Excedentul bugetar generat la nivelul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) de majorarea, pentru cele mai multe companii din energie, de 20 de ori, de la doar 0,1% la 2%, a contribuției bănești percepute de ANRE pe cifra de afaceri anuală nu va mai fi destinat sprijinirii consumatorilor vulnerabili, cum promitea anul trecut Guvernul la adoptarea OUG 114/2018, ci finanțării construirii de rețele de gaze naturale în acele regiuni ale țării în care acestea nu există în prezent, existând în schimb cerere pentru acestea.
Măsura a fost introdusă ca amendament la OUG nr. 19/2019 de modificare a OUG nr. 114/2018, prin avizul favorabil adoptat de Comisia economică, de industrii și servicii a Senatului asupra proiectului de lege de aprobare a Ordonanței. Amendamentul a fost propus de către senatorul UDMR Istvan-Lorant Antal.
"Având în vedere că, în România, peste 60% din populație, preponderent din zona rurală, nu are acces la rețelele de gaze naturale, neavând în ultimii 30 de ani nici fonduri special destinate pentru dezvoltarea/facilitatea accesului la sursă de gaze naturale, considerăm că această taxă de 2%, definită prin OUG nr. 19/2019, trebuie să devină un fond special în deservirea acestui domeniu extrem de important", este justificarea amendamentului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Din formularea amendamentului rezultă că din excedentul bugetar al ANRE ar urma să se finanțeze extinderea atât a rețelelor de distribuție, cât și a celei de transport al gazelor.
OUG nr. 19/2019 introdusese deja posibilitatea finanțării construirii și extinderii rețelelor de distribuție a gazelor naturale din fonduri publice, de către primării și asocieri de primării.
În decembrie anul trecut, la conferința de presă de după adoptarea de către Guvern a OUG nr. 114/2018, consilierul de stat Darius Vâlcov declara că taxa ANRE de 2% pe cifra de afaceri anuală a companiilor din energie va fi folosită pentru ajutoarea consumatorilor vulnerabili de curent și gaze. "Dacă planurile Guvernului și ale coaliției de guvernare vor fi duse la bun sfârșit, această taxă de 2% va fi folosită în viitor pentru a ajuta consumatorul vulnerabil", spunea Vâlcov.
CITEȘTE ȘI REWE România, care deține Penny Market, anunță planul pentru anul acesta: deschiderea a 25 de magazine noi și începerea pregătirilor pentru cel de-al patrulea centru logisticMai mult, deși OUG prevede limpede că impozitul de 2% este o contribuție bănească percepută de ANRE, care, potrivit legii sale de funcționare, este o autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanțată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric și funcțional, Vâlcov sugera că banii încasați de ANRE din taxa de 2%, estimați atunci la 1,5-2 miliarde ei, vor ajunge totuși la bugetul de stat și vor compensa încasările bugetare mai mici cauzate de plafonarea prețului la gaze și energie.
Numai că, în aceeași conferință de presă, Vâlcov preciza, răspunzând unei întrebări, că banii nu vor merge de fapt la bugetul de stat, ci vor rămâne la ANRE. "Nu se scot banii de la ANRE. Coaliția de guvernare, împreună cu Guvernul, gândesc un mecanism astfel încât acești bani să fie îndreptați spre consumatorii vulnerabili", explica consilierul de stat, fiind completat de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.
"Adică acele scheme de sprijin pentru acești consumatori vulnerabili. În luna ianuarie (2019 – n.r.), ANRE vine și propune o astfel de schemă de finanțare. Sursele de finanțare, iată, există, astfel încât să fie un astfel de sprijin", adăuga Teodorovici.
CITEȘTE ȘI Firea anunță că își donează 10% din salariu, timp de trei luni, pentru reconstrucția catedralei Notre Dame"Am extins rețelele de distribuție în localități care erau izolate. Am constatat că, în medie, doar 10% din numărul de potențiali clienți pe care i-am fi putut avea în acele localități s-au și racordat la rețeaua de gaze, în condițiile în care, pentru ca această extindere a rețelei să fie fezabilă din punct de vedere economic, procentul ar fi trebuit să fie de 70%. Dincolo de racordare, costurile pentru instalația din casă, cu echipamente cu tot, ajung și la 3.000 de euro, ceea ce este mult pentru unii oameni din aceste zone", spunea Stab.
Potrivit șefului Engie România, care domină autoritar, alături de E.ON, distribuția și furnizarea de gaze pentru consumatorii casnici români, statul ar trebui să îi sprijine pe cei doritori în a-și achiziționa echipamentele necesare racordării la distribuția de gaze, dar, totodată, să asigure gaze la preț subvenționat doar pentru consumatorii casnici vulnerabili, cu venituri sub un anumit nivel, nu pentru toată lumea, așa cum se întâmplă în prezent.