OMV Petrom a atacat în justiție obligația impusă de ANRE de a scoate la vânzare pe burse gaze cu preț de pornire plafonat

OMV Petrom a atacat în justiție obligația impusă de ANRE de a scoate la vânzare pe burse gaze cu preț de pornire plafonat
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 29 iul 2020

OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței și gaze naturale din România, a solicitat instanței anularea ordinul din luna mai anul acesta prin care Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a stabilit în sarcina companiei și a celuilalt mare producător român de gaze, societatea de stat Romgaz, obligații de ofertare de gaze pe burse cu preț de pornire plafonat, așa-numitul program de gas release, menționat adesea de ministrul Economiei, instituție care este acționar semnificativ la OMV Petrom și controlează Romgaz.

Întrebat de Profit.ro dacă OMV își menține demersul și după promulgarea legii prin care este majorat procentul ce urmează a fi ofertat la 40% din producția internă, șeful segmentului Downstream Gas, Franck Neel, a precizat: “Analizăm oportunitatea revizuirii poziției noastre, nu pot comenta acum ce vom face din punct de vedere legal”.

Urmărește-ne și pe Google News

Primul termen de judecată în proces, intentat în contencios administrativ la Curtea de Apel București, a fost stabilit la jumătatea lunii octombrie.

Ordinul ANRE atacat de OMV Petrom prevede că "În perioada 1 iunie 2020-31 decembrie 2022, producătorii de gaze naturale a căror producție anuală realizată în anul anterior depășește 3.000.000 MWh au obligația să oferteze vânzarea unor cantități de gaze naturale, cu livrare în perioada 1 iulie 2020-31 decembrie 2022, în mod transparent, public și nediscriminatoriu, pe piețele centralizate din România, în cotă procentuală anuală de 30%".

Rezultat promițător asupra maimuțelor al vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de compania americană Moderna CITEȘTE ȘI Rezultat promițător asupra maimuțelor al vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de compania americană Moderna

Ofertarea trebuie să se facă într-o primă fază la un preț inițial maximal egal cu 95% din prețul de pe bursa austriacă CEGH. Ulterior, prețul maximal urmează a fi stabilit în proporție de 80% în funcție de prețul mediu de pe platformele centralizate românești OPCOM și BRM și în proporție de doar 20% de cel de pe CEGH.

Interesant este că, după intrarea în vigoare a ordinului ANRE, obligația de ofertare de gaze a fost introdusă de Guvern și în Legea energiei, prin ordonanță de urgență. Mai mult, procentul din producție care trebuie pus astfel în vânzare de către producători a fost majorat de către Executiv de la 30% la 40%, iar furnizorii au fost obligați să cumpere gazele scoase astfel pe piețele centralizate.

Asta în contextul în care ministrul Economiei, Virgil Popescu, tocmai acuzase că "Anumiți furnizori abuzează de o poziție dominantă și nu își reduc prețurile la consumatorul final în momentul în care pe piață cumpără gazul de la producători la un preț mult mai mic", iar în replică, furnizorii s-au plâns că nu găsesc pe piața internă cantități disponibile de gaze contractabile pe termen lung la prețuri rezonabile.

Nissan avertizează că ar putea înregistra o pierdere operațională record în acest an, de 4,5 miliarde de dolari, din cauza pandemiei de coronavirus CITEȘTE ȘI Nissan avertizează că ar putea înregistra o pierdere operațională record în acest an, de 4,5 miliarde de dolari, din cauza pandemiei de coronavirus

În ultima parte a lunii iunie, reprezentanții OMV Petrom și Romgaz declarau la o conferință online că programul obligatoriu de gas release contravine ideii de piață liberă.

"Acest gas release și obligația de tranzacționare fac ca piața să nu fie liberă și acest lucru cu siguranță nu este pozitiv pentru investitori. Mai mult decât atât, să creștem de la 30% la 40% (ponderea din producție care trebuie tranzacționată pe bursă – n. r.) este cu siguranță negativ din perspectiva investitorilor care se bazează pe o piață liberă, așa cum este promovat la nivel european", a afirmat atunci Alina Popa, directorul financiar al OMV Petrom.

"Cel mai important legat de aceste procente nu este mărimea lor, ci corectitudinea cu care sunt gândite. Pur și simplu, termenul ‘obligatoriu’ denaturează libertatea de a încheia contracte, este ceea ce ne deranjează. Odată ce ești obligat, ești deposedat de anumite cantități să realizezi contracte care nu se pot încheia pe bursă, cum sunt contractele pe termen lung pe care încearcă să le negocieze investitorii din Marea Neagră, care au alt specific, altă structură. Piața trebuie lăsată liberă. Atunci când stabilești anumiți piloni din contract, precum preț, cantitate, piața nu mai este liberă. Prin astfel de obligații: preț impus, cantitate stabilită, perioadă stabilită, toți cei trei piloni ai contractului sunt stabiliți, așa că nu mai putem vorbi de piață liberă. Trebuie să lăsăm cererea și oferta să funcționeze", a spus și directorul comercial al Romgaz, Vasile Ciolpan. Compania de stat nu a atacat însă în instanță ordinul ANRE.

În cel mai recent raport financiar, aferent S1 2020, OMV Petrom spune doar, mai degrabă eufemistic, că, deși apreciază că a fost eliminată obligația de vânzare de gaze pe piața centralizată după introducerea gas release programme (GRP), există unele provocări cu privire la aplicarea GRP.

viewscnt
Afla mai multe despre
ofertare gaze burse pret plafonat
gas release
omv petrom romgaz anre
liberalizare pret gaze
liberalizare piata gaze
pret gaze