O divizie a NIGC (National Iranian Gas Company), gigantul iranian de stat al gazelor naturale, a semnat un memorandum de înțelegere cu o companie românească din sector, pentru a exporta în România servicii tehnice și inginerești legate de construcția de conducte de transport și distribuție, stații de comprimare și facilități de stocare a gazelor, conform datelor indicate public și analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
"România este prima țară europeană în care Iranul va exporta servicii tehnice și inginerești", scrie Tehran Times, care citează agenția oficială de presă iraniană IRNA.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Memorandumul ar fi fost încheiat între Iran Gas Engineering and Development Company (IGEDC), divizia de servicii și inginerie a NIGC, și compania românească Gaz Vest, conform sursei citate.
Presa iraniană prezintă evenimentul ca pe un pas în contracararea efectelor sancțiunilor economice internaționale impuse Teheranului, în special asupra industriei petroliere a statului persan, prin diversificarea exporturilor iraniene.
Iranul se află pe locul doi în lume, după Rusia, din punct de vedere al dimensiunii zăcămintelor dovedite de gaze naturale, estimate la 1.200 mii de miliarde de metri cubi. La finalul anului trecut, Teheranul a anunțat că intenționează să-și majoreze producția în 2022, inclusiv prin punerea în exploatare de noi perimetre cu resurse, de la circa 1 miliard la 1,5 miliarde metri cubi pe zi.
"Un alt scop al semnării memorandumului de înțelegere este explorarea perspectivelor de investiții și interacțiuni comune și în alte domenii, cum ar fi construirea de rafinării și de centrale electrice", este citat șeful IGEDC, Reza Noshadi.
CITEȘTE ȘI Ioan Niculae rămâne în penitenciar. Tribunalul Constanța a respins cererea de liberare condiționată. Decizia este definitivăPotrivit ifpnews.com și iranpress.com, din partea Gaz Vest, memorandumul ar fi fost semnat de către un anume Mihai Tănăsescu sau Tanasco.
Există o companie românească cu numele Gaz Vest în Arad, operator de rețele de distribuție a gazelor naturale care deține concesiuni ce acoperă 59 de localități din județele Arad, Bihor, Gorj, Satu Mare și Timiș.
CITEȘTE ȘI Djokovic primește un avertisment și din SpaniaControlată, conform termene.ro, de omul de afaceri Victor Dombrovschi (cu 73,63% din capital) și cu SIF Banat-Crișana în acționariat, Gaz Vest, un business cu rulaj anual de peste 70 milioane lei, și-a suspendat luna trecută activitatea de furnizare a gazelor naturale pentru 3 luni, din cauza scumpirii galopante a gazelor pe piețele angro, precum și a neclarităților din legislația de compensare a facturilor și plafonare a prețurilor, care au făcut ca băncile să-și retragă finanțările acordate companiei. Tot atunci, ministrul Energiei, Virgil Popescu, transmitea că Gaz Vest ar fi trimis facturi de consum pe noiembrie clienților săi fără să aplice schema de plafonare și compensare.
Gaz Vest nu a răspuns inițial solicitării Profit.ro de a confirma sau infirma că a semnat un memorandum cu IGEDC, iar din datele publice disponibile nu rezulta că vreo persoană cu numele Mihai Tănăsescu sau Tanasco ar avea vreo calitate în cadrul companiei românești.
CITEȘTE ȘI Guvernul a ieșit să se împrumute în dolari de pe piețele internaționaleUlterior, compania a confirmat pentru Profit.ro încheierea memorandumului. "Vă vom transmite în perioada următoare detalii despre Memorandum, după întoarcerea în țară a reprezentantului nostru pentru relații internaționale, dl. Mihai Tănăsescu", a declarat, pentru Profit.ro, directorul general al Gaz Vest, Liviu Ilievici.
Și Tănăsescu însuși a confirmat după aceea informația: "Referitor la Memorandumul de Înțelegere semnat cu IGEDC, vă confirm ca a fost semnat la Teheran pe data de 16.01.2022, de mine în calitate de responsabil al departamentului de relații externe al Gaz Vest SA. Este un prim pas în dezvoltarea relațiilor dintre compania Gaz Vest SA și IGEDC, urmând ca în perioada următoare să se creeze un grup de lucru comun în vederea identificării posibilităților de dezvoltare proiecte comune în România și în Iran. Cu mai multe detalii vom reveni zilele următoare".
Publicația iraniană shana.ir prezintă și o fotografie de la evenimentul semnării memorandumului, în care reprezentantul părții române pare să fie persoana din stânga imaginii.