Compania multinațională Simec, cu operațiuni în energie, minerit, resurse naturale, shipping și trading de mărfuri, parte a grupului GFG Alliance, din care face parte și combinatul siderurgic românesc Liberty Galați, fostul Sidex, și-a deschis o subsidiară în România, prin care intenționează să dezvolte de la zero proiecte de producție de energie regenerabilă, dar și să preia astfel de proiecte de la alți dezvoltatori.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Simec Energy Holdings Romania SRL a fost fondată de către Simec Energy Pte. Ltd., entitate juridică înregistrată în Singapore, relevă un document oficial analizat de Profit.ro.
Administratorul noii companii românești este Parduman Kumar Gupta (78 de ani), președintele Simec și tatăl lui Sanjeev Gupta (50 de ani), șeful executiv al GFG Alliance.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Comisia Europeană s-a autosesizat pentru transferul terenurilor Romexpo în proprietatea Camerei de Comerț. Bruxelles-ul analizează și dacă folosința gratuită de până acum este ajutor de statDomeniul principal de activitate al Simec Energy Holdings Romania este producția, transportul și distribuția energiei electrice, iar activitatea principală – comercializarea energiei electrice.
Unul dintre directorii firmei este Adriana Monica Petrescu, de 2 ani consultant al GFG Alliance în România. În trecut, ea a lucrat 10 ani pentru compania americană EPS Corporation, ca manager de proiect la instalarea și implementarea unui sistem informatic integrat pentru rețeaua de metrou a Bucureștiului, operată de compania de stat Metrorex.
Ca director neexecutiv al Simec Energy Holdings Romania figurează Corneliu Bodea, cofondatorul și CEO-ul grupului Adrem, totodată președinte al Centrului Român al Energiei (CRE).
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Familia Negoiță, a primarului Sector 3 și a ex-proprietarului Dinamo, a cumpărat terenul fostei fabrici Tubinox de la grupul indian Viraj, jucător major pe piața siderurgică globală. Cel mai mare proiect al familieiIstoria oficială a GFG Alliance susține că Parduman Kumar Gupta și-a început activitatea antreprenorială în 1955, la vârsta de 12 ani, confecționând și vânzând suporturi de biciclete. "Patriarhul" familiei Gupta a înființat Simec în 1996, la Londra.
"Suntem activi în producția de energie regenerabilă, minerit, shipping și trading de mărfuri în Europa, Orientul Mijlociu, Asia și Australia. Ca parte a GFG Alliance, Simec se concentrează pe dezvoltarea de capacități de generare de energie verde de mari dimensiuni pentru a sprijini strategia GFG Greensteel (oțel verde – n.r.), de producție metalurgică cu emisii reduse de carbon", se arată în prezentarea de pe site-ul Simec.
Potrivit unui document al companiei, Simec intenționează să dezvolte proiecte noi de producție de energie regenerabilă în România, pe amplasamente aparținând sau nu GFG Alliance, dar și să preia astfel de proiecte de la terți, finalizate sau în curs de implementare. Proiectele vor fi dezvoltate împreună cu "partenerul de joint venture din România", menționează sursa citată.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Compania daneză ISS Facility Services, cu aproape 1.300 de angajați pe piața locală, se retrage din România. B + N Referencia, liderul pieței din Ungaria, preia afacerea"Avem un plan foarte ambițios de a atinge sustenabilitatea climatică a producției de oțel și aluminiu (la nivelul grupului GFG Alliance – n.r.) și de a fi neutri din punct de vedere al emisiilor de carbon", declara în iunie anul trecut Sanjeev Gupta.
Tot atunci, Liberty Galați și producătorul român de gaze controlat de stat Romgaz au încheiat un memorandum de înțelegere pentru înființarea unui joint venture, în perspectiva dezvoltării unor proiecte de investiții greenfield, respectiv dezvoltarea unei unități de producere a energiei electrice pe baza de gaze natural și a unor unități de producție de energie regenerabilă, folosind atât tehnologii eoliene, cât și fotovoltaice. Prin memorandum, cele două companii au convenit să lucreze împreună la implementarea proiectelor de investiții, ce vor putea fi finanțate atât din capitaluri proprii, cât și din surse externe, inclusiv din fonduri europene atrase prin intermediul mecanismului de finanțare Green Deal și/sau prin intermediul schemelor de finantare disponibile în România.
Cu aceeași ocazie, a fost anunțată o investiție de 1,2 miliarde de euro pe 5 ani la combinatul siderurgic de la Galați, scopul fiind ca acesta să devină neutru din punctul de vedere al emisiilor CO2.
CITEȘTE ȘI BRD anunță că primește cereri în programul "Noua Casă"Proiectul comun Liberty-Romgaz de la Galați a fost inclus și în Planul național de investiții și relansare economică elaborat de Guvernul PNL Orban în vara anului trecut.
Planurile GFG Alliance din România i-au fost prezentate de către Gupta și președintelui României Klaus Iohannis, în cadrul unei întrevederi oficiale care a avut loc în august 2020. "În cadrul întrevederii a fost abordată tema operațiunilor grupului din România și au fost prezentate planurile de investiții în România ale GFG Alliance și Liberty Steel, atât în industria de profil, cât și în domenii conexe, respectiv dezvoltarea unor alternative la procesele tradiționale, poluante, de producere a oțelului, precum și producerea de «energie verde»", transmitea atunci Administrația Prezidențială.
Între timp, însă, GFG Alliance trebuie să facă față efectelor prăbușirii în insolvență a principalului său finanțator pentru capital de lucru, compania financiară Greensill, după cum Profit.ro a relatat pe larg aici, aici sau aici.