghe (membru, ALDE). Astfel, UDMR a rămas fără reprezentant, deși face parte din coaliția de guvernare.
Gabriel Andronache este șef al Transelectrica din decembrie 2021 și va trebui să renunțe la această poziție, ca urmare a numirii în fruntea Autorității, ″arbitrul″ instituțional al unor industrii strategice cu rulaje anuale de zeci de miliarde de euro.
În perioada 2019-2022, noul vicepreședinte al ANRE a fost director de dezvoltare, strategie și afaceri internaționale al companiei de securitate cibernetică listată la BVB Safetech Innovations SA, la care deține în continuare o participație marginală. Principalii acționari ai companiei sunt CEO-ul Victor Gânsac și directorul financiar Paul Rusu, cu dețineri de câte circa 36,7%.
Sursă foto: contul Facebook Transelectrica
Gabriel Andronache a mai fost consilier la cabinetul președintelui EximAsig, asigurătorul deținut de banca de stat EximBank, consilier la cabinetul președintelui Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (2018-2019) și consilier la biroul comercial București al Oltchim (2018).
Între 2017 și 2018, Andronache a fost (2 luni concomitent) consilier în cadrul aparatului propriu de lucru al premierului de atunci, Mihai Tudose, în prezent europarlamentar PSD, și președinte al Consiliului interministerial pentru aplicarea politicii în domeniul ajutorului de stat.
CITEȘTE ȘI TABEL Ieftinire considerabilă a motorinei, care a coborât sub 7 lei, cel mai redus nivel de la declanșarea războiului din UcrainaAnterior, el a fost consilier la Biroul de Promovare Economică și Comercială al Ambasadei României de la Paris (septembrie 2015 – iulie 2017), director al cabinetului ministrului Economiei (februarie 2014 – septembrie 2015), președinte al Consiliului de Administrație al Cuprumin și administrator special al producătorului de componente de muniție pentru armament Metrom SA (2014-2015), membru în comisiile de listare la Bursă ale Transgaz, Nuclearelectrica și Romgaz (2013), director de cabinet al ministrului PSD al Energiei Constantin Niță (ianuarie 2013 – februarie 2014), jurist la producătorul de mase plastice UPRUC-POL SA (martie 2010 – ianuarie 2013) și consilier al ministrului pentru IMM-uri, Comerț și Mediul de Afaceri (martie – octombrie 2009).
Gabriel Andronache are licență în științe juridice obținută după absolvirea Academiei de Poliție în 1997 și a făcut ulterior un an de studii postuniversitare la Facultatea de Drept. Mai bine de 11 ani, în perioada august 1997 – septembrie 2008, noul vicepreședinte al ANRE a fost ″ofițer MApN″, potrivit CV-ului său public. În 2014, Andronache a absolvit un curs de securitate și bună guvernare la Colegiul Național de Apărare.
CITEȘTE ȘI Compania care produce vodca Absolut, amenințată cu boicotul, și-a oprit exporturile către Rusia pe care le reluase discretÎntrebat la audierea sa în comisiile parlamentare din postura de candidat la vicepreședinția ANRE la ce unitate a fost ofițer, el a răspuns ″U.M. 02448″. Conform mai multor articole apărute în presă (de exemplu aici și aici), unitatea ar aparține, de fapt, de Serviciul de Informații Externe (SIE). De asemenea, potrivit documentelor unui proces în justiție analizate de Profit.ro, U.M. 02448 este urmașa de după 1990 a U.M. 0544 București, care până atunci efectua ″operațiuni de aport valutar special″.
Cea mai recentă declarație de avere a sa menționează o casă de locuit în Voluntari și un apartament în București, precum și un BMW X5 fabricat în 2010, dar și un credit de 67.500 euro contractat în 2011 de la Unicredit, scadent în 2036.
Datele publice disponibile arată că președintele ANRE are un salariu de circa 59.000 lei pe lună, un vicepreședinte ANRE - de 50.800 lei pe lună, iar un membru simplu al Comitetului de Reglementare – de 43.500 lei lunar.