Ministrul de Finanțe al guvernului austriac, Magnus Brunner, a anunțat că se va deplasa la Abu Dhabi, în luna noiembrie, pentru a negocia soarta grupului OMV, cea mai mare companie de hidrocarburi din Europa Centrală și principal acționar al Petrom, cu celălalt important acționar, Mubadala Petroleum and Petrochemicals Holding Company L.L.C, din Abu Dhabi (MPPH).
Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special
De ce este important: Potrivit presei austriece, OMV a primit 2 scrisori de intenție, una de la un consorțiu din care făceau parte compania norvegiană Aker ASA, traderul Trafigura și firma de capital privat Bluewater, alta din partea unei companii americane, pentru preluarea unei participații în business-ul upstream al grupului austriac în schimbul asigurării a 80% din gazul necesar acoperirii consumului intern. Între timp, Aker ASA, compania-mamă al celui de-al doilea mare producător de gaze din Norvegia Aker BP, a anunțat că nu face parte din consorțiul respectiv.
Mai este important: Tot presa austriacă susține că Petrom nu este subiectul tranzacției, dar avansează o valoare a pachetului de 51%, doar din divizia de explorare și producție, de 5,5-7 miliarde de dolari, valoare puțin realistă, mai ales că nu sunt cuprinse nici activele de miliarde de euro ale grupului din Rusia, de unde OMV a anunțat că intenționează să se retragă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În prezent, valoarea bursieră a întregului grup OMV, din care, pe lângă divizia de explorare și producție, mai fac parte cea de rafinare și marketing și cea de petrochimie, este de 13 miliarde de euro.
Potrivit ultimelor cotații, valoarea bursieră a OMV Petrom este de 4,9 miliarde de euro, din care partea grupului austriac ar fi de aproximativ 2,5 miliarde de euro. Dacă eliminăm producția din Rusia, care nu va mai exista începând de anul viitor, producția OMV Petrom ar reprezenta aproape 50% din cea a grupului austriac, deci jumătate din valoarea diviziei de upstream a companiei. Asta fără a lua în calcul faptul că cel mai important potențial zăcământ al grupului este cel offshore din Marea Neagră, în care OMV Petrom deține o participație de 50% și este și operator.
CITEȘTE ȘI Nou atac cibernetic împotriva Ucrainei și Poloniei, după modelul hackerilor rușiÎn aceste condiții, este puțin probabil ca cineva să ofere 5,5-7 miliarde pe activele companiei din Austria, Africa și Marea Nordului, care reprezintă numai jumătate din activele upstream pe care grupul austriac le mai deține în prezent. Acesta ar putea fi și motivul pentru care Aker ASA a anunțat că s-a retras.
Negocierile din următoarele săptămâni dintre guvernul austriac, care deține 31,5% din OMV, și Mubadala, acționar al grupului cu 24,9%, sunt menite, potrivit Bloomberg, să clarifice modul în care revizuirea de către Austria a politicii sale de aprovizionare cu gaze naturale, în sensul renunțării la gazele rusești, va afecta schimbarea strategiei OMV, care prevede trecerea de la explorare și producție către chimie și petrochimie.
“Trebuie să ne gândim la măsurile organizatorice, la modul în care garantăm securitatea aprovizionării în Austria”, a explicat Brunner. Potrivit ministrului, deși cererea de gaze a Austriei este acoperită pentru această iarnă, ea trebuie planificată și aprovizionarea în viitor.
Timp de mai bine de o jumătate de secol, OMV a fost principala companie europeană care a beneficiat de fluxurile de gaze rusești, iar compania are încă un contract de furnizare pe termen lung senat cu Gazprom până în 2040.
CITEȘTE ȘI TABEL Raliul carburanților continuă. Scumpirile din ultima săptămână au anulat ieftinirile din ultima lunăÎn prezent, OMV primește în prezent doar 30% din volumele contractate din Rusia, fluxurile rusești acoperind aproximativ jumătate din cererea austriacă, comparativ cu 80% înainte de izbucnirea conflictului.
Ministrul recunoaște că grupul OMV ”a fost presat” să-și vândă activele de explorare și producție în schimbul livrărilor de gaze. O astfel de ofertă a venit de la un consorțiu de companii norvegiene, susține Brunner.
“Trebuie să analizăm toate aceste idei în mod serios”, a declarat ministrul austriac.
OMV a semnat, până la sfârșitul lunii septembrie, contracte cu surse non-rusești în valoare de aproximativ 40 de TWh pentru această iarnă.
Compania a spus în mod repetat că, deși viitorul său este în petrochimie, cesionarea tuturor activelor sale de explorare și producție nu face parte în prezent din strategia sa, arată Bloomberg.
CITEȘTE ȘI IT-ul este domeniul în care se câștigă cel mai bine din România. Ce salarii au angajațiiGuvernul Austriei a alocat 5 miliarde de euro din bugetul pe anul viitor pentru a ajuta companiile să-și îmbunătățească eficiența energetică și subvenționează eforturile de tranziție la combustibili alternativi. depozitele de gaze sunt pline în proporție de 87%, echivalentul consumului intern de un an, însă unele dintre aceste rezerve sunt alocate țărilor vecine.
Eliminarea completă a dependenței austriece de gazul rusesc rămâne o provocare, a spus ministrul de Finanțe.
“Dacă este posibil, ne-am dori, desigur, o dependență cât mai mică. Însă nu știu dacă se poate atât de rapid”, susține Brunner.
Pentru a-i convinge pe oficialii vienezi să efectueze tranzacția, consorțiul amintit s-a oferit să garanteze furnizarea a peste 80% din necesarul de consum anual de gaze al Austriei, și anume 75 TWh. În prezent, consumul anual de gaze al Austriei se ridică la aproximativ 90 TWh.
Problema guvernului austriac este că potențialii cumpărători vor un pachet de control de minimum 51%, în timp ce el deține doar 31,5% din companie, prin intermediul ÖBAG, 24,9% din acțiuni fiind în proprietatea Mubadala Petroleum and Petrochemicals Holding Company L.L.C, iar 43,1% fiind la alți investitori privați.
Cea mai facilă variantă ar fi divizarea OMV în două companii, una de petrochimie și una de upstream. MPPH nu este interesată de exploatarea hidrocarburilor, ceea ce ar putea facilita preluarea de către guvernul austriac a participației majoritare în compania upstream în schimbul cedării unei participații superioare consorțiului în business-ul petrochimic.