Liderul pieței distribuitoare de carburanți, OMV Petrom, a redus astăzi prețul motorinei cu 9 bani/l, acesta coborând la un nivel inferior celui de 7 lei/l pentru prima dată de la declanșarea războiului din Ucraina, relevă datele analizate de Profit.ro.
Un preț inferior celui de 7 lei/l la motorina standard este practicat deocamdată într-o singură stație Petrom din capitală, cea de pe strada Doctor Herescu.
În alte 27 stații Petrom din București, motorina se vinde cu 7 lei/l.
CITEȘTE ȘI TABEL Minune de Paște: Benzina s-a ieftinit pentru prima dată în ultima lunăÎn urma invadării Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie, carburanții, în special diesel-ul, s-au scumpit considerabil. Pe 26 februarie 2022, motorina și benzina se vindeau la un preț mediu de peste 7,10 lei/l.
În luna iunie 2022, prețul motorinei standard a depășit chiar și nivelul de 9,2 lei/l, cu peste 2,2 lei sau o treime mai ridicat decât cel actual.
Evoluția prețurilor carburanților în stațiile din capitală
În prezent, în urma ieftinirii combustibilului diesel de miercuri, aceasta costă 6,98-7,01 lei/l în stațiile Petrom și 7,06-7,09 lei/l în cele OMV.
Prețul benzinei a rămas neschimbat, după ieftinirea de 2 bani/l din Vinerea Mare, la 6,80-6,86 lei/l în stațiile Petrom și 6,91-6,95 lei/l, în cele OMV.
CITEȘTE ȘI FOTO Pe unde va intra în Marea Neagră cablul submarin energetic Georgia-RomâniaReducerea la motorină de miercuri vine după o perioadă de aproape 2 săptămâni în care prețul acesteia a rămas neschimbat.
Mișcarea de miercuri vine după cea surprinzătoare din Vinerea Mare, când OMV Petrom, a ieftinit benzina cu 2 bani/l, aceasta fiind prima ieftinire după o perioadă de aproape o lună de scumpiri.
Comparativ cu prețurile de acum o lună, de pe 17 martie, benzina s-a scumpit cu 24 de bani/l, în timp ce motorina s-a iefinit cu 20 bani/l.
CITEȘTE ȘI FOTO Un petromiliardar arab a atacat la tribunal suprataxa de solidaritate a UE pe țiței, gaze și rafinare, contestată în România de OMV Petrom și Black Sea Oil&GasDiferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a coborât la 15 de bani pe litru, după ce în urma cu 6 luni aceasta ajunsese și la 1,5 lei/l.
Ca și în cazul gazului natural, și în cel al motorinei, Uniunea Europeană, inclusiv România, era dependentă de Rusia, fiind importator net.
În ultima parte a anului trecut, anticipând embargoul impus de UE importului de țiței rusesc, pe 5 decembrie, și apoi celui de produse rafinate rusești, pe 5 februarie, toate companiile distribuitoare de carburanți europene au importat masiv motorină, date fiind atât structura consumului, majoritar de diesel, cât și cea deficitară a producției.
Presiunea venită pe partea de cerere a dezechilibrat raportul de prețuri dintre motorină și benzină din partea a doua a anului trecut, care s-a reflectat în cotațiile internaționale ale celor două tipuri de produse, raport care, în prezent, ca urmare a stocurilor de motorină realizate, trece printr-un fenomen contrar.
Potrivit calculelor Profit.ro, rafinăriile din România trebuie să identifice în 2023 surse alternative pentru cel puțin 80% din importurile de motorină efectuate anul trecut, iar cele europene, pentru aproximativ 50%, care în 2022 au provenit din Rusia, pe 5 februarie intrând în vigoare embargoul impus de UE importului de carburanți rusești.