Șeful Romgaz, Virgil Metea, revocat de Ministerul Energiei din funcția de membru al consiliului de administrație

Șeful Romgaz, Virgil Metea, revocat de Ministerul Energiei din funcția de membru al consiliului de administrație
scris 16 nov 2016

Doi dintre membrii consiliului de administrație al producătorului de gaze Romgaz, inclusiv Virgil Metea, actualul director general al companiei, au fost revocați din funcție, ca urmare a alegerii membrilor board-ului prin aplicarea procedurii votului cumulativ.

Al doilea membru revocat din funcție este și Ecaterina Popescu.

Urmărește-ne și pe Google News

Aceștia au fost înlocuiți cu Florin Răzvan Stoicescu, partener la Mușat și Asociații, și de Florin Dănuț Buzatu, economist, fost director general la SAI Muntenia Invest, la propunerea Ministerului Energiei, scrie News.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Membrii consiliului de administrație care nu au fost reconfirmați ca urmare a aplicării votului cumulativ în cadrul ședinței AGOA și care sunt revocați în conformitate cu prevederile art. 32 alin. 7 din O.U.G. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice sunt: Domnul Virgil - Marius Metea, Doamna Ecaterina Popescu", arată o decizie din cadrul Adunării Generale Ordinare a Acționarilor.

Noii membri ai consiliului de administrație, aleși prin vot cumulativ, sunt: Marius-Aristotel Jude, Dumitru Chisăliță, Florin Dănuț Buzatu, Aurora Negruț, Florin-Răzvan Stoicescu, Petrus Antonius Maria Jansen și Gabriel – Sebastian Tcaciuc.

Agenția de presa News.ro a scris recent că Ministerul Energiei vrea să schimbe consiliul de administrație al Romgaz, una din cele mai profitabile companii de stat, și că Virgil Metea este unul dintre membrii ce urmează să fie înlocuiți.

Pe ordinea de zi se afla și modificarea modului de calcul a coeficienților de ponderare a criteriilor de performanță, precum și amendarea planului de administrare în acest sens, subiectul însă nu a fost aprobat.

EXCLUSIV Radu Coșarcă a plecat de la șefia comunicării Enel CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Radu Coșarcă a plecat de la șefia comunicării Enel

Până în prezent, Ministerul Energiei a propus metoda votului cumulativ doar la Oil Terminal Constanța și la Romgaz. Ministerul Energiei deține cele mai bogate și profitabile companii ale statului, între care se numără Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Romgaz.

Profitul net al Romgaz a scăzut cu aproape 27% în primele nouă luni ale acestui an, până la 713,7 milioane lei, în timp ce cifra de afaceri a scăzut cu 18%, la 2,4 miliarde lei, activitatea producătorului fiind afectată de scăderea consumului de gaze.

Producția de gaze a companiei a scăzut cu 27%, la 3,03 miliarde metri cubi, față de 4,13 miliarde metri cubi în primele nouă luni ale anului trecut.

La 30 septembrie 2016, Romgaz avea 6.250 de angajați, mai puțini cu 1,6% față de perioada similară a anului trecut.

Compania Romgaz, controlată de stat, alături de OMV Petrom, controlată de grupul austriac OMV, concentrează aproape toată producția de gaze naturale a României.

Acțiunile companiei se tranzacționează pe piața Bursei de Valori din București (BVB) și a Bursei din Londra (LSE). Acționar principal este statul român, cu o participație de 70%. Compania are în prezent o valoare de piață de  9,3 miliarde lei, echivalentul a 2,1 miliarde euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
virgil metea
ministerul energiei