SUA către mai multe companii energetice europene: De ce susțineți Ucraina cu o mână și o strangulați cu cealaltă?

SUA către mai multe companii energetice europene: De ce susțineți Ucraina cu o mână și o strangulați cu cealaltă?
scris 6 nov 2015

Ucraina și țările baltice au condamnat decizia mai multor companii occidentale de a se alia cu gigantul rus Gazprom în vederea construirii noului gazoduct care ar urma să străbată Marea Nordului și să transporte gazul rusesc direct în Germania, gazoduct cunoscut sub numele North Stream 2.

Oficialii celor patru state au fost încurajați în prealabil de declarațiile unui înalt oficial american al departamentului pentru energie al Diplomației americane, Robin Dunnigan, care a avertizat că realizarea Nord Stream 2 va conduce la pierderi bugetare anuale de 2,2 miliarde de dolari pentru statul ucrainean.

Urmărește-ne și pe Google News

“Ar trebui să vă întrebați: de ce susțineți Ucraina cu o mână și o strangulați cu cealaltă?”, a declarat acesta, potrivit Reuters, în fața mai multor oficiali europeni.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Premierul ucrainean Arseni Yatsenyuk, aflat la Riga pentru o reuniune cu omologii săi din statele baltice, a confirmat suma avansată de diplomatul american, adăugând însă, că Ucraina nu este singurul stat ce urmează a avea pierderi bugetare. Polonia și Slovacia vor încasa anual cu 300 de milioane, respectiv 800 de milioane de dolari venituri din taxa de tranzit a gazului rusesc spre Europa Occidentală.

În plus, suține premierul ucrainean, noul gazoduct va văduvi Europa de o independență energetică reală.

“Nu credem că acest proiect are de-a face cu vreo motivație economică - este mai mult un proiect politic”, a declarat Yatsenyuk, citat de Radio Europa Liberă.

Premierul leton Laimdota Straujuma s-a declarat la rândul său “extrem de preocupat” și a solicitat UE o analiză atentă a implicațiilor proiectului Nord Stream 2.

Un mesaj similar a fost transmis și de premierul estonian Taavi Roivas, care s-a întrebat retoric dacă proiectul respectă prevederile europene.

În septembrie, Gazprom a semnat un acord cu austriecii de la OMV, compania franceză ENGIE, companiile germane BASF și E.ON și grupul anglo-olandez Shell, pentru extinderea gazoductului Nord Stream, care traversează Marea Baltică din Rusia până în Germania, prin construirea a două noi conducte care vor dubla capacitatea actuală de transport la 110 miliarde de metri cubi de gaz, echivalentul a circa 30% din cererea de gaze din Uniunea Europeană.

Potrivit Gazprom, proiectul va costa 9,9 miliarde de euro (11 miliarde de dolari).

viewscnt
Afla mai multe despre
nord stream
sua
omv
engie
basf
e.on
shell