Stare de alertă în sistemul energetic al Republicii Moldova, cu risc de întreruperi în masă. Tiraspolul taie volumele de curent după ce Gazprom a redus livrările de gaze

Stare de alertă în sistemul energetic al Republicii Moldova, cu risc de întreruperi în masă. Tiraspolul taie volumele de curent după ce Gazprom a redus livrările de gaze
scris 21 oct 2022

Operatorul sistemului energetic național al Republicii Moldova, Moldelectrica, a declarat vineri stare de alertă în sistemul de peste Prut, după ce furnizorul de stat Energocom a notificat în aceeași zi existența unui deficit de energie care nu este acoperit prin contracte comerciale de furnizare. Deficitul va crește de luni, de când centrala pe gaze de la Cuciurgani, din regiunea separatistă Transnistria, nu va mai asigura decât 27% din necesarul de electricitate de pe malul drept al Nistrului, în scădere masivă față de procentul de 70% din prezent, ca urmare a reducerii de către gigantul rus de stat Gazprom cu 30% a livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova. Vicepremierul de la Chișinău, Andrei Spînu, a declarat că Republica Moldova își va majora importurile de energie electrică din România.

″Deficitul prognozat pentru data de 21 octombrie 2022 constituie circa 80 MWh în orele de vârf. Pentru zilele de 22 și 23 octombrie nu sunt prognozate ore cu deficit de livrare a energiei electrice″, a transmis Moldelectrica.

Urmărește-ne și pe Google News
Ce este roxadustat, substanța la care a fost depistată pozitiv Simona Halep CITEȘTE ȘI Ce este roxadustat, substanța la care a fost depistată pozitiv Simona Halep

Anterior, unul dintre operatorii de distribuție din Moldova, Premier Energy, anunțase că a primit notificare de deficit de 284 MWh de la Energocom pentru ziua de vineri.

″În contextul stării de alertă, deficitul de energie electrică poate persista, fapt ce poate necesita aplicarea unor măsuri preventive sau de minimizare a impactului. La moment, Întreprinderea de Stat Moldelectrica, în calitate de operator al sistemului de transport (OST) al energiei electrice, întru echilibrarea sistemului electroenergetic și compensarea deficitului de energie în orele de vârf, utilizează contracte de ajutor de avarie din sistemele electroenergetice ale țărilor vecine. Energia livrată în baza contractelor de ajutor de avarie este livrată în dependență de disponibilitatea acesteia în sistemele electroenergetice din țările vecine și este furnizată la preț de achiziție semnificativ mai mare, care la rândul său permite asigurarea echilibrului sistemului electroenergetic național fără a fi necesar de a recurge la limitarea consumului de energie electrică″, a mai afirmat Moldelectrica.

Marian Vanghelie și Daniel Tudorache, urmăriți penal de DNA pentru achiziții nelegale în pandemie CITEȘTE ȘI Marian Vanghelie și Daniel Tudorache, urmăriți penal de DNA pentru achiziții nelegale în pandemie

Compania a reiterat îndemnul autorităților publice centrale către consumatorii de energie electrică, de a depune efort în a economisi energia electrică în orele de vârf, minimizând astfel riscul dezechilibrării sistemului electroenergetic, caz în care, în scopul echilibrării acestuia, Moldelectrica va fi obligată să recurgă la limitarea consumului de energie electrică, prin aplicarea deconectării instalațiilor de utilizare ale consumatorilor, prin intermediul operatorilor sistemelor de distribuție a energiei electrice.

″Ulterior eventualei identificări a necesității deconectării instalațiilor de utilizare ale consumatorilor de energie electrică, Întreprinderea de Stat "Moldelectrica" va informa imediat operatorii sistemelor de distribuție a energiei electrice despre necesitatea demarării procesului de limitare a consumului de energie electrică prin aplicarea programelor de deconectare în evantai. Măsurile enumerate privind deconectarea consumatorilor de la rețeaua electrică sunt necesare pentru menținerea stabilității funcționării sistemului electroenergetic, întru evitarea colapsului acestuia și, ca urmare, evitarea pierderilor economice semnificative sau a pierderilor de vieți omenești″, mai avertizează Moldelectrica.

Actorul Mark Hamill, care l-a interpretat pe Luke Skywalker în seria Star Wars, spune că a trimis cel puțin 500 de drone pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva „Imperiului Răului” CITEȘTE ȘI Actorul Mark Hamill, care l-a interpretat pe Luke Skywalker în seria Star Wars, spune că a trimis cel puțin 500 de drone pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva „Imperiului Răului”

Un avertisment similar a trasmis și distribuitorul Premier Energy.

″Vă rog să continuăm să economisim. (…) În perioada următoare va trebui să continuăm acest efort, pentru a nu fi în situația de a deconecta consumatorii. Azi, cât și în acest weekend, nimeni nu va fi deconectat de la energia electrică. Începând de luni, vom avea un deficit mai mare de energie electrică, ținând cont de anunțul MGRES (centrala de la Cuciurgani din Transnistria – n.r.) de reducere a livrărilor de energie electrică. Tot luni, vom veni cu informații suplimentare despre acest deficit″, a comunicat vicepremierul de la Chișinău, Andrei Spînu.

FOTO Gigi Becali s-a dus la ADS pentru a semna unul dintre cele mai mari contracte de concesiune CITEȘTE ȘI FOTO Gigi Becali s-a dus la ADS pentru a semna unul dintre cele mai mari contracte de concesiune

El a adăugat că Republica Moldova își va majora importurile de energie din România cu 100 MW, la 235 MW.

″Energocom finalizează procesul de înregistrare pe platforma OPCOM (operatorul de piață din România) și va putea cumpăra suplimentar, în orele de vârf, energie electrică din România. Suntem interconectați la ENTSO-E și vom putea achiziționa energie electrică de pe piața europeană. Stimați cetățeni, războiul din Ucraina, atacurile din ultimele săptămâni asupra infrastructurii energetice din țara vecină și decizia Gazprom de a reduce livrările de gaz lovesc direct în cetățenii țării noastre de pe ambele maluri ale Nistrului. Noi, la Guvern, vom face tot posibilul să ținem conectată țara la energia electrică. Vă rog să fim solidari și responsabili în a economisi în perioada următoare. Vă mulțumesc″, a conchis Spînu.

Un important cablu submarin de fibră optică pentru internet din sudul Franței a fost întrerupt CITEȘTE ȘI Un important cablu submarin de fibră optică pentru internet din sudul Franței a fost întrerupt

Tot vineri, liderul autoproclamat de la Tiraspol, Vadim Krasnoseslki, a anunțat reducerea livrărilor de energie de la Cuciurgani pentru malul drept al Nistrului, din cauza diminuării celor de gaze de către Gazprom cu 30%.

″Nu ne-am pus drept scop limitarea furnizării de energie electrică către Republica Moldova, pur și simplu nu avem gaz. Aceștia sunt deja termeni comerciali între Cuciurgani, din cauza circumstanțelor apărute, și Republica Moldova. Am dat ordin ca în octombrie să fie îndeplinite obligațiile contractuale. Dar s-a ajuns la limită. Începând de luni, vom limita aprovizionarea cu gaze a centralei de la Cuciurgani. În loc de 70% din pachet, vor rămâne 27% din exporturi. Dar apoi vine noiembrie. Dacă în noiembrie rămânem cu aceleași livrări de gaze ca în octombrie, atunci, ținând cont de sezonul de încălzire și de activitatea industriei, pachetul energetic pentru Moldova va fi de maximum 23%. Dacă nouă ni s-ar spus înainte de semnarea contractului că vor fi scăzute livrările de gaze cu 30%, atunci noi n-am fi încheiat un contract pentru 70%, dar cel mult pentru 40%″, a spus Krasnoseslki.

CET Grivița, cu mii de apartamente în portofoliu, se oprește din cauza lipsei de gaze CITEȘTE ȘI CET Grivița, cu mii de apartamente în portofoliu, se oprește din cauza lipsei de gaze

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a încheiat pe 13 octombrie un contract de furnizare cu Energocom din Republica Moldova și a început pe 14 octombrie să livreze electricitate peste Prut. Contractul este valabil până la sfârșitul lunii.

Pe 12 octombrie, Guvernul de la București a decis prin ordonanță de urgență să îi oblige pe producătorii de energie electrică din România să vândă curent electric peste Prut la preț fix, de 450 lei/MWh.

Europa va comanda două lansări de rachete companiei SpaceX după renunțarea la folosirea rachetelor Soyuz ale Rusiei CITEȘTE ȘI Europa va comanda două lansări de rachete companiei SpaceX după renunțarea la folosirea rachetelor Soyuz ale Rusiei

″(…) în situații excepționale cauzate de efectele războiului din Ucraina asupra siguranței în furnizarea cu energie electrică a Republicii Moldova, producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova, în acest sens, la prețul de referință prevăzut în Anexa nr. 2. Energia electrică vândută în aceste condiții acoperă exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova”, este articolul introdus de Executiv în OUG nr. 119/2022 pentru modificarea și completarea OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei.

Pe 10 octombrie, Ucraina a oprit exporturile de electricitate, susținând că recurge la acest gest din cauza bombardamentelor de cu o zi înainte cu rachete rusești asupra instalațiilor sale energetice. Măsura a lovit drastic Republica Moldova, care își asigura circa 30% din consum de la centralele ucrainene.

viewscnt
Afla mai multe despre
stare de alerta sistemul energetic republica moldova
criza energetica republica moldova
intreruperi alimentare energie
taiere gaze gazprom