Țintă Firea-Termoenergetica: Guvernul obligă primăriile să plătească în avans subvenționarea încălzirii centralizate pentru populație. Amenzi de până la 100.000 lei

Țintă Firea-Termoenergetica: Guvernul obligă primăriile să plătească în avans subvenționarea încălzirii centralizate pentru populație. Amenzi de până la 100.000 lei
scris 10 aug 2020

Primăriile vor avea obligația de a achita în avans subvențiile de la bugetul local pentru operatorii sistemelor centralizate municipale de încălzire, destinate acoperirii diferenței dintre costurile reale ale operatorilor și prețurile reduse facturate populației prin decizii ale autorităților locale și din care sunt plătiți mai departe producătorii de agent termic și furnizorii de gaze naturale ai acestora, iar plata acestor subvenții se va face de către primării "cu prioritate față de orice alte obligații de plată" potrivit unui proiect de ordonanță de urgență.

Draftul de act normativ apare în plină campanie electorală pentru alegerile locale, situația dezastruoasă și extrem de complicată a sistemului centralizat din Capitală, cel mai mare din țară, fiind printre principalele teme ale campaniei din București, unde principalii candidați sunt actualul primar general, Gabriela Firea (PSD) și Nicușor Dan (PNL-USR-PLUS).

Urmărește-ne și pe Google News

După cum a relatat Profit.ro, din cauza faptului că urmașa RADET, Termoenergetica, a acumulat deja restanțe masive la plata facturilor către ELCEN, producătorul de energie termică are la rândul său datorii neplătite către Romgaz, pentru gazele naturale cu care funcționează centralele sale. În aceste condiții, ELCEN a vrut să folosească o parte din TVA-ul pe care l-ar avea de primit înapoi de pe urma falimentului RADET pentru a achita din restanța față de Romgaz, însă ANAF s-a opus.

Mark Zuckerberg intră în clubul select al celor cu averi de peste 100 de miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Mark Zuckerberg intră în clubul select al celor cu averi de peste 100 de miliarde de dolari

ELCEN a transmis luna trecută că analizează toate opțiunile legale pentru recuperarea creanțelor pe care i le datorează Compania Municipală Termoenergetica, inclusiv formularea unei cereri pentru deschiderea procedurii de insolvență, scenariu în care ELCEN va solicita și atragerea răspunderii conducerii companiei municipale. Un avertisment similar a fost transmis de către ELCEN și la finalul lunii aprilie.

"Intenția ELCEN vine ca urmare a faptului că Primăria Municipiului București (PMB) nu a virat către Termoenergetica subvenția aferentă perioadei decembrie 2019 - mai 2020, în valoare de 652,22 milioane de lei. Neplata subvenției a creat mari probleme financiare ELCEN-ului. Datoriile acumulate de Termoenergetica față de ELCEN au ajuns, la data de 12.07.2020, la 422,1 milioane lei. Suma reprezintă contravaloarea facturilor neachitate de compania municipală, către ELCEN, în perioada februarie-mai 2020. Urmare a acestei situații, ELCEN a ajuns să acumuleze, la rândul său, o datorie de 200 milioane de lei către furnizorul de gaze naturale și către prestatorii de servicii auxiliare", a fost mesajul ELCEN.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de OUG menționat, elaborat de Ministerul Economiei, acționar majoritar al ELCEN și Romgaz, a fost identificată "necesitatea instituirii unei obligații în sarcina autorităților administrației publice locale pentru acordarea în avans a subvenției pentru acoperirea diferenței dintre prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației și prețul local al energiei termice facturate populației, in ipoteza în care furnizorii de energie termică nu constituie garanții potrivit contractelor de furnizare energie termică sau gaze naturale".

Românii aplică tot mai mult pentru joburi noi. Domeniul cel mai solicitant astăzi, medical & pharma, scade CITEȘTE ȘI Românii aplică tot mai mult pentru joburi noi. Domeniul cel mai solicitant astăzi, medical & pharma, scade

Obligația va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data eventualei publicări în Monitorul Oficial a ordonanței, în ipoteza în care va fi adoptată de Guvern.

De asemenea, dacă primăriile virează subvențiile în alte conturi decât cele escrow din care producătorii de energie termică își încasează facturile potrivit legislației în vigoare, vor fi amendate de către Ministerul Finanțelor Publice cu amenzi cuprinse între 50.000 lei și 100.000 lei, dacă contravențiile nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerată,e potrivit legii penale, infracțiuni.

O altă modificare avută în vedere de Guvern este cea potrivit căreia "Pierderile induse de prestarea serviciilor publice de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice pentru populație în sistem centralizat, înregistrate de operatorii economici al căror capital social majoritar aparține unității adminstrativ - teritoriale, se acoperă anual, integral, pentru anul precedent,  din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale, iar sumele alocate  în acest fel sunt virate de autoritățile publice locale în conturile escrow deschise în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr.  115/2001, sume ce vor fi indisponibilizate și distribuite de agenții escrow conform regulilor din contractele de cont escrow".

Trump a semnat - interzice orice tranzacție cu proprietarul chinez al TikTok, în 45 de zile CITEȘTE ȘI Trump a semnat - interzice orice tranzacție cu proprietarul chinez al TikTok, în 45 de zile

"În cazul în care autoritățile administrației publice locale nu cuprind în bugetul local sumele stabilite potrivit alin. (4) și art. 52 alin. (1) sau nu efectuează plata acestor sume către furnizorii de energie termică potrivit eșalonării bugetare, precum și în situația în care autoritățile administrației publice locale nu efectuează plata sumelor în avans conform prevederile art. 5 alin. (11) sau a convențiilor de justificare a avansurilor încheiate în conformitate cu prevederile art. 51 alin. (3), furnizorii de energie termică au obligația de a sesiza Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației cu privire la încălcarea acestor obligații de către autoritățile publice locale în termen de 15 zile de la data la care acestea trebuiau îndeplinite. Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și Ministerul Finanțelor Publice au obligația de a analiza situația sesizată și după caz, de a emite, în termen de 30 zile lucrătoare de la data înregistrării la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației a sesizării, un ordin comun prin care direcțiile generale ale finanțelor publice alocă bugetelor locale cotele defalcate din impozitul pe venit, cuvenite acestora potrivit legii, numai pentru plata obligațiilor către furnizorii de energie termică, până la lichidarea obligațiilor respective. Sumele care fac obiectul ordinului se virează de către autoritățile administrației publice locale furnizorilor de energie termică în conturile escrow deschise în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 115/2001 privind reglementarea unor măsuri de asigurare a fondurilor necesare în vederea furnizării energiei termice și a gazelor naturale pentru populație, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 84/2002, cu modificările și completările ulterioare, sume ce vor fi indisponibilizate și distribuite de agenții escrow conform regulilor din contractele de cont escrow sau, după caz, furnizorilor de gaze naturale, în conturile acestora, conform prevederilor convențiilor de justificare a avansurilor încheiate între unitățile administrativ-teritoriale, furnizorii de energie termică, producătorii de energie termică și furnizorii de gaze naturale", mai prevede proiectul de OUG.

În plus, Executivul vrea ca și producătorii de energie termică și cei de gaze (cum ar fi ELCEN și Romgaz) să aibă dreptul, potrivit legii, să sesizeze Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației în această privință, în situația în care furnizorii de energie termică, precum Termoenergetica, nu își îndeplinesc obligația de sesizare menționată mai sus.

În iunie, lichidatorul judiciar al falimentarei RADET a trimis, la solicitarea ELCEN, o adresă către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației pentru ca acesta, alături de cel al Finanțelor, să dea un ordin comun prin care să se aloce Municipiului București, din cotele defalcate din impozitul pe venit, suma de peste 104 milioane lei, cu care Primăria Capitalei să achite subvenția restantă față de RADET pe noiembrie 2019, luna intrării în faliment a Regiei.

"Ca urmare a adresei nr. 802/17.06.2020, emise de lichidatorul judiciar, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației a emis către Primăria Municipiului București adresa nr. 84121/02.07.2020, pe care a comunicat-o și lichidatorului judiciar, prin care a solicitat să i se comunice, în termen de 5 zile lucrătoare de la data primirii adresei, sumele datorate RADET București reprezentând rest de plată necesar acoperirii diferenței de preț energie termică aferentă cantităților de energie livrate populației în luna noiembrie 2019 și perioada în care vor fi integral achitate. În acest context, precizăm faptul că, în situația în care autoritățile competente nu vor soluționa favorabil solicitarea RADET București sau PMB nu va achita sumele datorate, pentru care am solicitat emiterea ordinului comun, lichidatorul judiciar va sesiza instanțele judecătorești competente în vederea recuperării acestor creanțe", se arată într-un document de luna trecută al lichidatorului judiciar al RADET, consorțiul format din Casa de Insolvență Transilvania (CITR) și Aktiv-Lex Insolvență SPRL.

viewscnt
Afla mai multe despre
subventii incalzire
primaria capitalei restante subventii termoenergetica
pret gigacalorie
elcen termoenergetica gabriela firea
scandal primaria capitalei gabriela firea elcen