George Niculescu, secretar de stat PNL în Ministerul Energiei și vicepreședinte al partidului, a fost numit de plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului în funcția de președinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), în urma negocierilor din coaliția de guvernare. El va trebui să renunțe la postul de secretar de stat, la poziția de membru al Consiliului de Supraveghere al companiei de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, în care de-abia a fost numit luna trecută, precum și la cea similară din Consiliul de Administrație al Portului Constanța.
De ce este important: ANRE este ″arbitrul″ instituțional al unor industrii strategice cu rulaje anuale de zeci de miliarde de euro.
IMAGINI POT FI VĂZUTE ÎN MATERIAL ȘI ÎN GALERIA FOTO (Inquam Photos / George Călin)
Până acum, social-democrații aveau 4 membri agreați în Comitetul de Reglementare al ANRE, iar PNL – unul singur, precum UDMR și ALDE, partid care n-a mai prins Parlamentul la ultimele alegeri.
CITEȘTE ȘI VIDEO Piața Gorjului, una din cele mai mari din București, a fost închisă parțial de Protecția ConsumatoruluiComponența actuală a Comitetului de Reglementare al Autorității este: George Niculescu (președinte, sprijinit de PNL), Mircea Man (vicepreședinte, PNL), Gabriel Andronache (vicepreședinte, PSD), Sorin Bumb (membru, PNL), Cornelia Sulger (membru, PSD), Iulian Iancu (membru, PSD) și Valeriu Steriu (membru, PSD).
Din fosta garnitură au fost înlocuiți Dumitru Chiriță (președinte, PSD), Zoltan Nagy-Bege (membru, UDMR) și Gheorghe-Gabriel Gheorghe (membru, ALDE). Astfel, UDMR a rămas fără reprezentant, deși face parte din coaliția de guvernare.
La Ministerul Energiei, Niculescu (43 de ani) a avut în coordonare Direcția Generală Piețe de Electricitate și Gaze Naturale, Eficiență și Riscuri, Direcția Energie Electrică, Direcția Țiței și Gaze Naturale, Direcția Prevenire și Gestionare Riscuri în Sectorul Energetic și Direcția Eficiență Energetică.
Noul președinte al ANRE, ″arbitrul″ instituțional al unor industrii strategice cu rulaje anuale de zeci de miliarde de euro, a absolvit în 2004 Facultatea de Drept a Universității Ovidius din Constanța. Între 2016 și 2018 a făcut un master în administrarea afacerilor (antreprenoriat și dezvoltarea afacerilor în domeniul energiei) la ASE în București.
Inquam Photos / George Călin
În august 2018, tot prin intermediul ASE, a fost certificat ca manager și auditor de sisteme de management al energiei de către compania de profil TUV Thuringen Germania. Mai recent, în perioada ianuarie-iunie 2022, a urmat programul postuniversitar ″Probleme actuale ale securutății naționale″ al Colegiului Național de Apărare.
Timp de 18 ani, între 2001 și 2019, George Niculescu a avut calitatea de administrator la firma constănțeană de comerț cu amănuntul GSN Inter United SRL.
CITEȘTE ȘI Ucraina a ajuns la o înțelegere cu Polonia pentru tranzitul de cereale, dar acordul pentru transportul pe Marea Neagră este sub semnul întrebăriiÎntre iunie 2012 și decembrie 2019, Niculescu a fost director comercial al companiei Covasna Estival 2002 SA, controlată de omul de afaceri constănțean Ion Bucovală, potrivit termene.ro. Din poziția respectivă, el s-a ocupat și de activitatea parcului fotovoltaic cu putere instalată de 1 MW din portofoliul societății.
În 2014, noul președinte al ANRE a înființat furnizorul de energie electrică We Power Team SRL din Constanța, la care până în 2017 a deținut 50% din capital și calitatea de administrator. În anul menționat, el a renunțat atât la părțile sociale, în favoarea partenerei sale de afaceri, Carmen Călin, cât și la postul de administrator.
CITEȘTE ȘI Netflix închide serviciul de închiriere a DVD-urilorÎn perioada noiembrie 2015 – decembrie 2019, Niculescu a fost director al OMB Grup Invest din Constanța, companie cu profil agricol deținută de Ion Bucovală.
În 2 rânduri, în intervalele august 2016 – decembrie 2019 și octombrie 2020 – ianuarie 2021, a fost director general al companiei CDG SRL din Giurgiu, operatorul unui parc fotovoltaic de 1,5 MW. Asociații societății sunt RSI 1 AD din Bulgaria (50,5%), subsidiară a companiei turce Smart Holding, Ana Maria Bucovală (29,5%) și Gheorghe Calagiu (20%) – până toamna trecută consilier local PSD la Giurgiu.
CITEȘTE ȘI FOTO Renault a prezentat Clio face-lift, cu noul design frontal „asertiv”În administrația de stat, George Niculescu a fost membru al Consiliului Județean Constanța (iunie 2016 – decembrie 2019), inspector la Primăria Orașului Eforie (în decembrie 2019) și prefect al județului Constanța (decembrie 2019 – octombrie 2020).
A fost numit secretar de stat în Ministerul Energiei în martie 2021 și este și membru în Consiliul Director al Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei. A mai deținut poziții de membru în Consiliile de Administrație sau Supraveghere de la Romgaz, Nuclearelectrica și Damen Shipyards Mangalia.
CITEȘTE ȘI Digitalizarea întârziată și conflictul din Ucraina obligă Guvernul să prelungească emisia analogică de radio - cea mai sigură în stare de mobilizare, război, inclusiv informaționalDin cea mai recentă declarație de avere, din vara anului trecut, rezultă că George Niculescu deține, alături de soție, 5,6 hectare de terenuri agricole și un apartament de 60 mp în Constanța. Mai are un BMW fabricat în 2011, ceasuri și bijuterii de 35.000 euro, precum și lichidități de 128.700 euro și 259.000 lei în conturi și depozite bancare.
Potrivit declarației de interese din iulie 2022, la acel moment, portofoliul de acțiuni listate la Bursă al noului președinte al ANRE era dominat de emitenți din sectorul energetic (vezi lista mai jos). La audierea sa în comisiile parlamentare, Niculescu a declarat că, dacă va fi numit, va renunța la toate acțiunile deținute la companii din domeniul energiei. În 2021, el a încasat 28.000 lei din dividende de la OMV Petrom, Nuclearelectrica, Electrica SA, Romgaz, Transgaz, One United și BRD.
Datele publice disponibile arată că președintele ANRE are un salariu de circa 59.000 lei pe lună, un vicepreședinte ANRE - de 50.800 lei pe lună, iar un membru simplu al Comitetului de Reglementare – de 43.500 lei lunar.