Omul de afaceri ieșean Marian Berdan susține că industria este zguduită de mai multe crize, nu doar de cea a prețului la energie, și că nu se anunță vremuri deloc bune, pentru că vor urma scumpiri în lanț la toate produsele.
Fondatorul grupului de firme Electra din Iași, Marian Berdan, a declarat pentru News.ro că producătorii de componente electronice fixează termene de livrare tot mai lungi și că în loc să se îmbunătățească, situația se înrăutățește.
"Noi lansăm comenzi pe zona de componente cu mult timp înainte. Am lansat deja comenzile pentru septembrie. Ni s-a dat ca termen martie 2023. Anul trecut nu era așa, termenul era mai strâns, de numai șase luni, acum s-a dus la peste un an. Poate este o supraaglomerare de comenzi și producătorii îți dau termen mai lung, dar situația nu este deloc liniștitoare", a declarat Marian Berdan.
El afirmă că lipsa componentelor electronice va afecta activitatea companiei, iar dacă lucrurile nu se schimbă, asta poate duce la șomaj tehnic sau chiar la întreruperea activității timp de două-trei luni.
"Toate industriile sunt afectate. Nu se găsește nici sticlă. Și noi folosim sticla la produsele noastre. Dacă întrebi despre orice fel de materiale ți se răspunde că nu sunt. Unde nu avem producție în Europa lucrurile nu merg deloc bine", a declarat omul de afaceri ieșean.
Marian Berdan consideră că industria este zguduită de mai multe crize care se suprapun și că în final prețurile produselor vor crește.
"Este o criză a componentelor, o altă criză provocată de pandemie, o criză energetică, și toate duc la scumpiri. În anul 2020, de exemplu, un display pentru interfon costa șapte dolari, iar în toamna anului trecut același display a ajuns să coste de aproape trei ori mai mult. Costurile cu energia spre exemplu au crescut foarte mult, iar eu nu găsesc nici o explicație, teoriile economice cu legea cererii și ofertei văd că nu mai funcționează. Nu se anunță vremuri deloc bune, vor fi scumpiri în lanț la toate produsele", a precizat Marian Berdan.
Grupul de firme Electra din Iași, care produce video-interfoane și dispozitive de control acces, numără peste 150 de angajați, iar cifra de afaceri a depășit anul trecut 7,5 milioane de euro.