Statele membre ale OPEC au înregistrat în 2015 primul deficit bugetar colectiv de după 1998, rezultat al scăderii prețurilor petrolului care a redus veniturile exporturilor de țiței la cel mai redus nivel din ultimii 10 ani, relatează MarketWatch.
Raportul statistic anual al OPEC arată impactul scăderii la jumătate a cotațiilor petrolului, începând din 2014, asupra economiilor dependente de vânzările de țiței, scrie News.ro.
În 2015, statele OPEC au înregistrat un deficit bugetar cumulat de 99,6 miliarde de dolari, comparativ cu un surplus de 238,1 miliarde de dolari în 2014.
Ultima oară când OPEC a consemnat deficit bugetar colectiv, în 1998, o criză financiară a afectat economia Asiei, iar concurența pentru piața petrolului dintre Iran și Arabia Saudită a dus la scăderea cotațiilor țițeiului vândut de organizație la circa 10 dolari pe baril.
Prețurile petrolului și-au revenit apoi în deceniul următor. După un declin de scurtă durată în urma crizei financiară din 2008, cotațiile au atins 115 dolari pe baril la jumătatea lui 2014.
De atunci, prețurile petrolului au scăzut accentuat. Producția mai mare din SUA și încetinirea cererii în China au contribuit la acumularea unui surplus mare la nivel global. Discuțiile din ultimele luni dintre membrii OPEC nu au reușit să ducă la plafonarea livrărilor.
În prezent, prețurile petrolului sunt de aproximativ 50 de dolari pe baril.
În consecință, veniturile aduse de exporturile de petrol ale statelor din OPEC au scăzut anul trecut cu 45,8% față de 2014, la 518,2 miliarde de dolari, fiind cele mai scăzute din 2005.
Statisticile inclus Indonezia, care a revenit în OPEC anul trecut, dar nu și Gabon, țară reprimită în iunie.