Sancțiunile impuse de SUA Rusiei își fac efectul, afectând investițiile din sectorul petrolier, în 2016 și 2017 nefiind lansat niciun proiect upstream important, a declarat, în această săptămână, subsecretarul pentru terorism și informații financiare al Trezoreriei, Sigal Mandelker, în cadrul unei audieri a Congresului SUA.
Potrivit acestuia, în ultimii doi ani, companiile de petrol și gaze din Rusia s-au concentrat doar pe proiecte deja lansate.
Mandelker, citat de Platts, susține că, în urma adoptării sancțiunilor financiare începând cu 2014, investițiile străine directe în Rusia au scăzut cu 5%, cele americane reducându-se cu nu mai puțin de 80%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Sancțiunile au blocat sute de milioane de dolari în activele rusești din Statele Unite, iar băncile de stat și alte entități se confruntă probabil cu costuri de finanțare mai mari din cauza interdicțiilor impuse de Trezoreria SUA.
Ministerul rus al resurselor naturale a recunoscut recent, într-un raport, că sancțiunile americane au limitat dezvoltarea noilor proiecte de gaze naturale în țară, în special din sectorul offshore, companiile rusești nedeținând tehnologia necesară exploatării resurselor la mari adâncimi.
În ultimii ani, giganții petrolieri occidentali, printre care Exxon, Chevron, BP sau Total, s-au retras din mai multe proiecte offshore din Rusia, inclusiv din Marea Neagră, acestea fiind abandonate sau puse în conservare de companiile partener rusești ca urmare a faptului că nu dețin know how-ul și tehnologia necesară dezvoltării lor.
Joi, președintele Rusiei, Vladimir Putin a declarat că „în ceea ce privește sancțiunile, aceste acțiuni sunt contraproductive și inutile, mai ales pentru o țară ca Rusia. Sper că partenerii noștri americani își vor da seama că aceste măsuri nu au niciun viitor și că vom putea începe să cooperăm într-un mod normal”, a adăugat Putin.