Operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, controlat de Ministerul Economiei, cu 58,6% din acțiuni, vrea să-și angajeze avocați care s-o reprezinte în litigii "actuale și potențiale" cu actuali și foști membri ai directoratului și ai Consiliului de Supraveghere. Cel mai recent astfel de litigiu este cel în care Hariss Nicorescu, directorul general al filialei de servicii și mentenanță SMART SA, totodată manager tehnic la Transelectrica și fost șef al Direcției Tehnică și Dezvoltare Rețea, acuză compania-mamă de hărțuire. Nu este însă singurul astfel de proces.
Marți, directoratul Transelectrica a decis convocarea unei AGA extraordinare pe 14 noiembrie, pe ordinea de zi a acesteia figurând "aprobarea contractării de servicii juridice de către companie, servicii constând în asistență și reprezentare în fața instanțelor de judecată, precum și asistență și consultanță juridică, în legătură cu actuale și potențiale litigii în care compania se află sau, după caz, s-ar afla în contradictoriu cu actuali/foști membri ai Consiliului de Supraveghere și ai directoratului pentru punerea în executare a contractelor de mandat".
În cadrul AGA, acționarii Transelectrica vor mai fi informați și despre încheierea de către companie a mai multor contracte de credit cu BRD, pentru emiterea a 7 scrisori de garanție bancară.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cinci dintre acestea sunt necesare Transelectrica ca garanții de plată în cadrul unor contracte de cumpărare de energie de pe piață (două pentru contracte cu OMV GmbH Trading, iar celelalte pentru contracte cu furnizori de energie din grupul RCS&RDS, respectiv Delalina, Novitas Electro și Energiafoto), iar restul de două – ca garanții de plată pentru semnarea convenției de participare la platforma PZU a bursei de energie OPCOM, respectiv pentru redevențele datorate de companie statului în baza contractului de concesiune a rețelei electrice de transport.
Cel mai recent proces al Transelectrica cu un director din cadrul companiei este cel intentat la jumătatea lunii trecute de către Hariss Nicorescu, directorul general al filialei de servicii și mentenanță SMART SA, controlată de Transelectrica (70% din acțiuni) și Ministerul Economiei (30%). Nicorescu acuză Transelectrica de hărțuire. "Acțiune în constatare. Hărțuire" este obiectul procesului în care Nicorescu are calitatea de reclamant, iar Transelectrica – pe cea de pârât. Speța se află pe rolul Secției a VIII-a - Conflicte de Muncă și Asigurări Sociale a Tribunalului București. Mai devreme, în iulie, Nicorescu a dat în judecată Transelectrica în alt dosar, având ca obiect "Pretenții".
Nicorescu s-a mai judecat cu Transelectrica în 2007-2008, când a contestat o decizie de sancționare primită de la companie. Instanța a respins acțiunea, considerând că a fost introdusă tardiv.
Hariss Nicorescu este și manager tehnic la Transelectrica, iar până anul acesta a fost director al Direcției Tehnică și Dezvoltare Rețea din cadrul Transelectrica. De asemenea, Hariss Nicorescu a fost membru și președinte al Consiliului de Administrație al SMART SA până în iunie 2016, când acționarii filialei au decis să nu-i mai prelungească mandatul, care a expirat în luna respectivă, și să-l înlocuiască din funcție, altor membri ai CA-ului prelungindu-li-se mandatele cu acea ocazie. Nicorescu nu a putut fi contactat pentru lămuriri.
Nicorescu a fost adus în fruntea SMART SA în februarie 2016, după ce acționarii filialei au reușit să-l înlăture din pozițiile de director general și președinte CA pe Constantin Iacov, în urma unui scandal în care Transelectrica a acuzat conducerea SMART SA că a înființat și finanțat cu jumătate de milion de euro, în condiții abuzive și netransparente, o companie în Tanzania, Smart Tanzania Company Limited, în parteneriat cu un politician și om de afaceri tanzanian, Richard Kasesela, în prezent guvernator al regiunii Iringa din Tanzania.
CITEȘTE ȘI VIDEO Autoritățile din Dubai au început construcția turnului care va deveni cea mai înaltă clădire din lumeTranselectrica are, de asemenea, procese în derulare cu fostul director general al companiei, Stelian Gal, demis în 2011, la doar câteva luni de la numire, cu predecesorul acestuia, Adrian Băicuși, și cu fosta șefă a departamentului de Resurse Umane Mihaela Măciuceanu, în cadrul unei acțiuni în răspundere patrimonială declanșată de Transelectrica în calitate de reclamant în 2014.
În mai anul acesta, Transelectrica a declanșat acțiune în răspundere patrimonială și contra fostului său director comercial Dan Romanescu. Acesta, la rândul său, a dat în judecată Transelectrica în 2013, contestând decizia prin care fusese concediat, proces câștigat de Transelectrica.
În prezent, la Transelectrica sunt în derulare proceduri de selecție pentru ocuparea a două posturi vacante de membri ai directoratului companiei, în conformitate cu legislația în vigoare privind guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat. Asta după ce, în mai, mandatele foștilor membri Ion Smeeianu și Cătălin Lucian Chimirel au încetat prin acordul părților.
Transelectrica a încheiat primul semestru din acest an cu un profit net de 142 milioane lei, cu peste 32% mai mic față de perioada similară a anului trecut, din cauza reducerii de către ANRE a tarifelor reglementate de transport practicate de companie, fapt care a dus la scăderea cu aproape 13% a veniturilor, la 648 milioane lei.
În iulie 2014, Curtea de Conturi a trimis Ministerului Public o sesizare penală, reclamând posibile fapte de abuz în serviciu contra intereselor publice la Transelectrica, raportul de control care a dus la această sesizare fiind datat 6 noiembrie 2013, iar prejudiciul estimat – de peste 46 milioane lei.