Strategia Energetică: Monopolul Romgaz-OMV Petrom pe producția internă de gaze constituie o "vulnerabilitate de securitate"

Strategia Energetică: Monopolul Romgaz-OMV Petrom pe producția internă de gaze constituie o "vulnerabilitate de securitate"
scris 16 nov 2016

Faptul că peste 95% din producția internă de gaze naturale este asigurată de doar doi producători, Romgaz și OMV Petrom, constituie o "vulnerabilitate de securitate", având în vedere caracterul închis al piețelor de furnizare, care face ca eventuala reziliere a unor contracte cu volume mari încheiate cu furnizorii să perturbe activitatea celor două companii, se arată în proiectul Strategiei Energetice a României 2016-2030, lansat în dezbatere publică cu o întârziere de două luni. 

"În prezent, peste 95% din producția națională de gaze provine de la doi mari participanți la piață, fapt ce constituie o vulnerabilitate de securitate, dat fiind caracterul închis al piețelor de furnizare. Rezilierea unui contract de producție internă cu volume mari poate perturba activitatea producătorului", se menționează în documentul citat.

Urmărește-ne și pe Google News

În primăvară, Romgaz a pierdut două contracte majore de livrare de gaze naturale, respectiv cu grupul german E.ON, care obținuse un preț mai mic de la gigantul rus Gazprom, și cu cel mai mare producător de energie termică din România, Electrocentrale București (ELCEN), după o ofertă mai bună din partea OMV Petrom. Ca urmare, conducerea Romgaz a elaborat un al doilea proiect de buget pe 2016, în care principalii indicatori au fost ajustați drastic în scădere față de prima variantă, care i-a fost respinsă de Guvern pentru necorelare între venituri și cheltuieli. Între timp, Romgaz a semnat un nou contract cu E.ON și a semnat un acord cu Primăria Capitalei pentru ca aceasta să achite livrările de gaze pentru ELCEN, intrat între timp în insolvență.

Unu din doi angajați români consideră că ar putea avansa în carieră prin coaching CITEȘTE ȘI Unu din doi angajați români consideră că ar putea avansa în carieră prin coaching

"Utilizarea producției interne necesită un grad sporit de flexibilitate, inclusiv prin utilizarea multiciclu a capacităților de înmagazinare. Deschiderea interconectorilor cu țările vecine și a coridoarelor regionale va fi atât o oportunitate pentru export, cât și o extindere a capacităților de import, cererea și oferta la nivel regional având impact în activitatea producătorilor locali", se mai arată în proiectul Strategiei Energetice naționale.

În document se mai atrage atenția asupra faptului că, dacă în 2015, producția internă de gaze naturale a asigurat peste 95% din consumul intern, în 2016, pe fondul cotațiilor în scădere ale petrolului, la care este indexat prețul gazelor, importurile prin contracte pe termen lung au ajuns la prețuri egale sau chiar mai mici decât cele din producția internă.

Potrivit autorilor proiectului de Strategie, în anii ce urmează, pentru producătorii de gaze din România va fi importantă menținerea la un nivel competitiv în raport cu sursele din import, având în vedere probabila menținere a unui preț mai mic al barilului de petrol față de anul 2014 și oferta excedentară de gaz natural la nivel global, prețurile internaționale convergând spre valori reduse.

Mai mult, până în octombrie anul trecut, producția internă de gaze era avantajată față de importuri, plătind tarife mai mici operatorului sistemului național de transport al gazelor (SNT), Transgaz.

"În România, până în anul gazier 2015-2016 (anul gazier începe și se termină în luna octombrie – n.r.), tariful de rezervare de capacitate în SNT gaze naturale pe intrările din import a fost mai mare decât cel pe intrările din producția internă, astfel că producția locală a beneficiat de un avantaj competitiv. Începând cu anul gazier 2016- 2017, rezervarea pe ambele tipuri de puncte (intrare/ieșire) se face la același tarif", se precizează în documentul elaborat sub coordonarea Ministerului Energiei.

Sistemul de co-living, pe piața închirierii de locuințe middle sau premium, cu expați și diplomați. Topul profesiilor cu cele mai multe închirieri CITEȘTE ȘI Sistemul de co-living, pe piața închirierii de locuințe middle sau premium, cu expați și diplomați. Topul profesiilor cu cele mai multe închirieri

De altfel, Romgaz cere eliminarea suprataxei pe veniturile suplimentare obținute ca urmare a adoptării calendarului de liberalizare a prețurilor la gaze, a declarat marți directorul departamentului de comercializare a energiei din cadrul companiei,Vasile Ciolpan.

Prin două acte normative ale Guvernului, din 2013 și 2014, a fost introdus impozitul asupra veniturilor suplimentare obținute ca urmare a adoptării calendarului de liberalizare a prețurilor la gaze. Astfel, producătorii interni plătesc statului 60% din diferența dintre prețul gazelor ce se utiliza în anul 2012 (45,71 lei/MWh) și „prețul mediu ponderat al gazelor naturale din producția internă corespunzătoare cantităților comercializate pe piața concurențială pentru consumatorii noncasnici, nu mai mic de 72 lei/MWh”.

„Gazul pe care îl vindem noi conține în preț și acea taxă care e instituită de o ordonanță din 2014. În condițiile în care competitorii noștri la ora actuală sunt importatori și ei nu au această taxă în componența prețului, considerăm că ori ar trebui adăugat și lor ceva sau extras de la noi și să fie o competiție gaz-gaz. Atâta timp cât ei vând înaintea noastră și noi nu vindem”, a  spus Ciolpan.

VIDEO Accident pe A2, la ieșirea către centura Capitalei - 17 autoturisme implicate, 22 de persoane rănite CITEȘTE ȘI VIDEO Accident pe A2, la ieșirea către centura Capitalei - 17 autoturisme implicate, 22 de persoane rănite

Întrebat dacă gazele pentru populație s-ar ieftini dacă s-ar scoate această taxă, oficialul Romgaz a spus că este posibil ca, implicit, prețul să scadă. „Noi luăm și dăm mai departe. Dacă îmi permite să cobor, eu nu o să cobor să îmi pun compania în pericol, dar o să merg până la nivelul prețului care există în piață”, a precizat reprezentantul Romgaz.

Indiferent cu ce preț ar vrea să vândă producătorii interni, ei plătesc suprataxa luând în calcul doar nivelul de 72 lei/MWh.

Într-un document guvernamental prezentat de Profit.ro în mai, se sugera că impozitul de 60% pe veniturile suplimentare obținute de producătorii de gaze ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale va fi eliminat la finalul acestui an, ca și impozitul de 0,5% pe veniturile obținute din extracția țițeiului brut, a cărbunelui, a minereurilor metalifere, a minereurilor de uraniu și toriu, precum și din exploatarea forestieră. Eliminarea suprataxării a fost susținută și de președintele ANRE, Niculae Havrileț.

Ieftinirea gazelor din import, suprataxarea producției interne de gaze, diminuarea drastică a cererii din partea consumatorilor industriali, legislația neclară privind constituirea stocurilor minime obligatorii de gaze și condițiile meteo se numără printre factorii scăderii cu 26,8% a profitului net al Romgaz în primele 9 luni din 2016, la 713,7 milioane lei, pe fondul reducerii cu peste 18% a cifrei totale de afaceri, la 2,4 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
omv petrom
productie gaze naturale
pret gaze naturale
strategia energetica
importuri gaze naturale
gazprom