Sonda de gaze care a luat foc la Moftinu Mare, în județul Satu Mare, în noaptea de duminică spre luni, arde în continuare, dar incendiul este localizat, iar situația la fața locului este stabilă. Operatorul concesiunii de hidrocarburi, compania poloneză Serinus Energy, a anunțat că la fața locului va veni, pentru a gestiona incidentul, o echipă a firmei canadiene SafetyBoss, specializată în operațiuni de control la sonde și care are în palmares stingerea celor mai multe puțuri petroliere incendiate de trupele regimul irakian al lui Saddam Hussein în Kuweit la finalul războiului din Golf din 1991.
Potrivit presei locale din Satu Mare, incendiul de la sonda din Moftinu Mare nu poate fi stins deocamdată deoarece ar exista pericolul acumulării unor pungi de gaze în atmosferă, care ar putea provoca o explozie. Din acest motiv, în prezent, pompierii doar monitorizează situația.
"Situația pe platforma sondei Moftinu 1001 rămâne stabilă. Compania a contractat SafetyBoss, o companie internațională reputată specializată în operațiuni de control la sonde cu sediul în Calgary, Canada, pentru a gestiona incidentul de la sonda Moftinu 1001. SafetyBoss trimite o echipă de comtrol la sonde în România, care va ajunge în următoarele circa 36 de ore. În prezent, echipamentul este securizat pentru a permite derularea de activități de control la sondă", se arată într-o informare remisă de Serinus Energy burselor din Toronto și Varșovia, unde este listată compania.
CITEȘTE ȘI Facebook va dezavantaja postările care “cerșesc“ like-uri și share-uri. Rețeaua socială va lansa și o funcție de reducere la tăcere a anumitor prieteniPotrivit sursei citate, Serinus Energy menține contactul cu toate autoritățile relevante, precum și cu serviciile de urgență din județul Satu Mare, continuând să monitorizeze îndeaproape situația.
"Cauza incidentului nu este cunoscută în prezent, iar preocuparea de bază a companiei este readucerea sondei sub control, rapid și în condiții de siguranță", se mai afirmă în comunicat. Serinus a transmis anterior că valva de protecție, mecanismul menit să prevină scurgerile de gaze, era în curs de a fi instalată la sonda de la Moftinu Mare în momentul izbucnirii incendiului.
Platforma sondei a fost evacuată și securizată, iar întreg personalul companiei și al contractorilor este în siguranță și nu a suferit răni. De asemenea, incendiul nu afectează localitățile din zonă, neexistând riscuri din acest punct de vedere.
CITEȘTE ȘI Kaspersky Lab a dat în judecată administrația Trump pentru interzicerea softului său în agențiile guvernamentaleCompania canadiană specializată în operațiuni de control la sonde de țiței și gaze SafetyBoss a fost înființată de la zero în 1956 și este o firmă de familie, fiind deținută și condusă în prezent de fiul fondatorului acesteia. La început a operat doar în provincia canadiană Alberta, iar începând cu anii ’80 s-a extins pe plan internațional.
SafetyBoss a fost cea mai performantă companie de profil în operațiunile de stopare a dezastrului de mediu provocat în 1991 de trupele regimul irakian al lui Saddam Hussein în Kuweit, la finalul războiului din Golf. În timpul retragerii, acestea au incendiat peste 600 de puțuri de petrol, iar flăcările au ars timp de câteva luni. SafetyBoss a stins cele mai multe dintre acestea, respectiv un număr total de 180, grație vehiculelor sale specializate în gestionarea de astfel de incendii.
În semn de recunoaștere, emirul Kuweitului a acordat firmei canadiene onoarea de a stinge, în cadru festiv, ultima dintre sondele incendiate în război.
CITEȘTE ȘI Ședință CGMB: Redenumirea Parcului Herăstrău în Parcul Regele Mihai I, majorări de capital pentru companiile municipalității, înnoirea parcului auto al RATB cu 42 de autobuze electrice și redenumirea Circului GlobusSerinus Energy, companie controlată de Kulczyk Investments, fond de investiții înființat de miliardarul polonez Jan Kulczyk, deține, prin intermediul companiei Winstar Satu Mare, 60% din concesiunea Satu Mare. KMG International (fosta Rompetrol Group) are o participație de 40%, însă a anunțat că vrea să se retragă din proiect.
La începutul anului, Serinus a anunțat că a obținut 25,2 milioane dolari canadieni (19,2 milioane dolari americani) din vânzarea de acțiuni, fondurile urmând să fie folosite pentru finanțarea proiectelor din România și Tunisia, inclusiv pentru construcția unității de producție de la Moftinu.
Perimetrul operat de Serinus în Satu Mare are o suprafață de 2.949 kilometri pătrați. Până în prezent, compania a forat două sonde, ambele în comuna Moftinu, la una dintre sonde fiind identificate rezerve recuperabile de aproximativ 510 milioane metri cubi de gaze, echivalentul a circa 4% din consumul anual al României.