EXCLUSIV Explozia prețului gazelor. Azomureș, cel mai mare consumator autohton, funcționează la jumătate din capacitate

EXCLUSIV Explozia prețului gazelor. Azomureș, cel mai mare consumator autohton, funcționează la jumătate din capacitate
scris 1 oct 2021

Singurul producător de îngrășăminte chimice din România și cel mai mare consumator industrial de gaze, Azomureș, funcționează în acest moment la o capacitate de 50% față de o perioadă normală, ca urmare a exploziei prețului gazelor naturale, au afirmat, pentru Profit.ro, oficialii combinatului.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Penuria de gaze la nivel global, dar și local, se face simțită și pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), unde prețul gazelor cu livrare în luna noiembrie și al celor pentru semestru I al anului viitor au sărit de 400 de lei/MWh, un nivel record pentru piața autohtonă. Pe bursele europene, prețul gazelor a ajuns la aproximativ 80 de euro/MWh, după ce anul trecut acesta atinsese și minime de 8-9 euro/MWh.

Urmărește-ne și pe Google News

Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas și Federatia Patronală Petrol și Gaze (FPPG).

Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

La nivel european, companii producătoare de îngrășăminte chimice din țări ca Germania, Norvegia, Franța, Belgia, Italia, Croatia, Lituania au decis reducerea producției cu până la 50 % din cauza prețului ridicat la gaz.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes CITEȘTE ȘI UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes

Recent, producătorul austriac de substanțe chimice Borealis AG, o divizie a grupului OMV, principal acționar al OMV Petrom, a anunțat că își reduce producția de amoniu și că va analiza situația pentru perioada viitoare" cu privire la uzinele sale din Austria, Franța și Olanda.

În Marea Britanie, prețul ridicat al gazelor naturale a forțat un producător de îngrășăminte, CF Industries Holdings Inc., să închidă două uzine, care produceau în paralel și dioxid de carbon alimentar, ceea ce reprezintă un pericol pentru industria alimentară, care utilizează la scară largă dioxidul de carbon alimentar.

Era predictibil falimentul City Insurance? CITEȘTE ȘI Era predictibil falimentul City Insurance?

“Industria producătoare de îngrășăminte pentru agricultură traversează o perioadă dificilă din cauza prețurilor foarte mari la energie, în special la gaz metan. Gazul metan este principala materie primă în producerea îngrășămintelor, aproximativ 70 % din produsul final reprezentând costul gazului metan”, au precizat oficialii Azomureș pentru Profit.ro.

Azomureș este singurul producător de îngrășăminte din România și asigură în mod normal aproape 50 % din îngrășămintele folosite de fermierii din țară. “Fermierii sunt acum în faza de pregătire a culturilor de toamnă, o etapă în care fertilizarea joacă un rol foarte important. Rămânem în contact cu fermierii și cu autoritățile pentru a găsi cele mai bune soluții pentru industrie și pentru agricultura din România. Dacă există mai multă stabilitate lucrurile pot evolua pozitiv. Departamentul nostru de achiziții în domeniul energiei urmărește atent evoluțiile la nivel european și mondial și vom lua măsuri în consecință”, spun reprezentanții companiei.

Chestionați în legătură cu soluțiile pe care le văd la actuala criză de pe piața energiei, oficialii Azomureș au explicat cum sunt impactate eforturile de decarbonizare pe care Azomures le planifică până în 2025 și 2030.

Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus

“Există aici o soluție, aplicarea Ordonanței 81/2019 poate ajuta industria chimică din România să depășească situația de criză. Prezenta ordonanță se referă la costurile indirecte, un astfel de ajutor este permis în întreaga Uniune Europeană și ne așteptăm ca autoritățile să ne sprijine prin astfel de măsuri”, arată compania.

O altă soluție pe care Azomureș o vede la nivel european este creșterea aprovizionării cu gaze care ar corecta situația prețurilor - “Creșterea aprovizionării cu GNL (gaz natural lichefiat) din SUA, Orientul Mijlociu și Africa poate fi utilă, fără a uita de utilizarea la capacitate a «Brotherhood» (conducta de gaz ucraineană) și Nordstream 2. În ceea ce privește energia electrică, prețurile mari la certificatele de carbon au un impact asupra funcționării centralelor pe cărbune. Ne propunem să găsim soluții în coordonare cu autoritățile de la București și Bruxelles”.

Azomureș Târgu Mureș este cel mai important producător de îngrășăminte minerale pentru agricultură din România. Platforma industrială este situată în partea de vest a orașului Târgu Mureș și se întinde pe o suprafață de 100 de hectare. Azomureș produce anual 1,6 milioane de tone de îngrășăminte, 70 % din producție fiind destinată fermelor locale. Azomureș este parte din lanțul național care asigură securitatea alimentară a României și este parte a grupului Ameropa. La nivel național, grupul Ameropa este unul dintre principalii contributori la bugetul statului.

viewscnt
Afla mai multe despre
preț
gaze
ingrasaminte chimice
azomures