Furnizorii de energie acuză că intenția Guvernului de a tripla termenul de decontare de către stat a costurilor plafonării prețurilor pentru clienții finali le agravează problemele de lichiditate deja existente și riscă chiar să pună în pericol siguranța aprovizionării pe timpul iernii.
″Creșterea cantităților de energie furnizate în perioada sezonului rece, valoarea mare a sumelor achitate în avans de furnizori și caracterul lor vital în fluxurile de numerar ale acestora impun măsuri de finanțare concrete și rapide, care să permită o scădere a presiunii deficitului de lichidități la nivelul furnizorilor de energie, în anul 2022″, se arată într-un comunicat al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
După cum a relatat Profit.ro, Guvernul vrea să tripleze de la 10 la 30 de zile termenul legal în care Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) și Ministerul Energiei trebuie să le plătească furnizorilor de energie electrică și gaze naturale compensațiile reprezentând diferențele dintre costurile de achiziție din piețe și prețurile plafonate aplicate consumatorilor finali, termen ce curge de la primirea de către cele două instituții a documentelor cu calculele de verificare efectuate în acest sens de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
″Modificarea termenului de plată de la 10 la 30 de zile adâncește riscurile privind siguranța aprovizionării cu energie în perioada sezonului rece. Orice improvizație legislativă/administrativă creează un risc suplimentar, într-o situație deja dezechilibrată. Solicităm instituțiilor responsabile să își respecte propriile angajamente, în termenul prevăzut de cadrul legal în vigoare″, a declarat directorul executiv al ACUE, Daniela Dărăban.
Organizația mai menționează că valoarea plafonului maxim de decontare de 1.300 de lei/MWh a fost dovedită ca nerealistă de tranzacțiile de pe piața angro și reprezintă o problemă critică pentru finanțarea achizițiilor de energie, după data de 1 septembrie 2022. În condițiile în care costul real nu este recunoscut pentru calculul valorii medii a prețului de achiziție, furnizorii vor avea dificultăți în a achiziționa energia peste prețul de 1.300 lei/MWh, iar în lipsa posibilității de achiziție, încheierea/reînnoirea contractelor cu clienții finali va fi blocată, spune ACUE.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Povestea vânzării telefericului din Sinaia, din portofoliul lui Adrian Sârbu. Plângere penală la DNA și solicitare de sechestru“Atunci când aplică intervenții publice pentru stabilirea prețurilor de furnizare a energiei electrice, autoritățile pot stabili, în mod excepțional și temporar, un preț pentru furnizarea de energie electrică sub nivelul costurilor, sub rezerva compensării pentru furnizarea la prețuri sub nivelul costurilor”, a punctat Dărăban.
Pentru a evita orice potențial risc de asigurare a continuității în aprovizionare, ACUE susține necesitatea adoptării cu urgență a unui mod transparent de calcul al plafonului maxim de decontare.
CITEȘTE ȘI Cum a ajuns munca la stat „pericol de moarte”. Sporul pe care îl iau mai toți angajații din ministere și lista completă a bonusurilorO altă problemă ridicată de Federație vizează modificările aduse schemei de sprijin pentru consumatorii de energie. Începând cu 1 ianuarie 2023, furnizorii de energie electrică au obligația să aplice un preț final plafonat, potrivit categoriei în care clientul susține că se încadrează, pe baza unei declarații pe proprie răspundere a solicitantului, fără a avea însă niciun fel de instrument de verificare și fără a fi în măsură să refuze acordarea acestei facilități.
″În acest context, ACUE consideră că sunt necesare clarificări în ceea ce privește mecanismul de implementare a schemei de sprijin, fie prin verificarea declarațiilor pe proprie răspundere înaintate de către beneficiari, astfel încât facilitățile în discuție să fie acordate numai după efectuarea verificărilor necesare de către autoritatea competentă desemnată, fie prin asumarea integrală de către furnizorul de ajutor, în cazul de față Ministerul Energiei și Ministerul Muncii prin ANPIS, a obligației privind recuperarea sumelor acordate clienților ale căror declarații pe propria răspundere nu corespund realității. Solicităm autorităților responsabile atât la nivel național, cât și local să sprijine activ informarea clienților beneficiari în ceea ce privește obligația depunerii unei declarații pe propria răspundere″, se mai spune în comunicatul ACUE.