Un trader de energie din Serbia controlat de români a ajuns în Top 5 al profiturilor în țara vecină exportând curent în România. Presa de la Belgrad: ″Optimizare fiscală?″ UPDATE Compania: Nu aceasta e explicația!

Un trader de energie din Serbia controlat de români a ajuns în Top 5 al profiturilor în țara vecină exportând curent în România. Presa de la Belgrad: ″Optimizare fiscală?″ UPDATE Compania: Nu aceasta e explicația!

Sursă foto: captură Forbes Serbia

scris 18 dec 2023

Un trader de energie electrică din Serbia controlat de un jucător major de profil din România, înființat în martie anul trecut și cu licență de operare acordată de reglementatorul pieței din țara vecină în iulie, s-a clasat pe locul 5 în topul celor mai mari profituri raportate de companiile sârbe, după ce a activat mai puțin de jumătate de an, cu 2 angajați, fiind depășit la câștiguri doar de giganți precum NIS Gazpromneft sau Telekom Srbija, fiecare cu zeci de mii de salariați, scrie presa de la Belgrad.

Firma sârbă de trading de electricitate SCM Power a obținut astfel anul trecut un profit de circa 93 milioane euro, la venituri totale de 166 milioane euro, din care două treimi (peste 110 milioane euro) au provenit din vânzări la export, în afara țării vecine, potrivit Forbes Serbia.

Urmărește-ne și pe Google News
Zuckerberg anunță - Threads a intrat în Europa CITEȘTE ȘI Zuckerberg anunță - Threads a intrat în Europa
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Prin comparație, acționarul unic al SCM Power, compania românească de trading și furnizare Energy Distribution Services SRL, controlată de Sorina-Liana Mirea și Costin-Alexandru Mirea, a raportat pe 2022 profit net de sub 60 milioane euro, la venituri de 443,4 milioane euro, potrivit termene.ro. Din același grup fac parte și 3 firme românești producătoare de energie regenerabilă, care operează tot atâtea parcuri fotovoltaice, cu putere instalată însumată de peste 9 MW. 

Pe piața românească concurențială de furnizare pentru clienții finali, Energy Distribution Services SRL a avut, în primele 9 luni din 2023, o cotă de 1,42%, conform celor mai recente informații ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). În 2022, cota de piață a companiei a fost de 1,59%.

CJUE impune sancțiuni financiare României pentru că nu a închis depozite de deșeuri neautorizate CITEȘTE ȘI CJUE impune sancțiuni financiare României pentru că nu a închis depozite de deșeuri neautorizate

În aceleași prime 9 luni din 2023, subsidiara de trading din Serbia, SCM Power, a exportat energie electrică în valoare de aproape 283 milioane euro, fiind astfel unul dintre cei mai mari exportatori sârbi, potrivit datelor Ministerului de Finanțe de la Belgrad, citate de Forbes.

Publicația mai scrie că, în raportul anual de activitate pe 2022 al SCM Power, se menționează că, ″în pofida schimbărilor fără precedent ale condițiilor de piață″, în contextul crizei energetice amplificate de invazia Rusiei asupra Ucrainei, compania din Serbia a reușit să crească ″prin identificarea și exploatarea de oportunități de business″.

FOTO Arizona deschide reprezentanță economică la București, primul oficiu al unui stat american în centrul și estul Europei CITEȘTE ȘI FOTO Arizona deschide reprezentanță economică la București, primul oficiu al unui stat american în centrul și estul Europei

″Compania nu a dorit să dezvăluie detaliile succesului de anul trecut, însă experți cu experiență ai pieței de energie au declarat pentru Forbes Serbia că această <identificare și exploatare de oportunități de business> s-ar putea referi la faptul că Energy Distribution Services din România a recunoscut în țara noastră un excelent hub de optimizare a obligațiilor sale fiscale. România este una dintre puținele țări din Europa care a impus supraimpozitarea drastică a traderilor de energie și gaze, ca urmare a scumpirilor masive de pe aceste piețe.

Pentru a evita supraimpozitarea, un trader cu experiență precum compania-mamă Energy Distribution Services a înființat o subsidiară în Serbia, prin care mai întâi energia este importată în țara noastră, iar apoi re-exportată companiei-mamă, în România. În acest fel, profitul va fi păstrat de către entitatea înregistrată în Serbia, SCM Power, care va plăti doar impozit pe profit de 15%, mult mai puțin decât ar fi plătit în România″, scriu jurnaliștii de la Forbes Serbia.

Sectorul bancar a ajuns la noi profituri record în acest an, dar BNR avertizează cu privire la efectele nefaste ale taxei bancare CITEȘTE ȘI Sectorul bancar a ajuns la noi profituri record în acest an, dar BNR avertizează cu privire la efectele nefaste ale taxei bancare

Legislația românească prevede, din 1 septembrie 2022, supraimpozitarea cu 98% a marjei de profit a operațiunilor de trading de energie electrică. Din decembrie 2022, sunt scutite de suprataxare veniturile încasate din cantități revândute provenite din import, la prima tranzacționare. De asemenea, în perioada septembrie – decembrie 2022, marja exporturilor de energie a fost supraimpozitată cu 100%, prevederea fiind ulterior eliminată.

Forbes Serbia mai susține că, din raportul financiar al SCM Power, reiese că veniturile companiei din exporturi de energie au provenit aproape integral din vânzări către compania-mamă românească Energy Distribution Services, fără să fie însă limpede de unde a fost cumpărată energia respectivă. Traderii sârbi contactați de Forbes au opinat că vânzătorul ar fi fost tot compania-mamă.

Camera Reprezentanților a votat pentru deschiderea unei proceduri de destituire a președintelui Joe Biden CITEȘTE ȘI Camera Reprezentanților a votat pentru deschiderea unei proceduri de destituire a președintelui Joe Biden

Nu m-ar mira ca și alte companii din România și Bulgaria să se fi înregistrat în Serbia, anul trecut și în 2023, din exact aceleași motive. Și eu aș folosi această metodă de optimizare fiscală dacă aș fi în locul lor″, a mai declarat una din sursele Forbes Serbia. La bursa sârbă de energie SEEPEX mai este înscrisă compania românească Tinmar Energy, a omului de afaceri Augustin Oancea, dar și grupuri multinaționale prezente și în România, precum PPC, MET, Axpo sau MVM.

În noiembrie 2022, cei de la Tinmar Energy au încheiat cu subsidiara lor din Serbia, Tinmar Energy DOO Beograd, mai multe contracte de vânzare de energie la export, pentru o cantitate totală potențială foarte mare, de până la peste 5 TWh, potrivit datelor raportate OPCOM, operatorul piețelor centralizate de energie din România.

Forbes Serbia citează și mai multe articole din presa românească despre Energy Distribution Services SRL, în care sunt menționate contractele firmei cu Hidroelectrica și alte companii de stat, precum și faptul că tatăl acționarilor societății este Costin-Marian Mirea, fostul director general al Hidroconstrucția Olt.

Guvernul pierde anul următor \ CITEȘTE ȘI Guvernul pierde anul următor "doar" 72 miliarde lei din scutiri, facilități fiscale și cote scăzute de taxare, deși a tăiat puternic din taxarea preferențială

Săptămâna trecută, Profit.ro a solicitat Energy Distribution Services SRL o reacție la articolul apărut în Forbes Serbia, care până la acest moment nu a fost transmisă.

UPDATE Energy Distribution Services (EDS) a transmis luni la prânz, pentru Profit.ro, că nu a exportat niciodată energie electrică către subsidiara sa din Serbia. 

″Prin urmare, referirile la motive de optimizare fiscală care ar fi stat la baza relațiilor comerciale dintre EDS și SCM Power Serbia, bazat pe exportul din România a unor cantități de energie și apoi importul acelorași cantități, în vederea creșterii artificiale a prețurilor, sunt neîntemeiate″, au declarat reprezentanții companiei.

Ei au mai spus că relația comercială dintre EDS și SCM Power Serbia a fost analizată din perspectiva respectării principiului „arm`s length” atât în Serbia, cât și în România, și nu s-au constatat abateri de la regulile aplicabile.

Vânzări în creștere pentru comercianții din Expo Market Doraly, obiectul vânzării anunțate de Profit.ro CITEȘTE ȘI Vânzări în creștere pentru comercianții din Expo Market Doraly, obiectul vânzării anunțate de Profit.ro

Energia importată în România, indiferent de țara sa de proveniență, este scutită de suprataxa impusă prin OUG nr. 27/2022, conform Legii nr. 357/2022, aplicabilă de la 13.12.2022. Cantitățile achiziționate de SCM Power Serbia pentru a onora obligațiile contractuale asumate față de EDS au reprezentat exclusiv cantități achiziționate de la terțe entități (traderi, producători), care nu au nicio legătură de afiliere cu EDS sau cu asociații acesteia.

Necesitatea EDS de a proceda la importuri de energie electrică a fost determinată de situația generată la nivelul pieței de energie electrică din România de OUG nr. 27/2022, care a condus la scăderea considerabilă a lichidității pieței, în condițiile în care, pe de o parte, toate tranzacțiile pe piața angro sunt supuse supra-taxei de 98% începând din septembrie 2022, și, pe de altă parte, cea mai mare parte dintre producătorii de energie electrică sunt obligați să vândă energia produsă către OPCOM în baza Mecanismului centralizat de achiziție de energie electrică.

Acesta este și motivul pentru care în continuare, pentru anul 2024, strategia de achiziție a EDS vizează piețele de energie vecine (Bulgaria, Serbia, Ungaria), întrucât la nivelul pieței din România oferta este extrem de scăzută. Activitatea SCM Power Serbia nu s-a rezumat la exporturile realizate către România, această societate având în derulare o serie de contracte la nivelul pieței locale de energie din Serbia″, au arătat cei de la EDS.

Airbnb va plăti obligații fiscale restante din Italia în valoare de 576 de milioane de euro CITEȘTE ȘI Airbnb va plăti obligații fiscale restante din Italia în valoare de 576 de milioane de euro

Potrivit OPCOM, anul trecut, pe 23 martie 2022, Energy Distribution Services a încheiat mai multe tranzacții de export de energie dinspre România către Serbia, însă pentru o cantitate totală modică, de sub 30.000 MW. Suma totală încasată a fost de circa 6 milioane euro, prețurile variind de la circa 160 la peste 300 euro/MWh. Perioadele de livrare au acoperit intervalul aprilie-iunie 2022.

Unicul cumpărător a fost compania de trading și investiții în energie Energy Financing Team (EFT) AG, înregistrată în Elveția, dar controlată de investitori sârbi. Cel mai important, totodată fondator și președinte executiv al grupului, este Vuk Hamovic, un veteran al industriei energetice sârbe și iugoslave, supranumit ″Mister Electricity″.

Capitalizarea tuturor companiilor listate la Bursa de Valori București depășește 300 miliarde lei, cel mai mare nivel din istorie. Companiile listate la Bursă înseamnă peste 21% din PIB-ul României pe anul 2022 CITEȘTE ȘI Capitalizarea tuturor companiilor listate la Bursa de Valori București depășește 300 miliarde lei, cel mai mare nivel din istorie. Companiile listate la Bursă înseamnă peste 21% din PIB-ul României pe anul 2022

Hamovic, fiul unui cunoscut luptător antifascist iugoslav, care a devenit ulterior general-colonel în Armata Populară a Iugoslaviei, a fost director în anii ’80 la cea mai importantă întreprindere iugoslavă de inginerie și proiectare energetică, Energoprojekt, ocupându-se într-o perioadă și de recuperarea creanțelor externe ale acesteia.

Susținător al lui Milan Panic, rivalul lui Slobodan Milosevic la alegerile din 1992, Vuk Hamovic s-a refugiat la Londra după ce Panic a pierdut alegerile, unde a lucrat la o bancă de investiții. A înființat EFT în anul 2000. Compania și Hamovic ca atare au făcut timp de câțiva ani obiectul unei investigații anticorupție, însă în cele din urmă acuzațiile au fost retrase

Grupul a raportat profit de 30 milioane euro și rulaj de 1,35 miliarde euro în 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
export import energie românia serbia
supraimpozitare trading energie
export energie
import energie