Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, care a asigurat 54% din producția locală în prima jumătate a anului, pregătește o strategie care vizează reducerea la zero a emisiilor nete de CO2 ale activității sale până în 2050, în linie cu obiectivele Green Deal ale Uniunii Europene.
Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas și Federatia Patronală Petrol și Gaze (FPPG).
Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI
Draftul de strategie pentru perioada 2021-2030 elaborat de Romgaz, la care Ministerul Energiei deține circa 70% din acțiuni, prevede pentru intervalul respectiv reducerea cu minimum 10% a emisiilor de carbon, metan și alte gaze, față de nivelul acestora din 2020.
În acest scop, conducerea companiei propune inclusiv "Analiza fezabilității injecției de dioxid de carbon în zăcăminte de gaze epuizate, în perspectiva prestării de servicii de stocare". Romgaz își mai propune "Reducerea cantităților de gaze naturale tehnologice, arse în mod controlat, prin aplicarea unor soluții de captare a metanului și valorificarea acestuia".
Compania reia în document ideea mai veche a "realizării unui studiu de oportunitate și, după caz, a unor studii de fezabilitate, pentru realizarea unor unități de producție de metanol și olefine". După cum a relatat Profit.ro, intenția Romgaz este ca astfel de fabrici să fie dotate cu instalații de captare a dioxidului de carbon generat, pentru ca acesta să poată fi reutilizat în procesul de producție.
Proiectul de strategie mai include reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în timpul operațiilor de testare a sondelor, implementarea unui program de detectare și reducere a emisiilor fugitive în cadrul sistemului de management privind integritatea echipamentelor de producție, utilizarea sistemelor de refulare nepoluante în sistem închis la grupurile tehnologice ale sondelor, precum și reducerea emisiilor la stațiile de comprimare.
Romgaz își mai propune dezvoltarea unor capacități de producere a energiei electrice regenerabile de 180 MW, cu punerea în funcțiune a unei capacități fotovoltaice de 60 MW până la finalul anului 2023.
CITEȘTE ȘI VIDEO Arafat amenință restaurantele și teatrele: Am auzit niște chestiuni hilareÎn ceea ce privește activitatea sa de bază, Romgaz își propune menținerea declinului anual al producției de gaze sub 2,5%, extinderea prin reabilitare a duratei de exploatare a zăcămintelor mature, concesionarea de noi perimetre, maximizarea factorului de recuperare a rezervelor de hidrocarburi și dezvoltarea de noi proiecte de explorare și exploatare.
Compania prezintă ca exemple proiectul Caragele, care presupune forajul a peste 20 de sonde de deschidere, evaluare și exploatare, extinderea infrastructurii existente și construirea unor noi facilități de suprafață, proiectul Snagov, la care este nevoie de realizarea infrastructurii de suprafață necesară introducerii în exploatare a sondelor care au pus în evidență acumulări de hidrocarburi cu potențial comercial (peste 800 mii mc/zi), precum și un proiect din zona de nord a Moldovei.
CITEȘTE ȘI Spania va negocia cu compania chineză Great Wall Motor preluarea unei fabrici Nissan din Barcelona care va fi închisăAlte direcții de acțiune din proiectul de Strategie al Romgaz sunt construirea de centrale de producere a energiei electrice pe gaze cu utilizare de hidrogen, producerea de hidrogen pentru livrare către consumatori finali, rezervarea de capacitate de producție în centrale de producere a energiei electrice pe bază de gaze naturale cu păstrarea proprietății Romgaz asupra gazelor și a energiei astfel produse, posibile investiții în sectorul distribuției de gaze, dezvoltarea activităților de furnizare și trading în gaze și energie, precum și deschiderea a 2 reprezentanțe în statele învecinate membre UE, în vederea dezvoltării activității de comercializare de energie.
Romgaz și-a diminuat cu aproape 5% profitul net în prima jumătate a acestui an, în pofida creșterii cifrei de afaceri cu 2,5% și a creșterii producției cu peste 12%, în principal din cauza majorării prețului certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) și a costului cu redevența petrolieră.