Statul român va pune mâna pe 70% din cifra de afaceri pe 2022 a Romgaz, o sumă de 5 ori mai mare decât profitul companiei, care va stagna

Statul român va pune mâna pe 70% din cifra de afaceri pe 2022 a Romgaz, o sumă de 5 ori mai mare decât profitul companiei, care va stagna
scris 31 ian 2022

Nu mai puțin de 60% din cifra de afaceri estimată de principalul producător de gaze autohton, Romgaz, pentru 2022 va intra direct în buzunarele statului român prin impozite, taxe și vărsăminte asimilate, potrivit bugetului companiei pe acest an. Suma pe care o va încasa statul român din acestea, 7,4 miliarde lei, va fi de 4 ori peste profitul net estimat de companie pentru acest an, de 1,73 miliarde lei, profit care va ajunge și el majoritar în aceleași conturi ale statului român, care a impus o rată de distribuire a dividendelor de 90% (cu posibilitatea unor excepții de 50%). Dacă adăugăm și încasările din impozitul pe profit și dividendele, rezultă că partea statului din cifra de afaceri a companiei se va ridica la 70%, de 5 ori mai mare decât profitul net estimat de companie pentru 2022.

Cifrele Romgaz confirmă o analiză a Profit.ro care susținea că statul român, și nu producătorii sau furnizorii, este principalul câștigător al majorării prețului gazelor.

Urmărește-ne și pe Google News

În pofida unei dublări a veniturilor estimate pentru 2022, de la 6,2 miliarde lei în 2021 la 12,3 miliarde lei în 2022, profitul companiei va crește doar cu 2%, de la 1,69 miliarde la 1,73 miliarde lei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Investitorii străini pariază pe România CITEȘTE ȘI Investitorii străini pariază pe România

Motivul: Romgaz estimează că va realiza în 2022 venituri de 12,3 miliarde lei, dar că va achita statului român taxe și impozite pe producție în valoare de 7,4 miliarde lei.

Redevențele calculate procentual la producția fizică extrasă vor fi de 1,39 miliarde lei, impozitul pe venitul suplimentar din liberalizare pieței gazelor, de 6 miliarde lei, contribuțiile datorate către ANRE - 12,35 milioane lei, impozitele pe teren, pe clădiri, totalitatea taxelor de autorizare, de mediu și alte impozite și taxe - 8 milioane lei.

Cheltuielile cu impozitele și taxele reprezintă 72% din totalul cheltuielilor companiei din acest an.

Redevența în sumă de 1.39 miliarde lei a crescut cu 681 milioane lei lei față de preliminatul anului 2021 datorită în mare parte a creșterii prețurilor de referință folosite pentru calculul obligației de plată a redevenței.

Impozitul pe venitul suplimentar crește cu 4,78 miliarde lei ca urmare a creșterii prețurilor la gaze.

Pe lângă acestea, Romgaz va mai plăti statului român un impozit pe profit de 314 milioane de lei și dividende în valoare de un miliard de lei (dacă se va aplica procentul de 90%) sau de 605 milioane lei (dacă Romgaz va solicita exceptarea pe motiv că va avea de achitat 1,07 miliarde de dolari pentru preluarea participației Exxon în Neptun Deep, așa cum sugerează compania în proiectul de buget).

De altfel, suma destinată gigantului american este cuprinsă la investiții, estimate de companie la un nivel record de 5,96 miliarde lei.

În plus, aceste estimări nu includ accizele și mai ales TVA, încasările statului din această taxă achizată de producători urmând a crește proporțional cu creșterea prețurilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
taxe
impozite
statul
pret
gaze