Analiștii pieței petroliere consultați în această săptămână de Reuters și-au majorat cu 3 dolari pe baril estimările privind prețul mediu al petrolului pentru anul viitor, în urma deciziei cartelului statelor exportatoare de petrol (OPEC) și a altor producători, printre care și Rusia, de a extinde perioada de plafonare a producției până la finalul lui 2018.
În opinia acestora, tensiunile politice din Arabia Saudită, întreruperile producției din Libia și Nigeria și criza economică din Venezuela, care și-a redus producția de țiței, sunt alte argumente care susțin tendința de apreciere a prețului petrolului.
Analiștii consultați de Reuters estimează că prețul mediu al petrolului Brent (de referință la nivel global) în 2018 va fi de 58,84 dolari pe baril, în creștere cu 3 dolari față de estimările anterioare din octombrie, când prognozau un preț mediu de 55,71 dolari.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Organizația țărilor exportatoare de petrol (OPEC) și producătorii non-OPC, printre care și Rusia, au extins pe 30 noiembrie cu 9 luni acordul de reducere a producției globale cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd), acesta urmând a se încheia nu la finalul lunii martie, cum ar fi trebuit, ci la finalul anului viitor.
Unii analiști și-au exprimat îndoielile cu privire la respectarea termenilor acordului de către țările non-OPEC, în special Rusia, care intenționează să extindă producția de la noile sale câmpuri petroliere.
"Principala surpriză pozitivă a fost implicarea Libiei și a Nigeriei, scutite anterior, și cărora acum le va fi impus un plafon comun în ceea ce privește cantitatea de petrol produsă”, a declarat Daniela Corsini, economist responsabil cu piața de mărfuri la Intesa Sanpaolo din Milano.
Studiul Reuters realizat pe un eșantion de 30 de economiști și analiști prognozează că petrolul West Texas Intermediate (WTI - de referință pe piața americană) va înregistra un preț mediu de 54,78 de dolari/baril, în creștere față de prognoza anterioară de 52,50 dolari pe baril. Pentru acest an, analiștii estimează un preț mediu al petrolului de 50,65 dolari pe baril.
Evoluția pozitivă a țițeiului este pusă de aceștia pe creșterea cererii din Asia. "Cererea venită din statele care nu sunt membre OECD ar putea crește cu până la 1,3 milioane de barili pe zi în 2018, determinată în principal de China și India", a declarat Giorgos Beleris, analist la Thomson Reuters Oil Research and Forecasts.
Producția OPEC a scăzut, în noiembrie, la minimul ultimelor 6 luni, potrivit analiștilor S&P Global Platts. Producția OPEC s-a situat, luna trecută, la 32,35 milioane de barili pe zi, cu 22.000 de barili pe zi sub nivelul din luna precedentă. Producția Arabiei Saudite a scăzut cu 50.000 de barili, în timp ce Nigeria și Algeria au produs o cantitate mai mare de țiței decât în octombrie.