Liderul pieței distribuitoare de carburanți, OMV Petrom, a efectuat astăzi prima modificare de prețuri din ultima săptămână, scumpind motorina cu 4 bani/l. Diferența dintre prețul combustibilului diesel și cel al benzinei a urcat astfel la peste 70 de bani/l, relevă date analizate de Profit.ro.
Profit.ro organizează, pe 19 octombrie, cu cei mai mari jucători în domeniu, Profit Energy.forum Ediția a VII- a - A doua iarnă de război în energie. Evenimentul, care va fi transmis în direct și la PROFIT NEWS TV, este organizat cu sprijinul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Electrica Furnizare, Tinmar Energy, Black Sea Oil & Gas, Delgaz Grid, Artenie, Secrieru & Partners (AS Partners), Romgaz, OMV Petrom, Premier Energy, Nova Power and Gas, Transgaz, Federația Patronală de Petrol și Gaze (FPPG), REI Grup, Hidroelectrica, Nuclearelectrica
Detalii aici
În urma majorării de preț de miercuri, un litru de motorină standard costă 7,62-7,65 lei în stațiile Petrom și 7,70-7,73 lei în cele OMV din capitală, în timp ce cel de benzină se poate cumpăra cu 6,91-6,96 lei, respectiv 7,01-7,05 lei.
Benzina standard a coborât sub 7 lei/l în toate stațiile Petrom și Lukoil, în urma a 2 ieftiniri de peste 10 bani/l efectuate în urmă cu o săptămână.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Și companiile concurente, Lukoil, MOL sau Rompetrol, vor efectua o mișcare de preț similară în următoarele ore, așa cum au obișnuit piața.
Evoluția prețurilor la carburanți în principalele stații din capitală
Intensificarea conflictului dintre Hamas și Israel pune presiune pe piața petrolului, miercuri dimineață țițeiul Brent apreciindu-se cu 1,7%, până la 91,5 dolari/baril.
Inițial, îngrijorările cu privire la extinderea conflictului s-au atenuat ușor după ce serviciile de informații americane au indicat că oficialii iranieni au fost surprinși de atacul Hamas.
CITEȘTE ȘI VIDEO România va cere amânarea închiderii centralelor sale pe bază de lignitIranul și-a crescut producția și exporturile de petrol în ultimele luni, deoarece, în contextul embargourilor impuse Rusiei, SUA nu au mai aplicat sancțiuni la fel de stricte Teheranului.
Evoluția cotațiilor țițeiului Brent din ultima jumătate de an
Un embargo impus Iranului după modelul aplicat Rusiei ar fi putut duce la o diminuare considerabilă a ofertei globale de petrol, la probleme de aprovizionare și la înăsprirea condițiilor pe piață.
Volumul vânzărilor de produse rafinate ale OMV Petrom a rămas constant în trimestrul al treilea al acestuia an, la 1,51 miloane tone, în timp ce marja de rafinare a coborât la 16,8 dolari/baril, de la 17,1 dolari pe baril în perioada similară a anului trecut. În trimestrul al doilea, marja de rafinare a fost de doar 11,7 dolari/baril, rata de utilizare a rafinăriei Petrobrazi fiind de 31%, în urma reviziei în care aceasta s-a aflat în cel de-al doilea trimestru. În perioada iulie-septembrie, rata de utilizare a rafinăriei a urcat la 95%.