Țările Uniunii Europene încearcă să atenueze planul Comisiei Europene care le cere să utilizeze o cantitate mai mică de gaze

Țările Uniunii Europene încearcă să atenueze planul Comisiei Europene care le cere să utilizeze o cantitate mai mică de gaze
scris 26 iul 2022

Țările Uniunii Europene încearcă să atenueze planul Comisiei Europene care le cere să utilizeze o cantitate mai mică de gaze, în timp ce Europa se pregătește pentru o iarnă cu incertitudini de aprovizionare, de la principalul său furnizor de gaze, Rusia, transmite Reuters.

Comisia Europeană a propus săptămâna trecută ca cele 27 de state membre UE să-și reducă fiecare consumul de gaz cu 15% din august până în martie. Ținta ar fi voluntară, dar Comisia ar putea să o facă obligatorie în caz de urgență a furnizării de gaze, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Criza de energie din Franța închide ușile magazinelor care au pornit aerul condiționat și stinge reclamele luminoase CITEȘTE ȘI Criza de energie din Franța închide ușile magazinelor care au pornit aerul condiționat și stinge reclamele luminoase
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Bruxelles-ul a îndemnat țările să reducă acum utilizarea gazelor, pentru a ajuta la umplerea depozitelor înainte de iarnă și a avertizat că este probabilă o întrerupere completă a livrărilor gazelor rusesc.

Dar planul UE s-a confruntat cu rezistența unui grup de guverne, unele fiind categoric împotriva reducerilor obligatorii, iar altele nedorind să lase Bruxelles-ul să le controleze consumul de energie.

Diplomații din țările UE discutau luni o propunere revizuită, înainte ca miniștrii lor de energie să încerce marți să ajungă la un acord. Propunerea, văzută de Reuters, ar menține ținta voluntară pentru toate țările de a reduce consumul de gaze, dar va oferi o serie de scutiri de la ținta obligatorie - ceea ce înseamnă că țările s-ar confrunta cu diferite obiective obligatorii.

”Toată lumea trebuie să contribuie în măsura în care este posibil”, a spus un înalt diplomat al UE, adăugând că cea mai recentă propunere ar trebui să acopere deficitul unei cereri de gaze de 45 de miliarde de metri cubi, care, potrivit operatorilor de rețele de gaze din Europa, ar fi provocat de o întrerupere a livrărilor Rusiei în această iarnă.

Înainte de a invada Ucraina, Rusia furniza 40% din gazele necesare UE, sau aproximativ 155 de miliarde de metri cubi pe an.

Alți diplomați și-au exprimat îngrijorarea că propunerea nu va fi insuficientă.

Țările UE și-au redus până acum consumul combinat de gaze cu doar 5%, în ciuda lunilor de creștere a prețurilor și a ofertei reduse din Rusia.

Cea mai recentă propunere ar scuti de la obligativitatea reducerii consumului de gaze țările fără legături la rețelele de gaze ale UE, cum ar fi țările insulare Irlanda și Malta. Statele cu volume mari de gaze stocate s-ar putea confrunta cu ținte mai mici, la fel ca și statele care exportă gaze către alte țări, inclusiv Spania, care nu se bazează pe Rusia pentru gaze și a criticat propunerea UE.

Jocul ipocrit al lui Putin lasă Germania și mai neliniștită. Temeri de revolte CITEȘTE ȘI Jocul ipocrit al lui Putin lasă Germania și mai neliniștită. Temeri de revolte

Sectoarele critice, cum ar fi cele producătoare de produse chimice și oțelul, ar putea fi, de asemenea, exceptate.

Noua propunere ar necesita sprijinul majorității din partea țărilor pentru a face restricțiile de gaze obligatorii. O propunere inițială de a pune Comisia în sarcina acestui proces a fost respinsă de țări ca  Franța, Italia, Țările de Jos și Polonia.

Ministrul polonez al Climei, Anna Moskwa, a spus că ideea ca Bruxelles-ul să impună țărilor limite pentru gaze ”este total împotriva ideii de securitate energetică și democrație”.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
comisia europeana