Topul creditorilor Complexului Energetic Hunedoara. Compania insolventă are datorii de peste 6 miliarde lei și așteaptă salvarea de la Guvern

Topul creditorilor Complexului Energetic Hunedoara. Compania insolventă are datorii de peste 6 miliarde lei și așteaptă salvarea de la Guvern
scris 21 feb 2020

Producătorul de energie pe bază de cărbune Complexul Energetic Hunedoara, controlat integral de stat prin Ministerul Economiei și intrat în insolvență în noiembrie anul trecut, are datorii totale recunoscute de către administratorul judiciar provizoriu în valoare de 6,1 miliarde lei, cei mai mari creditori fiind instituții și societăți ale statului, potrivit tabelului preliminar de creanțe al companiei. Suma depășește cu mai mult de 1 miliard de lei estimările inițiale ale conducerii Complexului.

Astfel, cea mai mare creanță împotriva Complexului este cea bugetară a Administrației Fondului de Mediu, în valoare de aproape 3 miliarde lei (2,938 miliarde lei), reprezentând în principal valoarea obligațiilor de achiziție de certificate CO2 nerespectate de către societate.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe locul 2 în topul creditorilor se clasează ANAF, atât în nume propriu, cât și în reprezentarea Ministerului Finanțelor Publice (MFP), cu creanțe totale de 1,761 miliarde lei, din care o creanță garantată de 1,725 miliarde lei constând mai ales în sume aferente unor credite contractate de MFP de la bănci și subîmprumutate Complexului și despre care Comisia Europeană a decis că reprezintă de ajutoare de stat ilegale care trebuie recuperate.

Daniel Dăianu, Consiliul Fiscal: O eșalonare pe patru ani a majorării punctului de pensie ar reduce presiunea pe buget. Altfel, deficitul și datoria publică ar putea crește rapid CITEȘTE ȘI Daniel Dăianu, Consiliul Fiscal: O eșalonare pe patru ani a majorării punctului de pensie ar reduce presiunea pe buget. Altfel, deficitul și datoria publică ar putea crește rapid

Cel mai mare producător de energie din România, compania de stat Hidroelectrica, deține o creanță chirografară de 1,036 miliarde lei față de Complexul Energetic Hunedoara (CEH).

Cu sume mari s-au înscris la masa credală a companiei insolvente și Societatea Națională Închideri Mine Valea Jiului (69,5 milioane lei), grupul francez de inginerie Constructions Industrielles de la Méditerranée, care a executat mai multe lucrări de investiții pentru CEH, cum ar fi cea aferentă instalației de desulfurare de la termocentrala Paroșeni (peste 50 milioane lei), falimentara Termoelectrica (45,5 milioane lei), CFR Marfă (aproape 41 milioane lei), E-Distribuție Banat (peste 34 milioane lei) sau Enel Energie (circa 19 milioane lei).

Prima ședință a adunării creditorilor CEH a fost convocată pentru săptămâna viitoare.

VIDEO Incident la o conferință cu premierul Ludovic Orban CITEȘTE ȘI VIDEO Incident la o conferință cu premierul Ludovic Orban

Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, a adoptat la finalul lunii octombrie a anului trecut proiectul de lege de aprobare a OUG nr. 60/2019 prin care Guvernul a creat posibilitatea legală de a se șterge datoriile bugetare ale producătorilor de energie electrică vitali pentru siguranța sistemului energetic național și care se confruntă cu probleme financiare, precum Complexul Energetic Hunedoara, prin darea în plată a activelor acestora către Ministerul Energiei, actualmente al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

În cel mai recent program de guvernare propus de PNL figurează, de altfel, "implementarea OUG 60/2019 la Complexul Energetic Hunedoara".

Ordonanța reglementează o procedură prin care companiile energetice considerate vitale și care au datorii bugetare vor putea să dea în plată Ministerului Economiei active funcționale de producție în schimbul stingerii creanțelor fiscale pe care ANAF le are asupra lor, scopul fiind menținerea în producție a centralelor de producție de energie electrică respective, esențiale pentru siguranța funcționării sistemului energetic național. Aceste active ar urma să fie ulterior concesionate sau date în administrare de către minister altor companii de profil.

Leul, la noi maxime de slăbiciune în raport cu euro. Cotația s-a apropiat în piața valutară de reperul de 4,80 lei pentru un euro CITEȘTE ȘI Leul, la noi maxime de slăbiciune în raport cu euro. Cotația s-a apropiat în piața valutară de reperul de 4,80 lei pentru un euro

Potrivit reprezentanților fostului Guvern Dăncilă, măsura are acordul Comisiei Europene.

Despre salvarea Complexului Energetic Hunedoara, aflat într-o situație financiară dezastruoasă, prin darea în plată a activelor contra stingerii datoriilor bugetare, se discută de mai bine de 4 ani.

După acum a arătat Profit.ro, Guvernul considera de mai demult că nu se mai poate pune problema luării unor măsuri de relansare a CEH, ci doar de eventuala identificare a unor modalități legale de salvare a activelor încă viabile ale acestuia, în condițiile în care compania nu a putut nici măcar să onoreze sprijinul acordat de Executiv în 2018, care i-a garantat vânzări de energie de rezervă până în 2020, din cauza lipsei de materie de primă și a indisponibilității centralelor sale, iar pe 9 martie 2019 a expirat termenul de recuperare a ajutorului de stat de 60 milioane euro declarat ilegal de Comisia Europeană.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic hunedoara insolventa
complexul energetic hunedoara dare in plata active functionale
complexul energetic hunedoara stergere datorii bugetare