Transelectrica a notificat ministerele Energiei și Economiei că România este în situație iminentă de criză energetică, Exportul va putea fi redus sau oprit

Transelectrica a notificat ministerele Energiei și Economiei că România este în situație iminentă de criză energetică, Exportul va putea fi redus sau oprit
scris 13 ian 2017

Guvernul a adoptat, în ședința de joi, o Hotărâre care permite monopolului de stat Transelectrica să ia mai multe măsuri extreme, precum întreruperea exporturilor de energie, în caz de situație extremă, actul normativ fiind propus de ministerele Energiei și Economiei, care au fost notificate miercuri de către Transelectrica cu privire la iminența apariției unei situații de criză în funcționarea Sistemului Energetic Național.

„Hotărârea este o măsură preventivă și temporară care poate fi aplicată doar în condițiile apariției unei situații de criză pe piața de energie în perioada următoare (16 ianuarie – 15 februarie 2017) și doar dacă este amenințată siguranța populației ori a Sistemului Electroenergetic”, a precizat Ministerul Energiei, într-un comunicat.

Urmărește-ne și pe Google News

Miercuri, 11 ianuarie, compania de stat Transelectrica, un monopol al transportului de energie electrică, a notificat oficial Ministerul Energiei, Ministerul Economiei și Autoritatea Națiională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) "cu privire la iminența apariției unei situații de criză în funcționarea SEN", scrie News.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Notificarea a fost argumentat\ă de factori precum dprognozele meteorologilor, care indică un nou interval de vreme severă în perioada imediat următoare (17 – 20 ianuarie 2017), de deficitul de energie electrică înregistrat din cauza reducerii nivelului Dunării, debitul acesteia atingând minim fără precedent în ultimii ani (circa 1.800 mc/s), dar și de scăderea rezervelor de apă din marile acumulări hidroenergetice ca urmare a utilizării acestora la echilibrarea sistemului.

Un alt factor a fost deficitul semnificativ de energie electrică din statele vecine, pe fondul valului de frig care a cuprins regiunea încă din 6 ianuarie.

România înregistrează în aceste zile consumuri mari de gaze naturale, de peste 70 de milioane de metri cubi pe zi, și de energie electrică, de peste 9.500 MW la vârfurile de consum.

În această situație, producția de electricitate în parcurile eoliene este deficitară, iar aprovizionarea centralelor pe cărbune din Oltenia și Hunedoara a fost îngreunată din cauza transportului dificil al cărbunelui.

EXCLUSIV Dragoș Doroș a demisionat de la șefia ANAF CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dragoș Doroș a demisionat de la șefia ANAF

Ministerul Energiei susține că s-au înregistrat defecțiuni asupra capacității de producție a unor grupuri energetice.

Ministerul Energiei precizează că, în conformitate cu Legea energiei, este obligat să dea curs notificării operatorului de transport și sistem.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a prezentat joi, în cadrul ședinței de Guvern, o analiză privind funcționarea Sistemului Energetic Național, urmare a parcurgerii a șase zile de vârf de iarnă, marcate de consumuri istorice de gaze naturale cât și de energie electrică.

Ministrul Energiei susține că adoptarea Hotărârii „nu înseamnă deloc aplicarea imediată a acesteia”, ci un plan B la care autoritățile pot apela „în cazul în care situația o cere”.

”Experiența ultimei perioade cu consumuri istorice de gaze naturale și energie electrică ne obligă să nu trecem ușor peste acest episod și să gândim soluții pentru eventuale situații similare, poate chiar mai grave. Hotărârea de astăzi poate fi tradusă într-un singur fel: nevoia de a avea cadru legal, la care să apelăm doar atunci când populația și integritatea sistemului ar putea fi în pericol. Orice țară care își respectă populația poziționează siguranța acesteia înaintea orcărei marje de profit”, a afirmat Petcu.

Hotărârea aprobată joi îi permite Transelectrica să poată pune în aplicare, „doar în cazul unei situații de criză”, măsuri graduale de siguranță, în funcție de nivelul amenințării.

Aceste măsuri presupun, între altele, trecerea centralelor pe combustibil alternativ (păcură) pentru siguranța funcționării atât a rețelei de transport de energiei electrică, cât și a rețelei de transport a gazelor naturale.

„Măsura s-ar aplica strict în situația în care România ar înregistra un deficit de gaze naturale”, arată comunicatul.

Măsurile permit reducerea sau anularea exporturilor de energie electrică.

„Această măsură s-ar aplica în situația în care, deși există capacitate disponibilă la export, resursele ar fi limitate și ar risca să nu poată asigura necesitățile de consum ale populației”, precizează Ministerul Energiei.

Această măsură nu ar afecta contractele anterioare ale companiilor românești, ci ar împiedica doar realizarea de exporturi suplimentare.

Totuși, actul normativ permite și reducerea sau anularea exporturilor notificate.

„Măsura este menită să protejeze populația de riscul întreruperii alimentării cu energie electrică și ar presupune intervenția operatorului de transport și sistem asupra tranzacțiilor angajate de energie electrică la export”, precizează oficialii Ministerului Energiei.

În caz de criză energetică, actul normativ păermite și reducerea consumului de energie electrică pentru companii.

„Precizăm că limitarea nu ar afecta populația, aceasta fiind aplicată doar în zona industrială prin restricționarea consumului la o putere minimă tehnologică”, arată ministerul.

Hotărârea a fost realizată în acord cu o directivă europeană ce permite unui stat membru, în cazul unei crize subite pe piața energiei, care poate amenința siguranța sau securitatea persoanelor,  să ia temporar măsuri de salvgardare necesare.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica
sistemul energetic national.