Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), instituție de stat aflată în subordinea Guvernului, a avut câștig parțial de cauză într-o procedură de arbitraj internațional în care a solicitat ca Oilfield Exploration Business Solutions SA, fosta Rompetrol SA, divizia locală de explorare și producție de țiței și gaze a gigantului kazah de stat KazMunayGas, să fie obligată să îi plătească valoarea lucrărilor apreciate ca neexecutate pe concesiunea de hidrocarburi Focșani, lucrări la care firma se angajase prin acord petrolier încheiat cu statul român.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Perimetrul Focșani a fost concesionat inițial în 2002 companiei americane Forest Oil International, drepturile și obligațiile aferente concesiunii fiind ulterior preluate de Rompetrol în 2005.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Curtea de Conturi a constatat în 2011, cu ocazia unei misiuni de audit care a vizat perioada 2006-2010, că perimetrul Focșani ar fi printre cele cu lucrări obligatorii neefectuate în termenul asumat.
În 2012, Rompetrol anunța că începe lucrări de foraj la Focșani, cu investiții de 10 milioane dolari în acel an și 17,5 milioane dolari în 2013.
Ulterior, divizia upstream a Rompetrol a fost redenumită Oilfield Exploration Business Solutions SA (OEBS). Compania este controlată aproape integral de către KMG International, parte a grupului petrolier kazah de stat KazMunayGas.
ANRM a solicitat instanței de arbitraj obligarea OEBS la plata unei sume de circa 20 milioane dolari plus dobânzi, însă aceasta a decis că divizia Rompetrol trebuie să plătească instituției românești numai jumătate, adică 10,1 milioane dolari plus dobânzi, pentru neîndeplinirea obligațiilor prevăzute de acordul petrolier încheiat cu statul român pentru concesionarea perimetrului de hidrocarburi Focșani, potrivit unui document oficial analizat de Profit.ro.
CITEȘTE ȘI Multe pub-uri și berării din Marea Britanie vor fi forțate să se închidă definitivSpeța nu a fost însă tranșată definitiv. Foarte recent, Agenția a intentat un proces în justiția românească, pentru recunoașterea și punerea în executare a hotărârii arbitrale străine menționate, nefiind fixat deocamdată un prim termen de judecată.
După cum a relatat Profit.ro, Petromar Resources SRL, una dintre cele două companii concesionare ale perimetrelor offshore de hidrocarburi din Marea Neagră românească Muridava și Cobălcescu, a intrat în faliment în urma deciziei creditorilor în acest sens, confirmată de instanța de judecată, iar ANRM îi cere să plătească la bugetul de stat peste 128 milioane dolari, reprezentând, în opinia instituției, valoarea lucrărilor neexecutate și cu scadență depășită la care firma s-ar fi angajat prin acordurile petroliere de concesionare a celor două perimetre, ambele încheiate inițial în 2011.
CITEȘTE ȘI Statele Unite vor ca Europa să adopte o politică fermă împotriva Chinei, dar UE nu își permite să facă acest lucruO situație asemănătoare a fost înregistrată la retragerea din România a gigantului petrolier american Chevron, ANRM obținând de la acesta în 2017 peste 90 de milioane de dolari, în urma unei proceduri de arbitraj internațional desfășurate la Paris.
ANRM și Chevron România Holdings au încheiat, pe 3 martie 2011, trei acorduri de concesiune pentru exploatare-dezvoltare-explorare în perimetrele EX 17 – Costinești, EX – 18 Vama Veche și EX – 19 Adamclisi, aprobate prin hotărâri de Guvern, care prevedeau obligații minime de explorare asumate de Chevron. În noiembrie 2014, Chevron a informat ANRM că renunță la acordurile de concesiune menționate.